Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγωμένο το Χρηματιστήριο... με διαφοροποιήσεις

Συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα. Για άλλη μια φορά την παρτίδα σώζουν αρκετά χαρτιά μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς και μικρότερη επίπτωση από τη δραματική επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους.

Παγωμένο το Χρηματιστήριο... με διαφοροποιήσεις

Παγωμένες οι ευρωπαϊκές αγορές, ανάλογο κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, μέτριες οι συναλλαγές και χαμηλές προσδοκίες για τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2021.

Για το χρηματιστήριό μας, δεδομένης της αργίας της Παρασκευής, μένουν πέντε  συνεδριάσεις για να «κλείσει» το 2021, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 880-885 μονάδων να μετρά θετική απόδοση 9,10% για φέτος.

Με τον FTSE25 πέριξ των 2.120-2.125 μονάδων να αποδίδει όσο η αγορά, επίσης όσο και ο τραπεζικός κλάδος.

Στην περιοχή των 565 μονάδων ο ΔΤΡ, με το καρέ να συμπληρώνεται με τον FTMidCap στις 1.490 μονάδες να κάνει τη διαφορά. Στο 34,66% η άνοδος για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτυπώνοντας τη διαφοροποίηση τάσης μεταξύ εισηγμένων/μετοχών, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι θεαματική. Καταδεικνύοντας παράλληλα πως μετοχές εισηγμένων με μικρότερη έκθεση σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, Έλληνες διαχειριστές, θεσμικούς είχαν πολύ καλύτερη πορεία από τα περισσότερα blue chips, αφήνοντας ακόμη πιο πίσω τα τραπεζικά «χαρτιά».

Συναλλαγές στα μέτρια μεγέθη των 40 εκατ., δεδομένης της απουσίας ξένων (στην πλειονότητά τους εκτός αγοράς από τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου), με τους επενδυτές να εστιάζουν τις τελευταίες ημέρες σε συγκεκριμένα blue chips (ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Coca Cola), δευτερευόντως σε Motor Oil, TITAN, Lamda, Quest.

Διαφοροποίηση όμως και μεταξύ τραπεζικών καθώς Eurobank και Εθνική στο 0,8904 και τα 2,859 ευρώ αντίστοιχα αποδίδουν 53,89% και 26,45%, αφήνοντας αρκετά πίσω την Alpha Bank και την Πειραιώς. Οι δύο τελευταίες ταλαιπωρούνται από την περίοδο των αμκ και μετέπειτα, επιβεβαιώνοντας τον χρηματιστηριακό κανόνα για τις αυξήσεις-βαρίδι.

Τελευταίες συνεδριάσεις για φέτος και μερική κατοχύρωση θέσεων σημειώνεται και στα mid caps -κυρίως σε όσα είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα.

Αναμφίβολα η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ακύρωσε τις όποιες προσπάθειες για ένα «εορταστικό ράλι», εντείνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η «διπλή μέγγενη». Κόστος ενέργειας/μεταφορών και πανδημία επενεργούν ανασταλτικά για τους αγοραστές, που προτίμησαν να «κλείσουν βιβλία» με ό,τι αποδόσεις έγραφαν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και να περιορίσουν αισθητά τις όποιες αγορές έκαναν παραδοσιακά προς το τέλος κάθε έτους, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ανοδική φορά Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Για ακόμη μία συνεδρίαση την παρτίδα για τους αγοραστές σώζουν αρκετά μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς και μικρότερη επίπτωση από τη δραματική επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους.

Quality, Ευρωσύμβουλοι, Ευρωπαϊκή Πίστη, Real Con., CNLCap, Frigoglass, Papoutsanis κ.α. από τις
39 μετοχές με θετικό πρόσημο. Εναντι των σχεδόν διπλάσιων με αρνητικό.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας την Πέμπτη. Η αγορά αργεί την Παρασκευή (Παραμονή Χριστουγέννων).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v