Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με όριο τις 900 μονάδες οι χθεσινές αγορές. Η μουδιασμένη πρεμιέρα για το 2022, το κλίμα στις αγορές, οι κινήσεις προεξόφλησης και οι μετοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των long.

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Με ρεκόρ υποδέχτηκε η Wall Street το 2022. Όπως είχε αποχαιρετήσει το 2021, δίνοντας ένα πρώτο -πολύ πρώιμο- δείγμα προθέσεων και για τη χρονιά που επενδυτικά ξεκίνησε χθες, με τον S&P500
στις 4.796,56 μονάδες.

Με τον DAX στις 16.020,73 (0,86%), εν μέσω ανησυχιών αλλά και προσδοκιών ανάμεικτων για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές ακολούθησαν τους ομολόγους τους στα διεθνή, πλην όμως η αξία συναλλαγών -των μόλις 26,5 εκατ.- δεν άφησε και πολλά περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις, πως θα πρέπει να αναμένεται εισροή νέων κεφαλαίων. Τουλάχιστον άμεσα, σήμερα-αυτή την εβδομάδα, που έστω ας θεωρηθεί διάστημα προσαρμογής στα μεθεόρτια δεδομένα, την αβεβαιότητα για το πώς θα γίνει η διαχείριση στο υγειονομικό, τα όποια νέα μέτρα του οικονομικού επιτελείου. Αναπόφευκτο το «μουδιασμένο» ξεκίνημα του έτους και επενδυτικά, τουλάχιστον για ένα εύλογο διάστημα, μέχρις ότου αρχίσει να γίνεται πιο ξεκάθαρο το σκηνικό.

Στις 898,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης αλλά για ακόμη μία -πολλοστή- φορά η περιοχή των 900 λειτούργησε σαν φραγή, σημείο αναφοράς για μερικές ρευστοποιήσεις. Το πιθανότερο από την πλευρά θεσμικών, διαχειριστών και όσων έχουν επιλέξει -καιρό τώρα- να «κλειδώνουν» αποδόσεις του 2%-3%.

Χωρίς σημαντικές συναλλαγές, περίπου ανύπαρκτη εισροή νέων κεφαλαίων και με ενεργούς κωδικούς περιορισμένους οι πρώτες συνεδριάσεις, πολύ πιθανά, θα συνεχίσουν στον χθεσινό ρυθμό.

Περιορισμένη λήψη επιμέρους θέσεων λ.χ. σε Alpha Bank, OTE, Eurobank, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo κ.α., προσπάθεια διαμόρφωσης υψηλότερων τιμών εκκίνησης για ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, Fourlis, συνέχιση της μόχλευσης σε επιλεγμένα mid caps Premia, Intracom, Cenergy, Performance κ.α., «δείχνοντας» και το εύρος εστίασης των επενδυτών. Από τραπεζικές, με τον κλαδικό δείκτη στις 576,84 (0,33%), blue chips, με τον FTSE25 στις 2.160,88 (0,56%) μέχρι τη μεσαία κατηγορία, με τον FTMidCap στις 1.505,49 (0,91%) να συνεχίζει την υπεραπόδοσή του έναντι της αγοράς.

Και των τραπεζικών και των blue chips, καλύπτοντας ένα εύρος κλάδων/δραστηριοτήτων από την πληροφορική, τη μεταποίηση, μέχρι τα logistics.

Η χθεσινή αντίδραση μετοχών εισηγμένων όπως οι Cenergy, Premia, Performance είναι ενδεικτική της εστίασης επενδυτικών σχημάτων. Όπως επίσης οι αγορές στη μετοχή της Aegean έως τα 4,92 (υψηλό ημέρας στα 4,93) με άνοδο 2,39%, ενδεικτικές της προσπάθειας προεξόφλησης των προοπτικών στον τουριστικό κλάδο.

Κατατοπιστικό το ρεπορτάζ της Εύας Δ. Οικονομάκη για την κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις επιπτώσεις από την Όμικρον, των προσδοκιών αλλά και ανησυχιών για το πώς θα τα πάει αυτός ο τόσο νευραλγικός κλάδος της οικονομίας της χώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v