Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανθεκτικό το... «ελληνικό στοίχημα»

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πόσο αναμένεται να αντέξει το σερί στο Χρηματιστήριο, που έχει δώσει αποδόσεις άνω του 6% για ΓΔ και 21% για τράπεζες από την αρχή του έτους. Οι μετοχές-στόχοι των long και το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Χρηματιστήριο: Ανθεκτικό το... «ελληνικό στοίχημα»

Επιμένει ανοδικά η Wall Street, μεικτές τάσεις νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Και στην Ευρώπη, για τον DAX η εκκίνηση δίνεται από τις 15.613,77 (-0,04%), για τον FTSE100 από τις 7.583 (0,63%) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 954,72 (0,72%) για τον Γενικό Δείκτη.

Ημέρα-κρησάρα η σημερινή, η πρώτη από σειρά ανάλογων που θα επηρεάσουν τη στάση και των επενδυτών, θα διαμορφώσουν -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- τάση και κλίμα στις αγορές. Εύλογο το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, συνακόλουθα τις όποιες ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, από τις οποίες εξαρτάται -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- η τακτική που θ' ακολουθήσουν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Ειδικότερα αυτοί που ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 695,67 (1%) να «μετρά» 21% από την αρχή του έτους, υπεραποδίδοντας σημαντικά του EuroStoxx Banks.

Και αν στην αγορά της Νέας Υόρκης η προσοχή δίνεται -αυτές τις ημέρες- κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα 2021, με την Alphabet να κάνει χθες τη θετική διαφορά, για τους long, στην Ευρώπη είναι και τα ζητήματα πληθωρισμού/κόστους όπως και το ουκρανικό, που δικαιολογούν την αμφίσημη στάση των επενδυτών. Όπως ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη υπερισχύουν οι πωλητές σε αντίθεση με το Λονδίνο, όπου χθες ήταν ημέρα των αγοραστών.

Σε αυτό το περιβάλλον, στα καθ' ημάς φαίνεται πως το «ελληνικό στοίχημα» που ποντάρουν τα funds -και δη τα αμερικανικά- καλά κρατεί. Αποδίδει -προσώρας- ένα 6,87% για τον ΓΔ και ένα 8,17% για τον FTSE25. Με το κύριο μέρος του «στοιχήματος» να εστιάζεται στα τραπεζικά χαρτιά, με εμφανή ωστόσο τη μεταφορά ρευστότητας προς τα blue chips και μέσω κυκλικών κινήσεων μεταξύ τους να συντηρείται η ανοδική τάση.

Σε Alpha Bank, Eurobank, ETE οι πρώτες τρεις στοχεύσεις στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη δεύτερη να ακολουθεί την Εθνική στην επαναφορά προς την υπερκάλυψη των τιμών της τελευταίας αμκ (στο 1 ευρώ, στο 1,045 ευρώ η τρέχουσα τιμή).

Αφύπνιση της ΔΕΗ, μετά από σερί εβδομάδων επίμονων πωλήσεων μέχρι και 0,70 ευρώ χαμηλότερα των 9 ευρώ της αμκ, γεννώντας -και εύλογα- ερωτήματα για την εικόνα εγκατάλειψης στο ταμπλό. Ζητούμενη για τους long η άμεση επαναφορά πάνω από τα 9 ευρώ.

Στο πλαίσιο των κυκλικών τοποθετήσεων η χθεσινή υπεραπόδοση μετοχών, όπως λ.χ. Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., η κατοχύρωση μέρους κερδοφόρων θέσεων με ενδεικτική την περίπτωση των Aegean, Motor Oil, OTE, Viohalco κ.α.

Τεχνικά, για όσο ο ΓΔ συντηρείται υψηλότερα συγκεκριμένων σημείων, η τάση ευνοεί τους αγοραστές.

Διάγραμμα και σχετική μέτρηση θα αναρτηθεί στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v