Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Πρώτος στόχος των long η επιβεβαίωση των -υψηλότερων- στηρίξεων. Στις τράπεζες -που έχουν υπεραποδώσει στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022- η προσοχή. Ποια blue chips είναι στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Σε υψηλά 7ετίας το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τραπεζικές, blue chips και λοιπές δυνάμεις των
mid&small caps.

Σε μία συνεδρίαση που εκ προοιμίου είχε προεξοφληθεί το «κλείδωμα» μέρους των διψήφιων αποδόσεων που είχαν κερδηθεί στις πρώτες 4+5 συνεδριάσεις του 2022, συνακόλουθα προσφοράς που θα έβγαινε, κυρίως, από εγχώριους διαχειριστές.

Ρευστοποιήσεις, όντως, έγιναν, αλλά η όποια διόρθωση ελεγχόμενη και έως τα επίπεδα των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 2.300 για τον FTSE25, των 645 για τον Δείκτη Τραπεζών και έως τις 1.570 μονάδες για τον FTMidCap. Τιμές, κάτω όρια για τους δείκτες, που μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) σήμερα-αύριο ως στηρίξεις. Εάν ναι, καλώς η αγορά μετά από μία σύντομη αναδιάταξη δυνάμεων θα μπορούσε να συνεχίσει υψηλότερα. Η συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε λήγει η πρώτη (απλή) σειρά στα Παράγωγα για το 2022, είναι ένα κοντινό ορόσημο για traders, που «μετρούν» -ήδη- 13,82% από την αρχή του έτους στις τραπεζικές και 7,62% στα blue chips.

Στα 51,364 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, με τη Wall Street σε αργία, τζίρος μεγαλύτερος του μέσου όρου Δεκεμβρίου, περίοδο που τα ξένα funds (στην πλειονότητά τους) ήταν εκτός παιδιάς.

Στα 110 εκατ. ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας, στα 85 εκατ. ο αντίστοιχος του πρώτου 15νθημέρου στα 51 εκατ. χθες, στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για κεφάλαια/ρευστότητα που «ήρθε για να μείνει». Να επενδυθεί στο ελληνικό στοίχημα, στην προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σε διάστημα 12 μηνών, όπως εκτιμούν/προεξοφλούν πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια.

Με τη Νέα Υόρκη σε πλήρη λειτουργία σήμερα, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου στο επίκεντρο, αλλά και με τις αγορές πετρελαίου σε... βρασμό, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική της στάσης των ξένων, κυρίως των αμερικανικών funds.

Νωρίτερα, από 0,55% χαμηλότερα τα futures του S&P500, στα 84,83$ το αργό WTI και στο 1,836% το US10ετές -ξεπερνώντας το πρώτο όριο ασφαλείας του 1,80%-, με τον δείκτη VIX στις 22,28 επίσης υψηλότερα ενός σημαντικού ορίου (του 20).

Στοιχεία που απαιτούν αυξημένη, ιδιαίτερα, θα έλεγα, προσοχή (κυρίως) από βραχυπρόθεσμους και όσους είναι αγορασμένοι σε τιμές Πέμπτης-Παρασκευής.

Στις τραπεζικές η μεγαλύτερη προσοχή, καθώς έχουν «τρέξει» λ.χ. η Alpha Bank στο 1,29 ευρώ με 19,78% στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του νέου έτους.

Ανάλογη θα απαιτηθεί για blue chips, που μετά και τη χθεσινή, νέα, άνοδο διαμορφώθηκαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων ή και πολυετείς κορυφές, με σηματωρούς τον ΟΤΕ (17,17 ευρώ), τα ΕΛΠΕ (6,70) κ.α. Επίσης θα πρέπει να προσεχθούν επιμέρους, που θα μπορούσε να κάνουν τη διαφορά, όπως -σήμερα- η ανακοίνωση του εύρους απόδοσης για το εταιρικό ομόλογο της Premia ή η γ.σ. της Jumbo για την έγκριση έκτακτου μερίσματος (0,385/μτχ).

Παράλληλα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στη Wall Street, με σημαντικότερα -σήμερα- της BofA, των Morgan Stanley, P&G αύριο κ.ο.κ

Συνεκτιμώντας την ετοιμότητα του ΟΔΔΗΧ για την πρώτη έξοδο, για το 2022, στις αγορές.

Ανά πάσα στιγμή και με δεδομένο το «τσιμπημένο» κόστος χρήματος (στο 1,591% το 10ετές) πιθανότατα με έκδοση 10ετούς διάρκειας, για 2,5-3 δισ.

Συνεπώς, άμυνα, διασφάλιση κοντινών στηρίξεων και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v