Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη 10,43% αποχαιρετά το 2021 το Χρηματιστήριο

Μεγάλη απόσταση χωρίζει την εγχώρια αγορά από τις επιδόσεις των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων. Καλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη, όμως, κατέγραψαν 2/3 των εισηγμένων. Οι τράπεζες και τα παράδοξα της χρονιάς.

Με κέρδη 10,43% αποχαιρετά το 2021 το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική η, διαδικαστικού χαρακτήρα, τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η εξαιρετικά χαμηλά αξία συναλλαγών, απαγορεύει κάθε διάθεση εκτενούς σχολιασμού. Μένει να φανεί αν η ένδεια συναλλαγών και ειδήσεων, συνεχιστεί και στις πρώτες συνεδριάσεις, της νέας χρονιάς, η το Χ.Α. θα δώσει την αναμενόμενη εκτόνωση της πολύμηνης συσσώρευσης.

Ασφαλώς, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, συνέχισε να διαψεύδει τους συγκρατημένα αισιόδοξους, καθώς η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1000 μονάδων, που προέβλεπαν πολλοί, αλλά και χαμηλότερα των 900 μονάδων, που ήταν και το ελάχιστο ζητούμενο.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να τερμάτισε το 2021 με κέρδη, σαφώς υποδεέστερα των Διεθνών Αγορών, όμως μία πιο προσεκτική ματιά, θα διακρίνει πως τα 2/3 των Εισηγμένων Εταιρειών εμφανίζουν μεγαλύτερη απόδοση από το ΓΔ και δεκάδες μετοχών, κυρίως μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, βρίσκονται σε πολυετή, η ακόμα και σε ιστορικά υψηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι “την παράσταση έκλεψε” ο κλάδος της Πληροφορικής.

Από την άλλη, μόνο λίγες δεν ήταν οι θετικές εκπλήξεις, από το μέτωπο των Εισηγμένων σε ότι αφορά τις φετινές χρηματικές τους διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) προς τους μετόχους τους. Χαρακτηριστικό είναι το ότι το σύνολο των φετινών χρηματικών διανομών θα κυμανθεί κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Έτσι, η μέση μερισματική απόδοση στο X.A., για το 2021, έφθασε κοντά στο 3,5%, σαφώς υψηλότερη από τα Τραπεζικά επιτόκια, αλλά και από τα περισσότερα “κουπόνια” των Εταιρειών, που φέτος προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακών δανείων μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ζητούμενο παραμένει αν οι τόσο υψηλές φετινές χρηματικές διανομές, θα συνεχιστούν και του χρόνου και για ποιες Εταιρείες.

Σύμφωνα με την Merit Sec., “το Χ.Α. πέτυχε, μετά από πολλά χρόνια, τον κύριο σκοπό του που είναι η άντληση κεφαλαίων από τις Επιχειρήσεις. Το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ, καθώς οι Εταιρείες άντλησαν €9,7 δισ. είτε μέσω Α.Μ.Κ. (€3,7 δισ.), ή μέσω της έκδοσης εισηγμένων στο Χ.Α., ή μη ομολόγων (€6 δισ.). Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις του Τραπεζικού Συστήματος αυξήθηκαν κατά €12,4 δισ. στο πρώτο 11μηνο του έτους, οι ιδιώτες επενδυτές προτίμησαν πιο ασφαλείς επενδύσεις όπως οι ομολογιακές εκδόσεις και τα Αμοιβαία Κεφάλαια, με αποτέλεσμα να λείπει από το Χ.Α. η απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να κινηθεί σύμφωνα με τις Διεθνείς Αγορές και να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση των 900 - 920 μονάδων”.

