Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση καλλωπισμού με «όπλο» τις στηρίξεις

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές καλούνται να αξιοποιήσουν και οι εγχώριοι επενδυτές. Το ράλι στη Wall Street, το stock picking των long και το σενάριο εορταστικής «μόχλευσης» σε blue chips και mid caps.

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση καλλωπισμού με «όπλο» τις στηρίξεις

Χριστουγεννιάτικο δώρο δια χειρός Elon Musk στη Wall Street και αφορμή για βραχύβιο Santa Claus
rally στις αγορές.

Η ολοκλήρωση των πωλήσεων μετοχών της Tesla -από τον ιδρυτή και βασικό μέτοχό της- είχε ως αποτέλεσμα το εκρηκτικό 7%, την επαναφορά της «βαριάς» μετοχής πάνω από τα $ 1.000 και σημαντική αντίδραση στη Νέα Υόρκη.

Ανοδικά νωρίτερα τα χρηματιστήρια της Ασίας, από τις 15.590,86 μονάδες ο DAX, με τα futures του S&P500 να «δείχνουν» από τις 4.690 (0,08%) υψηλότερα.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πλειονότητα των ξένων εκτός παιδιάς -από τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου-, η όποια δραστηριότητα αφορά κατά κύριο λόγο σε θεσμικούς, διαχειριστές αμοιβαίων, επενδυτικές δυνάμεις που είτε «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους είτε επιχειρούν να ωραιοποιήσουν αποτιμήσεις/χαρτοφυλάκια κ.λπ.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος κυμάνθηκε και χθες στα συνήθη πέριξ των 40 εκατ.,
με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, OTE και Lamda Development να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Τελευταίες συνεδριάσεις για το 2021, με traders και επενδυτές να περιορίζονται σε stock picking, τακτική- μονόδρομος, που ωστόσο έχει αποτέλεσμα σε επιμέρους κινήσεις τους.

Ενδεικτικά, για τον FTSE25 την Τρίτη ήταν ο ΟΤΕ που «παίχτηκε» επιθετικά από τους long, χθες ήταν η σειρά για τον ΟΠΑΠ. Σε αμφότερες τις συνεδριάσεις με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, μεγάλο τζίρο, μεταβλητότητα στη διάρκεια της συνεδρίασης και τελικό αποτέλεσμα αποδόσεις της τάξεως του 2,5%. Στην... αναβροχιά, που λένε.

Με αυτή την προσέγγιση, να δούμε κατά πόσον θα επιδιωχθεί μόχλευση σε συγκεκριμένα «βαριά» χαρτιά, έχοντας ως «πλάτη»/στήριξη τις 880 μονάδες για τον ΓΔ και αντίστοιχα τις 2.115 για τον FTSE25.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες προσπάθειες αξιοποίησης της τάσης και στα mid&small caps. Κατηγορία μετοχών που ούτως ή άλλως υπεραποδίδουν έναντι τραπεζικών και blue chips καθ' όλο το 2021.

Και όπως συνηθίζεται, κάθε μέρα συνεχής θα είναι η παρακολούθηση της συνεδρίασης, με τις ευκαιρίες και παγίδες της, μέσω του Εκηβόλου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v