Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η ανοδική διαφυγή και το σενάριο διόρθωσης

Από τα υψηλά διετίας εκκινεί η συνεδρίαση. Τα στοιχεία που πυροδότησαν την τραπεζική αντίδραση και ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα στην περίπτωση που επιχειρηθεί αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Μικρά κέρδη στο άνοιγμα.

Χρηματιστήριο: Η ανοδική διαφυγή και το σενάριο διόρθωσης

Στα χέρια των long τα ηνία των αγορών. Κέρδη στη Wall Street, μετά τη δέσμευση του Τζερόμ Πάουελ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επαναφορά για τον S&P 500 πάνω από τις 4.700 στις 4.713,07 μονάδες, από τις 4.711 νωρίτερα τα futures του στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Συγχρονισμένο ως προς την τάση το Χρηματιστήριο Αθηνών περισσότερο με τη Νέα Υόρκη παρά με τη Φρανκφούρτη και άλλα ευρωπαϊκά, καθώς -κυρίως- κεφάλαια αμερικανικών οίκων είναι αυτά που τοποθετούνται -ειδικά- στον τραπεζικό κλάδο, έφθασε χθες σε υψηλά 2ετίας. Στις 934,61 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ στις 638,62, με σημαντικές βοήθειες επιλεγμένων blue chips, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των 2.250 μονάδων για τον FTSE25.

Στα 116,6 εκατ. ο τζίρος, με συναλλαγές 53,2 εκατ., ενδεικτικά της αυξημένης ροής ρευστότητας στο σύστημα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Στοχευμένη κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με ενδεικτικά τα 29 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, τα σχεδόν διπλάσια 56,6 της Δευτέρας, περίπου όσα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Κεφάλαια 110-120 εκατ. σε στοχευμένες τοποθετήσεις σε τραπεζικά χαρτιά, από επίπεδα τιμών 10%-15% χαμηλότερα με ισχύ μόχλευσης που μέχρι τώρα αποφέρει πολλαπλάσια. Σχεδόν 1,5 δισ. σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» της αγοράς, συνάμα την ευχέρεια που μπορούν συγκεκριμένα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια να «σηκώσουν» τον τραπεζικό κλάδο, το χρηματιστήριο ευρύτερα.

Μόνο τυχαία δεν θεωρούν παράγοντες της αγοράς την παρέμβαση της JP Morgan Chase, που προβλέπει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην «επενδυτική βαθμίδα» από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης, τέλη 2022 - αρχές 2023. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ήταν η ίδια επενδυτική τράπεζα -με τα υπό διαχείριση στοιχεία ύψους 3,9 τρισ.- που με την επίσης αμερικανική BofA αναθεωρούσαν τη στοχοθεσία για τις συστημικές τραπεζικές μετοχές. Ακριβώς εκεί, που γίνεται όλο το «παιχνίδι» τις έξι συνεδριάσεις του 2022 αλλά και λίγες μέρες πριν, τέλη του 2021, μέσω μεγάλων προσυμφωνημένων πράξεων με χαρακτηριστικότερο αυτό της Alpha Bank.

Απαραίτητη η αναφορά όλων αυτών, γιατί εύλογα κάποιος θα θεωρεί πιθανότατο ένα «γύρισμα» των τραπεζικών σήμερα. Στην περίπτωση που η ισχυρή ανοδική διόρθωση του κλάδου ήταν στα χέρια των Ελλήνων διαχειριστών, η απάντηση θα ήταν 100% καταφατική. Όμως δεν είναι, για αυτό και η συνέχιση ή όχι θα είναι απόρροια του πώς θα κινηθούν οι ξένοι, κυρίως τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια.

Τεχνικά, μία διόρθωση με χαμηλό όριο εύρους τις 920 μονάδες θα ήταν προτιμότερη από μία απευθείας συνέχιση και εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, στις ΗΠΑ. Θα εξαρτηθεί και από το εύρος της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, δεδομένου ότι ένα 11% σε μόλις έξι συνεδριάσεις είναι 10 φορές μεγαλύτερο της μεταβολής του DAX στο ίδιο διάστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v