Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με μπαράζ πωλήσεων ξεκίνησε η εβδομάδα

Πτώση στο ξεκίνημα άνω του 2% για τον ΓΔ. Τι διδάσκει η πορεία της εγχώριας αγοράς τη φετινή χρονιά και ποια είναι τα στοιχήματα για τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι προσδοκίες για το 2022 και οι κρίσιμες μεταβλητές. Η εικόνα στις τράπεζες και τα mid caps.

Χρηματιστήριο: Με μπαράζ πωλήσεων ξεκίνησε η εβδομάδα

Τελευταίες συνεδριάσεις του 2021, χρονιάς αμφίσημης (και) επενδυτικά/χρηματιστηριακά, με όσα διαδραματίστηκαν στα διάφορα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά για το 2022, προϊδεάζοντας για συνέχεια έντασης, μεταβλητότητας και ανατροπών.

Ενα Χρηματιστήριο Αθηνών δύο ταχυτήτων, με την πρώτη στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου να αποφέρει τη συνολικότερη ανοδική διόρθωση δεικτών-μετοχών, τη δε δεύτερη, από τον Απρίλιο και μετά, να οδηγεί σε καθήλωση/εγκλωβισμό του Γενικού Δείκτη με παράλληλη ανάδειξη επιμέρους εισηγμένων από ένα ευρύ μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Από τα ενδεικτικά χαρακτηριστικά της δεύτερης, η εκνευριστική συσσώρευση -για τον Γενικό Δείκτη- σε ένα στενό εύρος μόλις 100 μονάδων, απονευρώνοντας, επί της ουσίας, την όποια επενδυτική δραστηριότητα, μειώνοντας το ενδιαφέρον των «ισχυρών χεριών», ενώ σημαντικά κεφάλαια μετακυλίθηκαν προς τα θεσμικά Α/Κ, κυρίως, όμως, σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Οι τελευταίες ξεπέρασαν φέτος κάθε προηγούμενο, τάση που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν αρκετοί, δεδομένου του φθηνού κόστους χρήματος και το 2022.

Κλάδος-κλειδί αλλά και βαρίδι, από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και μετά, ο τραπεζικός υποαποδίδει έναντι της αγοράς, των blue chips και των mid & small caps. Στις 564,72 μονάδες ο ΔΤΡ, με 8,81% (για το 2021) έναντι 10,03% του FTSE25 (στις 2.128,71), 9,70% του ΓΔ (887,5) και 34,28% του FTMidCap (1.486,94), με τη μεσαία κατηγορία να αναδεικνύεται πρωταθλητής. Με ομολογουμένως εντυπωσιακές διψήφιες αποδόσεις -ειδικότερα από Απρίλιο έως Δεκέμβριο-, αναδεικνύοντας τη λιγότερο προβεβλημένη πλευρά της αγοράς, αυτήν που θα αναδείξει τους νέους ισχυρούς παίκτες του 2022.

Το πιθανότερο είναι πως ο τραπεζικός με τις «πλάτες» -για ακόμη μία χρονιά- της ΕΚΤ, συνδυαστικά με τη διαχείριση/μόχλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο την επόμενη χρονιά. Πόσο; Θα εξαρτηθεί και από την πορεία προς την «επενδυσιμότητα» της οικονομίας και από αυτή την άποψη, η 14η Ιανουαρίου είναι η πρώτη ημερομηνία-ορόσημο του 2022. Ημέρα που ο οίκος Fitch ανοίγει την αυλαία της αξιολόγησης των προοπτικών, της πιστοληπτικής αξιολόγησης, της αποτύπωσης των δεδομένων. Στην ίδια λογική και η 3η Φεβρουαρίου, πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, διάστημα στο οποίο ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρά στην πρώτη από τις «εξόδους» στις αγορές.

Θα επιμείνουμε στην επιμέρους προσέγγιση εισηγμένων -τουλάχιστον μέχρις ότου διαμορφωθεί συνολικότερη τάση με σταθερές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων-, με κριτήρια κλαδικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος. Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, η μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική, οι εξελίξεις σε Attica Συμμετοχών, ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό, η εκκίνηση του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα ΒΟΑΚρήτης, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, τα μεγάλα και μικρότερα deals σε ενεργούς κλάδους, θα προσδώσουν ενδιαφέρον στην αγορά.

Στις χαμηλές πτήσεις (του 2021) και τις παρακαταθήκες (του 2022) αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιστροφή των... ξεχασμένων.

Εχοντας ως γνώμονα τα σημαντικά έσοδα που διένειμαν (μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου) το 2021 οι εισηγμένες (κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ!), η προσέγγισή μας για το 2022 παραμένει θετική, με την προϋπόθεση πως στις διεθνείς αγορές -δηλαδή στη Wall Street- οι εξελίξεις δεν θα οδηγήσουν σε αιφνίδια αλλαγή του μακροπρόθεσμου (υπερ-12ετούς) ανοδικού κύκλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v