Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσεκτική» άνοδος στο Χρηματιστήριο

Φρένο στην ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και μετακύλιση θέσεων σε άλλους τίτλους του FTSE 25, μετά την άνοδο των περασμένων ημερών στην εγχώρια αγορά. Κοιτά τις 940 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

«Προσεκτική» άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής κυρίως για βραχυπρόθεσμους τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στη Νέα Υόρκη. Ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα λίγο ως πολύ αναμενόμενο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με μεικτές εντολές πώλησης-αγοράς στα πέριξ των υψηλών 2ετίας.

Σε αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ανακοίνωση που αφορά κυρίως τους traders, καθώς οι επενδυτές έχουν εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον για πληθωρισμό/επιτόκια και καιρό τώρα προεξοφλούν, ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα και όσα έπονται το 2022, επιχειρώντας να προσαρμόσουν ανάλογα τη μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική τους.

Το σημερινό αφορά, κυρίως, τους βραχυπρόθεσμους, τους «τασικούς» παίκτες, οι οποίοι ενεργούν από ενδοσυνεδριακά έως διάστημα μόλις λίγων ημερών. Με αυτή τη διττή προσέγγισή μας, προσαρμόζουμε ανάλογα την τακτική μας, συνεκτιμώντας τόσο την επιμέρους/βραχυπρόθεσμη κατάσταση όσο την ευρύτερη/σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρώτη, εξαρχής ζητούμενη για σήμερα είναι η επιβεβαίωση του εύρους στήριξης για τον ΓΔ έως το κάτω όριο των 920 μονάδων, συνδυαστικά με τις ρευστοποιήσεις όσων «κλειδώσουν» μέρος των διψήφιων αποδόσεών τους (σε διάστημα μόλις 6 ημερών) και με τις αγορές όσων τοποθετούνται από τη Δευτέρα.

Ο τζίρος των 16 εκατ. (*) παραπέμπει σε επιβράδυνση της ροής εντολών (των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων), που πρακτικά σημαίνει την εξισορρόπηση της αγοράς σε επίπεδα με στήριξη στις 935-930 μονάδες.

Εως τις 642,40 μονάδες ο ΔΤΡ, με συναλλαγές των αγοραστών σε Alpha Bank, ETE και Πειραιώς και των πωλητών σε Eurobank. Με απόδοση 12,52% η τελευταία είναι η μετοχή με το μεγαλύτερο περιθώριο κατοχύρωσης μέρους θέσεων, που πιθανότατα μπορεί να δώσει υπεραπόδοση στις άλλες τρεις.

Ενθαρρυντικό το ότι τα «ισχυρά χέρια» συνεχίζουν σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έως τα 17,02 ευρώ για τον Οργανισμό (νέα υψηλά) και έως τα 13,19 για τον δεύτερο.

Φυσιολογική η εικόνα για την πλειονότητα των blue chips, καθώς «κερδισμένη ρευστότητα» μεταφέρεται από μετοχές σε άλλες, διευκολύνοντας το κλείσιμο της μεταξύ τους «ψαλίδας». Σημαντικό το ότι η εξέλιξη της ανόδου έχει ικανοποιητική κυκλικότητα, καθώς σήμερα για παράδειγμα εντολές αγοράς περνούν για ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Ελεγχόμενη δείχνει η κατάσταση και στα mid & small caps, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 60/30, δηλαδή σε λόγο 2/1 έναντι 3/1 στις συνεδριάσεις Δευτέρας-Τρίτης. Ένδειξη πως η μόχλευση συντηρείται προσεκτικά σε επιμέρους μετοχές/εισηγμένες.

CPI, Δρομέας, Ξυλεμπορία, Intracοm, Centric, Papoutsanis, Entersoft, Performance κ.α. μεταξύ των τίτλων με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

(*) λίγο μετά τις 11:30, με συναλλαγές 2,37 εκατ. με πακέτα. Τα 2 στον ΟΤΕ για 100.000 τμχ. στα 16,85 ευρώ, για 25.000 τμχ. στα 16,80 ευρώ και για 30.000 τμχ. της Autohellas στα 9,06 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v