Χρηματιστήριο: Τα όπλα των long και τα σημεία... άμυνας

Η αισιοδοξία παραγόντων της αγοράς ότι κινούμαστε στον δρόμο για τις 1.000 μονάδες και ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Γιατί κοίταξαν προς την Αθήνα τα ξένα funds. Ποια σημεία στήριξης πρέπει να επιβεβαιώσουν οι βασικοί δείκτες.

Χρηματιστήριο: Τα όπλα των long και τα σημεία... άμυνας

Με το... δεξί ο Φεβρουάριος, τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street, με κέρδη οι αγορές στην Ασία και νωρίτερα
τα futures του S&P 500 από 0,55% υψηλότερα και τις 4.560 μονάδες.

Με αυτές τις συνθήκες ξεκινούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές τη συνεδρίαση. Από τις 947,88 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 2.304,81 για τον FTSE 25, τις 688,80 για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 1.569,54 μονάδες για τον FT Mid Cap. Συναλλαγές 40,579 εκατ. τμχ., τζίρος 89,176 εκατ. ευρώ, πακέτα 9,26 εκατ. ευρώ και διασπορά συναλλαγών σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos, OTE, Jumbo και Lamda Development.

Στον δρόμο προς τις 1.000 μονάδες, θα μπορούσε να ειπωθεί για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, μετά τη θεαματική εκκίνηση του Ιανουαρίου, «υποχρεώνοντας» οίκους όπως η Deutsche Bank να εξάρει το δεύτερο σε απόδοση χρηματιστήριο παγκοσμίως.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για January Effect, αναλυτές αναφέρονται για εστίαση ξένων -κυρίως αμερικανικών- χαρτοφυλακίων σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, με τραπεζικό κλάδο που είχε αποτίμηση ούτε 10 δισ. στο τέλος του 2021, για στοίχημα προεξόφλησης προσδοκιών ενόψει των επενδυτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, κυρίως, μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, για ποντάρισμα στην προοπτική απόκτησης -όταν...- της επενδυτικής βαθμίδας κ.α.

Αυτά και άλλα, όλα μαζί, συνθέτουν το πλέγμα που έχουν καταστήσει το ΧΑΑ ενδιαφέρον εγχείρημα χαμηλού κόστους -για την κεφαλαιακή ισχύ των funds-, που εάν τους βγει, θα «γράψει» διψήφιες & τριψήφιες αποδόσεις.

Προσώρας οι long ελέγχουν την κατάσταση, οι πωλήσεις υπερκαλύπτονται από αγορές είτε σε τραπεζικές είτε -με κυκλικό ρυθμό- στα blue chips. Βραχυπρόθεσμα η στάση των παικτών θα επηρεαστεί, σήμερα-αύριο, από την ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό και την όποια στάση κρατήσει η ΕΚΤ στα ζητήματα πληθωρισμού/επιτοκίων - αγορές κρατικών τίτλων.

Τεχνικά, οι επενδυτές -μετά την άνοδο του Ιανουαρίου- ήταν λίγο ως πολύ γνωστό πως θα επεδίωκαν να κλειδώσουν μέρος των θέσεών τους σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Για τον ΓΔ η περιοχή των 941-943 μονάδων ήταν -εκ προοιμίου- γνωστό πως θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για πωλητές-αγοραστές, πως η συνέχιση της κίνησης περνά μέσα από την επιβεβαίωση στηρίξεων στις 940 και 933 μονάδες.

Μία από τις προϋποθέσεις για τη συνέχεια, το «χώνεμα» τιμών στα τραπεζικά χαρτιά, η μεταφορά κεφαλαίων από τραπεζικές σε blue chips και η κυκλική εισροή ρευστότητας από «βαριά χαρτιά» σε άλλα της ίδιας κατηγορίας. Ενδεικτική η περίπτωση της υπεραπόδοσης, χθες, μετοχών όπως Mytilineos (15,70), Motor Oil (14,54), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,52), Viohalco (5), TITAN (14,14) κ.ο.κ.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεών μας, η απορρόφηση όσης προσφοράς βγει από traders που κατοχυρώνουν υπεραξίες και ενίσχυση των θέσεων στο εύρος 940-950 μονάδων για τον ΓΔ. Κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει ως όρια αναφοράς τις 685-695 μονάδες. Τεχνικά, για τον δείκτη ενδεχόμενη ευνοϊκή στάση -αύριο- της ΕΚΤ θα ενίσχυε τις πιθανότητες υπέρβασης των 700 με στόχο τις 720 μονάδες σε κλείσιμο εβδομάδας. Ειδάλλως προτεραιότητα θα είναι η διασφάλιση των αμυνών μας στην περιοχή των 685-680 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v