Χρηματιστήριο: Θα κάνουν Χριστούγεννα οι... short;

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η επέλαση της Ομικρον και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τρομάζουν τις αγορές, με την αναστροφή της τάσης στη Wall να δίνει σήμα. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και το σενάριο αντίδρασης.

Χρηματιστήριο: Θα κάνουν Χριστούγεννα οι... short;

Η πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου, με ενεργειακή κρίση, επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον, επαπειλούμενους αποκλεισμούς στην Ευρώπη και, όχι, δεν είναι σκηνικό από ταινία θρίλερ που «ρίχνει» και τις αγορές αλλά η πραγματικότητα. Το σκηνικό που δίνει απλόχερα τη δυνατότητα στους short να εορτάσουν τα Χριστούγεννα με τον δικό τους τρόπο.

«Τρόμαξε» η Νέα Υόρκη από την Όμικρον, «παγώνει» η Ευρώπη, με το Βερολίνο να μην αποκλείει light lockdown, και στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινά από τις 15.239,67 (-1,88%).

Στα ύψη το ενεργειακό κόστος, μόνιμος... πρωταθλητής η χώρα μας (από τις αρχές Νοεμβρίου), με την Αθήνα να αγωνίζεται να κρατήσει ανοιχτή την αγορά, όσο περισσότερο γίνεται. Για τις εορτές, και μετά...;

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές δεν έχουν να περιμένουν και πολλά περισσότερα, ει μη μόνον να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους σε εύλογες τιμές ή να αποκτήσουν θέσεις σε φθηνότερες, προσβλέποντας σε βάθος χρόνου 3-6-9 μηνών.

Οι traders, όσοι παραμένουν ενεργοί, περιορίζονται είτε σε επιλεκτικές κινήσεις -καθώς μεμονωμένες ευκαιρίες συνεχίζουν να παρουσιάζονται- είτε σε βραχύβιες εντολές, αξιοποιώντας την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών.

Πρακτικά η χθεσινή διόρθωση στη Wall Street, με τον S&P500 στις 4.568,02 (-1,14%), είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή της τάσης (πάντα σε ημερήσιο), με τα futures του δείκτη νωρίτερα να «δείχνουν» από 0,82% υψηλότερα και τις 4.596 μονάδες.

Εάν την τάση αναστροφής (σε daily) ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με ενδεικτικό τον DAX (και την επαναφορά προς τις 15.300 μονάδες), τότε στα καθ' ημάς μπορεί long traders να επιχειρήσουν την αντίδραση λίγο πάνω από τις 880 μονάδες.

Η επιβεβαίωση -για ακόμη μία φορά- της ευρύτερης περιοχής των 850 για τον ΓΔ ως σημείου αναφοράς λειτουργεί σαν στήριξη για παίκτες που κινούνται σε σφικτά διαστήματα 1-3 ημερών.

ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ διασώθηκαν, χθες, από τις μετοχές του δείκτη και Entersoft, EpsilonNet, EXAE, Intracom, BriQ, Autohellas, Papoutsanis, Fourlis από τα mid caps.

Με την ίδια λογική θα κινηθούν και σήμερα οι επενδυτές, καθώς η γενικότερη εικόνα της αγοράς -από τον Απρίλιο και μετά- δεν διευκολύνει διαφορετική προσέγγισή της. Stock picking και σφικτά stop losses για intraday-trading κινήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v