Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη στις τραπεζικές μετοχές

Σε αρνητικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επιχειρούν κυρίως στις μετοχές των τραπεζών. Ξεχωρίζουν με σημαντικά κέρδη Viohalco, Aegean, ElvalHalcor. Ποιες μετοχές διαπραγματεύονται σε τοπικά υψηλά.

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη στις τραπεζικές μετοχές

Σε εξέλιξη η προσπάθεια διαχείρισης των τελευταίων δεδομένων, στα ευρωπαϊκά οι long δείχνουν να επανακτούν τον έλεγχο της κατάστασης.

Στις 15.841 μονάδες νωρίτερα ο DAX από το αρχικό χαμηλό των 15.630 μονάδων, αναστροφή που επιτεύχθηκε από τη στιγμή που τα futures του S&P500 «έδειξαν» πράσινο.

Σε αυτή τη συγκυρία, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κοινή είναι η εκτίμηση πως τα «ισχυρά χέρια», που τοποθετήθηκαν από αρκετά χαμηλότερα, δεν θέλουν να χαλάσει η θετική εικόνα που διαμορφώθηκε στο πρώτο 15νθήμερο.

Σε γενικές (και ειδικές) γραμμές, ψύχραιμη η -μέχρι τώρα- στάση βραχυπρόθεσμων και επενδυτών, ένδειξη πως τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (κυρίως αμερικανικά) «ήρθαν για να μείνουν». Για να επενδύσουν στο «ελληνικό στοίχημα» που, εάν τους βγει, θα μπορούσε να τους αποφέρει σημαντικές υπεραξίες. Σε αυτήν τους τη στάση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνέπεια της Αθήνας όσον αφορά στις σχέσεις της με τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια. Στοχοπροσήλωση που επιβεβαιώνεται με τη ριψοκίνδυνη απόφαση της εξόδου στις αγορές, την επομένη του μίνι-γενικού ξεπουλήματος στις ΗΠΑ, την επαναφορά της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου-σημείου αναφοράς σε περιβάλλον θετικής απόδοσης, μετά από δύο χρόνια.

Υπεύθυνη, συνεπής στάση που «τιμολογείται» από την αρχή της συνεδρίασης, αφενός με την προσφορά πλέον των 12 δισ. για το 10ετές, αφετέρου με τη φυσιολογική εικόνα της αγοράς μετοχών, και δη των τραπεζικών.

Χρηματιστηριακά η προσφορά απορροφάται σε ικανοποιητικές τιμές, η ροή εντολών πώλησης χωρίς πιεστικό ρυθμό, αγορές ενεργοποιούνται σε συγκεκριμένα blue chips ενώ ανταποκρίνεται και ικανό τμήμα της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Στην περιοχή των 943 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα στις 637 ο Δείκτης Τραπεζών, πέριξ των 2.270 ο FTSE25 και στις 1.575 μονάδες ο FTMidCaps.

Συναλλαγές στα 30 εκατ. με διασπορά σε Alpha Bank, OTE, Motor Oil, Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank, ΔΕΗ, Πειραιώς, Mytilineos, Viohalco, AsCo, ElvalHalcor, Cenergy, EpsiloNet, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Μοιρασμένοι πωλητές - αγοραστές, με τους πρώτους ενεργούς κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά και τους δεύτερους σε σηματωρούς των blue chips.

Στα 3,61 εκατ. οι συναλλαγές με προσυμφωνημένες πράξεις, στην αρχή για 1.530.000 τμχ. της Alpha Βank στο 1,26 ευρώ, στη συνέχεια για 14.230 τμχ. της Mytilineos στα 15,64 ευρώ, για 2 πακέτα της Motor Oil από 45.000 τμχ. και 30.000 τμχ. στα 15,03 ευρώ αντίστοιχα και πριν λίγο ένα για 487.000 τμχ. της Πειραιώς στο 1,258 ευρώ.

Σημειωτέον πως για τη μετοχή της ΜΟΗ καταγράφηκε υψηλό 52 εβδομάδων στα 15,09 ευρώ.

Σε τοπικά υψηλά και οι μετοχές των Cenergy (3,58), Autohellas (9,90), ΕΛΠΕ (6,84) και Trastor (0,975), Lavipharm (0,72), Βιοτέρ (0,57).

Στις 43/69 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ικανοποιητική δεδομένης της κατάστασης στις αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v