Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες ανάσχεσης της διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Συντηρούνται οι πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, με ενεργοποίηση όμως των αγοραστών στα χαμηλά. Στο «κόκκινο» παραμένουν και οι 25 μετοχές του FT 25, στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, «άμυνα» με ΟΠΑΠ.

Προσπάθειες ανάσχεσης της διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στα ευρωπαϊκά, από τις 865 μονάδες -για τον Γενικό Δείκτη- οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ενθαρρυντικό μήνυμα της Moderna πως η τρίτη δόση έναντι της Covid-19 ενισχύει τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Ομικρον συνέβαλε στο να ενεργοποιηθούν -εκ νέου, από τα χαμηλά ημέρας- οι αγοραστές, με αποτέλεσμα το εν μέρει μάζεμα της σημαντικής διόρθωσης.

Χωρίς να αλλάζει, επί της ουσίας, η short τάση, η συγκεκριμένη είδηση στάθηκε αφορμή για ενδοσυνεδριακές συναλλαγές σε εύρη τιμών χαμηλότερα αυτών της Παρασκευής, αλλά με σημαντική απόκλιση από το χαμηλό στην αρχή της ημέρας.

Ενδεικτική η μεταβολή του μείον 1,75% για τα futures του S&P500 σε μείον 1,15%, το μερικό «γύρισμα» για τον DAX από τις 15.060 περί τις 200 μονάδες και στα καθ' ημάς το αρχικό 865,49 του Γενικού Δείκτη στις 870 περί τις 7 μονάδες από την τιμή «ανοίγματος».

Intraday και trading εντολές ανάλογα με τη ροή των νέων από το μέτωπο της πανδημίας, των εμβολίων, επιβεβαιώνοντας αφενός το αυξημένο επενδυτικό ρίσκο, αφετέρου, τη συσχέτιση των όσων εξελίσσονται με αντίκτυπο (και) στις αγορές.

Αυξημένη ροή εντολών από την αρχή της συνεδρίασης, ενισχυμένη μεταβλητότητα από τα χαμηλά ημέρας και προσπάθειες αντίδρασης, μετά τις 12:30, με αποτέλεσμα να βγουν και αγοραστές σε συγκεκριμένα χαρτιά του δείκτη.

Στις 2.085 από τις 2.072 μονάδες για τον FTSE25, στις 552 από τις 545 για τον Δείκτη Τραπεζών, με τον ΟΠΑΠ να είναι η μετοχή από τα blue chips με πέρασμα των αγοραστών μεταξύ 12:05-12:17, και την Εθνική από τα τραπεζικά με ενδείξεις ανάσχεσης της διόρθωσης.

Προφανώς με μεμονωμένες περιπτώσεις απλά κερδίζεται λίγος χρόνος για τους long και κάπως καλύτερες -συγκριτικά πάντα- τιμές, καθώς η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων λειτουργεί σαν στήριξη και σημείο αναφοράς.

Επίσης προφανές πως αρκεί μία είδηση, πληροφορία ευνοϊκή για τους αγοραστές, ικανή να επαναφέρει τις αγορές προς τις τιμές της Παρασκευής, με αντίστοιχο περιθώριο στα καθ' ημάς τις 897 μονάδες -για τον Γενικό Δείκτη.

Σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, OTE, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και Motor Oil ο μεγαλύτερος τζίρος και στις 10 με πλεονέκτημα των πωλητών αλλά -συγκριτικά- καλύτερη εικόνα για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil.

Οριακή η βελτίωση και στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, καθώς λίγο μετά τις 15:15 οι πωλητές εξακολουθούσαν να υπερισχύουν συντριπτικά σε συνολικά 95 μετοχές, έναντι, μόλις, 15 που ανακτούσαν δυνάμεις οι αγοραστές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v