Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που στέλνουν τώρα σήμα long

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Γιατί οι αισιόδοξοι αναμένουν πρεμιέρα με το δεξί στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές που κυριάρχησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του προηγούμενου έτους, το κλίμα στις αγορές και η... κεκτημένη ταχύτητα.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που στέλνουν τώρα σήμα long

Ακάθεκτη η Wall Street, με τα futures του S&P500 από 0,36% υψηλότερα και τις 4.776 μονάδες.

Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Evergrande, εν όψει εσωτερικής ενημέρωσης-σύμφωνα με την διοίκηση του κινεζικού ομίλου- και στην Φρανκφούρτη οι πρώτες εντολές, για το 2022, δίνονται από τις 15.884,86 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 893,34 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 2.148,86 για τον FTSE25,
τις 574,93 για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 1.491,91 μονάδες για τον FTMidCap. Δείκτης-εκ των βασικών- πρωταθλητής, και με τον κλάδο πληροφορικής να κερδίζει εντυπώσεις και αποδόσεις το 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σε μία ηλιόλουστη συνεδρίαση προσβλέπουν οι long, που αν πέτυχαν κάτι προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ήταν η υπεραπόδοση συγκεκριμένων επιλογών τους από τις μετοχές του δείκτη.

ΟΤΕ, ΔΕΗ ήταν οι κύριες επιλογές τους στην συνεδρίαση της Παρασκευής με την αγορά να περιμένει πολλά και από τις 2 και φέτος. Σε Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco αλλά και σε Aegean, TITAN, ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκαν long τελικές τιμές, στην ίδια συνεδρίαση, ενώ από τον τραπεζικό κλάδο η Εθνική από τα 2,932 ευρώ θ' ανταγωνισθεί την Eurobank ως προς το ποια πρώτη θα υπερβεί την τιμή της (τελευταίας) αμκ. Στόχος, που είχε τεθεί για τον Δεκέμβριο, παρ' ολίγον δεν επιτεύχθηκε και-κατά πως φαίνεται- θα αποτελέσει προτεραιότητα για τον Ιανουάριο.

Mε κεκτημένη ταχύτητα, από το 2021, και αξιώσεις και για το 2022 η πληροφορική διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερα κονδύλια κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη Μαρία Μόσχου να αναφέρεται σε μπαράζ εξαγορών και σημαντικούς διαγωνισμούς.

Πληροφορική, ενέργεια, κατασκευές αποτελούν το τρίπτυχο των αναλυτών-στην πλειονότητά τους- για φέτος, με καίριο ζητούμενο τον πολύπαθο τραπεζικό και δυνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους τουρισμού, μεταφορών/διαμετακόμισης, βιομηχανίας αν και το πιθανότερο είναι, πως στις πρώτες συνεδριάσεις κυρίαρχες θα είναι οι επιλεκτικές κινήσεις.

Στην πρόκληση του stock picking είχε αναφερθεί (την 1/1/2022) ο Στέφανος Κοτζαμάνης, τακτική που κατά την άποψη των ειδικών δεν αλλάζει, όσο δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις ευρύτερης μόχλευσης στην αγορά.

Ειδικότερα η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων απαιτεί πολλά περισσότερα και ουσιαστικότερα απ' όσα έγιναν την προηγούμενη χρονιά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v