Ενδιαφέρον έχει το πώς είδε το 2021, ένας από τους πολυετείς συνεργάτες της στήλης και πιο συγκεκριμένα ο Μάνος Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. η χρονιά που αποχωρεί απέδειξε πως:

  • H αξία ενός αλγόριθμου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρέους μιας Ηπείρου.
  • Η απόκτηση μίας μετοχής πάνω από το 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου μιας Εισηγμένης Εταιρείας στην Ελλάδα, οδηγεί υποχρεωτικά σε υποβολή δημόσιας πρότασης. Όχι πάντα όμως.
  • Όταν η Εφοδιαστική Αλυσίδα ζορίζεται, οι εφοπλιστές χαμογελούν. Εκτός και αν έχει φρακάρει το Σουέζ.
  • Η πιο ωραία φράση που ακούστηκε φέτος στην Ελληνική Αγορά ήταν “κατανομή από τα αδιάθετα”.
  • Ο χρόνος συγγραφής ενός ενημερωτικού δελτίου για μια αύξηση κεφαλαίου, είναι αντιστρόφως ανάλογος του συνόλου των κεφαλαίων που αντλούνται. Επίσης, Σαββατοκύριακο είναι ο θεωρητικός χρόνος ξεκούρασης που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εργάσιμες εβδομάδες, όταν δεν εκκρεμούν ενημερωτικά δελτία προς έγκριση.
  • Η αξία των μετοχών της συμμετοχής στην Aegean στο χαρτοφυλάκιο της Autohellas αξίζει όσο το 93% του τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Μοτοδυναμικής. Η αξία του Real Estate της Εταιρείας είναι λίγο μεγαλύτερη από την εσωτερική αξία (NAV) της Premia ΑΕΕΑΠ. Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των πελατών της, η Εταιρεία διαθέτει στόλο 48.000 αυτοκινήτων.
  • Το 2021 ανακηρύχθηκε ως έτος δημιουργικής Οικονομίας. Πράγματι, με περισσότερα από 9.000 Κρυπτονομίσματα σε κυκλοφορία, σφύζουμε από δημιουργικότητα.
  • Ο Αύγουστος είναι μια ήσυχη περίοδος χωρίς ενθουσιασμούς για τις Αγορές, εκτός αν είναι μέτοχος της Real Consulting.
  • Όταν έχεις καλούς IR, μπαίνεις στον MSCI ακόμα και τον Ιούλιο.
  • Η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου διαρκεί από τις 10.10 έως τις 17.20. Υπάρχει και μια μικρή version όμως που ξεκινάει από τις 15.30.
  • Η περίοδος αποτελεσμάτων εξακολουθεί να έχει “traffic” στις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας. Κάποιοι δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό.
  • Με τόση διακύμανση που είχε η Ελληνική Αγορά από το 2009 έως το 2020, το 2021 φαίνεται σαν “περίπατος στον κήπο”: 100 μονάδες σε 10 μήνες δεν είναι διακύμανση είναι ακινησία.
  • Άλλη μια “χαμένη χρονιά” για τη Jumbo που μοίρασε μεγαλύτερο μέρισμα από πέρυσι και θα εμφανίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία.
  • Τα κεφάλαια συν τα οργανικά κέρδη που έκαψαν φέτος, μέχρι το εννεάμηνο, οι Ελληνικές Τράπεζες για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι 7,9 δισ. ευρώ.
  • Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν αθροιστικά το 2021 στο Χ.Α. για ομόλογα και μετοχές είναι 5,4 δισ. ευρώ. Με την Αττικής μέσα.
  • Σε μια μη πειστική ανοδική αναλαμπή όπως αυτή του 2021 τα 2/3 των μετοχών είχαν απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του ΓΔΧΑ και έδωσαν κέρδη έως και 390%.
  • Το πιο understated γεγονός της χρονιάς ήταν η γ.σ. των μετόχων της Προοδευτικής.
  • Όταν πουλήθηκε η Finansbank το 2016 ήταν μια κακή επιλογή. Σήμερα δεν φαίνεται και τόσο κακή.
  • Η Epsilon-Net είναι 5η επιλαχούσα Εταιρεία για την είσοδο στο δείκτη FTSE25. Η μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά έγινε πέρυσι το Καλοκαίρι.
  • Η αξία των ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος, σε τρέχουσες αξίες, είναι ίση με 118 εκατ. ευρώ, λίγο παραπάνω από όσο αποτιμάται σήμερα όλη η Ιντρακάτ.
  • Αν μια οποιαδήποτε ημέρα του Μαΐου ή του Ιουνίου του 2012 επενδύατε στη μετοχή της Quest, η απόδοση σήμερα θα ήταν μεταξύ 2.500% και 3.315%. Αυτό σημαίνει ότι τα 1000 ευρώ θα είχαν γίνει 25.000, ή 33.150 ευρώ σήμερα. Χωρίς τα μερίσματα.
  • Τα 400 MW Καφηρέα είναι ότι καλύτερο ετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα επιπλέον λειτουργικά κέρδη εκτιμώνται σε 65 - 70 εκατ. ευρώ.
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου το Ελ-Σαλβαδόρ είναι η πρώτη Χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin σαν επίσημο Εθνικό Νόμισμα. Την ημέρα της ανακοίνωσης ακολούθησε sell-off στις τιμές των Κρυπτονομισμάτων και βίαιες ταραχές από διαδηλώσεις.
  • Ούτε το 2021 είδαμε οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση στο θέμα του Κέκροπα.
  • Το μεγαλύτερο deal πώλησης στην Ελλάδα ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ με συνολική επιχειρηματική αξία 2,1 δισ. ευρώ. Τα στοιχήματα που παίζονται για το 2022 είναι πόσο πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ θα πάει η ανανέωση της παραχώρησης της Αττική Οδού.
  • Το 2022 έχει τρία διπλά και στη μέση μια τρύπα. Προσοχή να μην πέσουμε μέσα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 577,15 (+0,68%) και 571,87 μονάδων (-0,24%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 573,25 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 574,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 894,04 μονάδες (+0,37%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 892,51 (+0,20%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 893,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη 0,29% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 0,21% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Ο Δεκέμβριος έδωσε στον ΓΔ μηνιαία κέρδη 2,95% και στον ΔΤΡ κέρδη 3,75%. Η λήξη του χρηματιστηριακού έτους, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με ετήσια κέρδη 10,43% και τον Τραπεζικό δείκτη με κέρδη 10,78%.

