Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθοχωρεί προς τις 945 μονάδες το Χρηματιστήριο

Αναμενόμενη και «εντός εύρους» η έως τώρα διόρθωση, μετά τα ισχυρά κέρδη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και σήμερα οι συναλλαγές. Αναμονή για την έκθεση της Fitch σήμερα το βράδυ.

Οπισθοχωρεί προς τις 945 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε ήρεμους τόνους συνεχίζεται η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να συνεκτιμούν την αργία της Δευτέρας στη Wall Street. Σε εξισορρόπηση για τον S&P 500 στην ευρύτερη περιοχή των 4.660 μονάδων παραπέμπουν τα futures του δείκτη, στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,55% διορθώνει προς τις 15.945 μονάδων.

Τούτων δοθέντων, στα καθ' ημάς δεν φαίνεται να υπάρχει σπουδή για κάτι θεαματικό σήμερα, είτε από την πλευρά των πωλητών είτε των αγοραστών. Ενατη συνεδρίαση για αρχή του 2022, με μεταβολή 6,02% για τον ΓΔ, σχεδόν 11,50% για τον ΔΤΡ και 6,47% για τον FTSE25, τελευταία της εβδομάδας και με τον οίκο Fitch να ανακοινώνει σήμερα το βράδυ την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα της αγοράς αποτιμάται ως απόλυτα φυσιολογική και λογική.

Και ρευστοποιήσεις, και αγορές χωρίς να πιέζουν τις τιμές ούτε οι πωλητές ούτε οι αγοραστές, με τη μέχρι τώρα διακύμανση σε αρνητικό έδαφος αλλά με ελεγχόμενη την έκταση της διόρθωσης να αποδίδει το πώς έχει η κατάσταση.

Με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 114 εκατ., τα μέχρι τώρα 25 εκατ. που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα(*) «δείχνουν» ακριβώς αυτή τη διάθεση όσων «κλειδώνουν» μικρό μέρος των (μέχρι και) διψήφιων αποδόσεών τους.

«Ηρθαν για να μείνουν...» ο τίτλος στον σημερινό Εκηβόλο, που μόνο τυχαία δεν προτάθηκε, καθώς σημαντικό μέρος των εισροών (κυρίως) στα τραπεζικά χαρτιά όπως σε blue chips, μετοχές-σηματωρούς έχει μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, σε όλες με μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πωλητών.
Μικρότερο για Mytilineos στα 15,77 (-0,44%), μεγαλύτερο για ΔΕΗ στα 9,10 (-2,15%).

Περισσότερες συναλλαγές/τζίρος από τις συστημικές στην Alpha Βank, με τις μικρότερες απώλειες 0,92% στο 1,2385 ευρώ, το πιθανότερο απόρροια των σημαντικών εισροών κεφαλαίων από ξένα «ισχυρά χέρια».

Στο 1/1,9 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 30 μετοχές να συνεχίζουν υψηλότερα.

Κυρίως από τα mid & small caps, με ισχυρή αντίδραση με αυξημένες συναλλαγές στη MIG, ενώ με θετικό πρόσημο είναι και τίτλοι των Lavipharm, ΔΡΟΜΕΑΣ, Attica Bank, PVMezz, Space Hellas, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.ά.

(*) λίγο πριν τις 14:00, με 4,52 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v