Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profit taking στο ελληνικό χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, «κλείσιμο» ενός ενδιαφέροντος πρώτου 15νθημέρου για το 2022, με εμφανές το πέρασμα από το «ταμείο» για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Εντός τεχνικών ορίων η κίνηση.

Profit taking στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά, οριακά θετικά τα futures του S&P 500 μετά τη χθεσινή, νέα, σημαντική διόρθωση, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απολύτως φυσιολογικά, κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείσιμο ενός ενδιαφέροντος πρώτου 15νθημέρου για το 2022, με εμφανές το πέρασμα από το ταμείο κυρίως traders, διαχειριστών επιθετικών χαρτοφυλακίων. Εγχώριοι θεσμικοί στην πλειονότητά τους έχουν προηγηθεί, καθώς το... συνηθίζουν να «πυροβολούν» ό,τι τους αποφέρει ένα ισχνό 2%-5% και πολύ λέω.

Συναλλαγές 7,2 εκατ. στα πρώτα 45', με τη διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη να διευρύνεται προς τις 945-940 μονάδες. Εντολές από την πλευρά των πωλητών, κυρίως σε μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, OTE, Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, ΔΕΗ, Mytilineos κ.α. σε μία αρκετά ισόρροπα κατανεμημένη έκταση ενός χαρτοφυλακίου.

Συνεκτιμώντας την εικόνα των προθεσμιακών συμβολαίων στη Wall Street, την αργία της Δευτέρας στην αγορά της Νέας Υόρκης, η έκταση της διόρθωσης δεν ακυρώνει την τελευταία ανοδική αντίδραση μέχρι τα όρια της περιοχής πέριξ των 935 μονάδων. Όχι πως κατ' ανάγκη θα διορθώσει σήμερα μέχρι αυτή τη στήριξη (αντίσταση μέχρι τελευταία), αλλά καλό είναι να έχουμε ένα εύρος στην περίπτωση που η ετυμηγορία του οίκου Fitch σήμερα το βράδυ θα δικαιολογεί νέες πωλήσεις τη Δευτέρα.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μας έχει δείξει τα όρια και τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής, σήμερα-Δευτέρα. Και βλέπουμε, από Τρίτη. Προσώρας, στις τραπεζικές οι ρευστοποιήσεις είναι περιορισμένες, ελεγχόμενες, με τον ΔΤΡ να διορθώνει με ένα αναμενόμενο ποσοστό προς τις 640 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και για τα blue chips, με τον δείκτη προς την περιοχή των 2.290 μονάδων. Και για τους τρεις κύριους δείκτες η διακύμανση στα πρώτα 40' αποτιμάται ως απόλυτα φυσιολογική, εντός τεχνικών ορίων, με την προσφορά μάλλον πιο περιορισμένη απ' ό,τι αρχικά περιμέναμε.

Συνεπώς, αρκετά ώριμη η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων σε αυτό το αρχικό στάδιο της συνεδρίασης.

Στις 23/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 80 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v