Μετά το +3741% του Τζιρακιάν το 2018, το +540,88% της Αλουμύλ το 2019 και το 481,48% της Βιοτέρ το 2020, φέτος ήταν η σειρά της Intralot να αναδειχθεί “μετοχή της χρονιάς” με απόδοση 340,63%, δικαιώνοντας όλους αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες αποδόσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Τι λένε οι αναλυτές

“Επηρεασμένη από τα νέα περιοριστικά μέτρα και την εκτίναξη των κρουσμάτων της μετάλλαξης ‘Omicron’, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους λόγω της εορταστικής περιόδου, η Αγορά κινήθηκε γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, συσσωρεύοντας περαιτέρω και περιμένοντας την πρώτη συνεδρίαση του 2022”, αναφέρει η Beta Sec.

“Το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το Χ.Α. και οι επενδυτές θα εστιάσουν σε συγκεκριμένες μετοχές (stock picking) λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Οικονομία και της πιθανής διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι υψηλός (5,1%) λόγω του Τουρισμού, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και των εξαγωγών”, εκτιμά ο Πέτρος Τσούρτης.

Η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική και πιθανή διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να ξεκινήσει λόγω του υψηλού ελλείμματος και χρέους, νέο lockdown και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του Χ.Α. Σε αυτό το περιβάλλον, προτιμούμε κλάδους οι οποίοι είναι πιο αμυντικοί και Εταιρείες οι οποίες παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και δεν είναι υπερδανεισμένες. Οι επενδυτικές επιλογές μας σε αυτά τα επίπεδα τιμών για το 2022 είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Μοτοδυναμικής και Byte. Οι παραπάνω Εταιρείες έχουν πολύ καλά θεμελιώδη στοιχεία και ελκυστικές αποτιμήσεις, κατά την άποψη μας. Η Διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει δεσμευτεί για την καταβολή μικτού μερίσματος τουλάχιστον €1/μετοχή κάθε χρόνο, η Μοτοδυναμική επηρεάζεται θετικά από την έκθεση στον Τουρισμό, λόγω της Sixt, ενώ οι Τέρνα Ενεργειακή και Byte επηρεάζονται θετικά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.

