Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος η διατήρηση των κεκτημένων από τους long, που βλέπουν υψηλότερες τιμές σε τράπεζες και blue chips. Ο χρησμός της Fitch και τα επόμενα ορόσημα. Ποιες μετοχές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Κλειστή σήμερα η Wall.

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες

Μία πρώτη αποτίμηση της στάσης του οίκου Fitch, συνδυαστικά με το θετικό ξεκίνημα του 2022
και της λήξης Παραγώγων την Παρασκευή, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Συνεδρίαση με κλειστή τη Wall Street, που λογικά θα έχει χαμηλότερες συναλλαγές/τζίρους από τον υψηλό μέσο όρο των πρώτων δύο εβδομάδων.

Από τις 949,39 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 2.291,99 για τον FTSE25, τις 643,03 για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 1.576,35 μονάδες για τον FTDE25.

Με κεκτημένη ταχύτητα του πρώτου 15νθημέρου, οι αγοραστές θα επιδιώξουν κατ' αρχάς να διασφαλίσουν τα κεκτημένα (ή το μεγαλύτερο μέρος τους), να γίνει η φυσιολογική αναδιάταξη δυνάμεων, να «μετρηθούν» πόσοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι - πόσοι οι μεσομακροπρόθεσμοι και εάν και εφόσον συντρέξουν λόγοι να δοκιμάσουν να κινηθούν υψηλότερα.

Ήρθε για να μείνει ένα πολύ σημαντικό μέρος των εισροών/κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά και στην πλειονότητα των blue chips, με ικανοποιητική διάχυση εγχώριων δυνάμεων σε επιλεγμένα mid&small caps.

Αρμονική ως προς τη σύνθεση και τον χρονισμό η ισχυρή ανοδική διόρθωση, πετυχαίνοντας να βγάλει την αγορά από πολύμηνη συσσώρευση και επενδυτική απραξία, να οδηγήσει τον ΓΔ σε τιμές 2014, να φέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην 5άδα με τη μεγαλύτερη άνοδο σε αυτό το διάστημα.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση της Fitch «ξεκλειδώνει» την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα σε βάθος χρόνου και με την προϋπόθεση πως η Αθήνα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών. Από αυτή την άποψη, έχει τη σημασία της η υπόσχεση που δίνει ο υπ.Οικ. Χρήστος Σταϊκούρας προς τους ομολόγους του για περιορισμό των παροχών. Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για το πρώτο Eurogroup του 2022.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, πρωταγωνιστής αυτών των 4+5 συνεδριάσεων, με ανοδική διόρθωση 11,84%, αυξημένες συναλλαγές/τζίρους και ο ΔΤΡ στις 643,03 μονάδες, έχει τις 639 και 629 μονάδες για στηρίξεις και την 676 κοντινή αντίσταση. Ενδεχόμενη υπέρβασή της -σε δεύτερο χρόνο- προφανώς με ενεργότατη συμμετοχή ξένων θα μπορούσε να οδηγήσει προς τις 740 μονάδες, που είναι ο φιλόδοξος στόχος των long. Πρωτίστως όμως να διασφαλιστούν οι άμυνες/στηρίξεις που για τον FTSE25 είναι στις 2.256 και 2.239 μονάδες, stop για long θέσεις συνεκτιμώντας τη λήξη στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Η Alpha Bank στο 1,25 ευρώ, με 16,06% και σημαντικές εισροές, είναι ο πρωταγωνιστής του κλάδου, σε αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο σε blue chips, μετοχές-σηματωρούς θα κριθεί η επιβεβαίωση (ή όχι) των κοντινών στηρίξεων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. «Μέτρησή» του θα έχουμε στον Εκηβόλο.

Εστίαση τόσο σε κλάδους όσο σε εισηγμένες, έχοντας -ήδη- την πρώτη ανακοίνωση σημαντικής συνεργασίας (MoU ΔΕΗ-Motor Oil, για επένδυση στο πράσινο υδρογόνο), αλλά και τη γενική συνέλευση της Jumbo για τη διανομή έκτακτου μερίσματος (0,385/μτχ.) όπως και την πρώτη εγγραφή για έκδοση εταιρικού ομολόγου (Premia).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v