“Η χρονιά κλείνει με κέρδη πέριξ του 10% για τον Γενικό Δείκτη, με ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδει, μετά από χρόνια ανομβρίας, ευχαριστώντας αρκετούς μικρομετόχους. Πρωταθλητής κλάδος αυτός της Πληροφορικής, ο οποίος πέτυχε αποδόσεις που θα ζήλευαν και Εταιρείες στον Nasdaq”, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το 2022, όλα δείχνουν ότι οι κλάδοι που θα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν είναι και πάλι αυτοί της Πληροφορικής, της Βιομηχανίας, των Κατασκευών, καθώς και της Ενέργειας που φαίνεται να περνά σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Τραπεζικός κλάδος, που είναι και το ζητούμενο, θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει, μετά από πολλά χρόνια απραξίας και ζημιών, στην άνοδο του Χρηματιστηρίου. Καλώς, ή κακώς είναι εκείνος ο κλάδος που θα απελευθερώσει δυνάμεις στην Αγορά, θα αυξήσει τη ρευστότητα και θα βοηθήσει τον ΓΔ να ανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων που μας τυραννά τα τελευταία 7 χρόνια. Είναι δεδομένο ότι το Επενδυτικό Κοινό που θα ασχοληθεί με την Αγορά θα μεγαλώσει, κάτι που το Χ.Α. έχει ανάγκη. Οι Αγορές φοβούνται το μέγεθος του πληθωρισμού, που από αυτό εξαρτάται και το μέγεθος της αύξησης επιτοκίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως έχουμε ένα πακέτο μέτρων στήριξης, που δεν το είχαμε καν φανταστεί την τελευταία 10ετια, μιας και η Οικονομία πήγαινε με σβηστές μηχανές και με ελάχιστο δανεισμό.

Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός πλησιάζει και η είσοδος της Οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, με κάποιους Οίκους να το περιμένουν και στο β' εξάμηνο του 2022. Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ του νέου έτους κάνουν λόγο για 5%, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα μπορέσει να ρίξει και το χρέος κάτω από το 200% του ΑΕΠ. Εν κατακλείδι οι πιθανότητες να τα πάμε καλύτερα είναι αισθητά μεγάλες, με βάση τα παραπάνω”, όπως εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οριακή άνοδος στις αγορές παραγώγων

Με οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του 2021 και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή βελτίωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (3.818 συμβόλαια).

Στα 2.476 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.532 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 8 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 115, 113 για τον Ιανουάριο και 2 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.140), κινήθηκε μεταξύ 2.134 και 2.147,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 574,75), κινήθηκε μεταξύ 574,75 και 574,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha BankΑΛΦΑ +0,05% (1.129), Εθνική (617), Cenergy (101), Eurobank (163), Fourli (141), Ελλάκτωρα (107), Ιντρακόμ (113), ΟΤΕ (235), Πειραιώς (111), ΔΕΗ (698).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha BankΑΛΦΑ +0,05% 93.667, Πειραιώς 34.809, Εθνική 26.270, MIG 24.987, Cenergy 11.844, Eurobank 24.598, ΔΕΗ 15.487, Ελλάκτωρα 10.251.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha BankΑΛΦΑ +0,05% 60.091.514 τεμ., (από 60.091.514 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.247.526 τεμ. (2.257.526), Eurobank 48.263.894 τεμ. (48.263.894), ΟΠΑΠ 1.337.602 τεμ. (1.337.602), Εθνική 7.550.002 τεμ. (7.550.002), Πειραιώς 9.408.371 τεμ. (9.408.371), ΟΤΕ 2.713.939 τεμ. (2.794.799), ΑΔΜΗΕ 1.982.815 τεμ. (1.982.815).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v