Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνθήκες... απορρύθμισης στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τον... βηματισμό της θα επιχειρήσει να ξαναβρεί η εγχώρια αγορά, με την αναδίπλωση της Λαγκάρντ και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό να θέτουν εμπόδια. Το ζητούμενο, οι κινήσεις των παικτών και οι τράπεζες.

Συνθήκες... απορρύθμισης στο Χρηματιστήριο

Συγκρατημένη διόρθωση στη Wall Street, μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας και στη Φρανκφούρτη
η συνεδρίαση ξεκινά με τον DAX από τις 15.206,64 μονάδες.

Από τις 938,09 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή διόρθωση και τις ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα.

Με θετικό πρόσημο 5,01% για τον ΓΔ, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει μεν μεταξύ των πρώτων διεθνώς - για το διάστημα 3 Ιανουαρίου-7 Φεβρουαρίου-, πλην όμως οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο διαφοροποιούν το σκηνικό για τη συνέχεια.

Χαρακτηριστική η εκτίμηση κορυφαίου επιχειρηματικού παράγοντα, ο οποίος μετά και το νέο πλήγμα με την «παραίτηση» Λιβανού, πως πλέον το κλίμα έχει επιβαρυνθεί αισθητά σε σχέση με μόλις μία εβδομάδα πριν.

Αφενός, το νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την καταλυτική αναδίπλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, την αλληλουχία όσων ακολούθησαν -με ραγδαίο ρυθμό- στο οικονομικό πεδίο, αφετέρου, η επιβάρυνση στο πολιτικό.

Τα όσα αναφέρουν από τη μία η Ελενα Λάσκαρη, από την άλλη ο Φίλιππος Πανταζής είναι ενδεικτικά μίας περιορισμένης μεν -προσώρας- απορρύθμισης, πλην όμως εμφανούς, πυροδοτώντας κάποιες πρώτες επιφυλάξεις σε μερίδα επιχειρηματιών, παραγόντων της αγοράς.

Μεταξύ πιέσεων της αντιπολίτευσης για περαιτέρω (υπο)στήριξη της κοινωνίας, οικονομίας και προειδοποιήσεων των δανειστών ως προς την άτεγκτη πολιτική που θα πρέπει να συνεχισθεί, η κυβέρνηση, όπως εύστοχα σημειώνει η Ελενα, επιχειρεί να στείλει μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Η Αθήνα στέλνει το μήνυμα, το ερώτημα είναι εάν Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο το «διαβάζουν» όπως το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να «διαβαστεί».

Δεδομένου ότι η σχέση εμπιστοσύνης Αθήνας - αγορών χρειάστηκε χρόνο, επίμονες προσπάθειες για να περάσει από την «τραυματική» περίοδο σε αυτήν της εξομάλυνσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η διατήρησή της. Και προς αυτή την κατεύθυνση δίνεται -πλέον- διμέτωπη η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου.

Σε αυτό το περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας, είναι προφανές πως από την Πέμπτη το απόγευμα έχουν αλλάξει αρκετά -και θ' αλλάξουν πολλά περισσότερα-, εξέλιξη που αναμφίβολα θα έχει και επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα.

Για αυτό και κάθε συνεδρίαση έχει -ήδη- μεγάλη σημασία για τη στάση πρωτίστως των επενδυτών, ειδικότερα των αμερικανικών οίκων που δημιούργησαν τη μόχλευση με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, δήλωσαν παρόντα με συμφωνίες λ.χ. JPMC-Viva Wallet, είχαν καθαρές εισροές 120 plus εκατ. τον Ιανουάριο, προκειμένου να δημιουργήσουν το αφήγημα του 2022. Μένει να φανεί εάν αυτή η στάση θα μείνει ως έχει, θα μεταβληθεί λιγότερο ή περισσότερο, ενδεχόμενα που σε σημαντικό βαθμό συναρτώνται και με τη δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να ξαναρυθμίσει την κατάσταση.

Συνεπώς βραχυπρόθεσμη η παρακολούθησή μας, με κινήσεις σε στενά εύρη διακύμανσης, διασφάλιση κατ' αρχάς των αμυνών και βλέπουμε. Εν προκειμένω, για τον ΓΔ ισχύει η χθεσινή προσυνεδριακή προσέγγιση για ζητούμενη επιβεβαίωση της ζώνης στήριξης από τις 940 έως τις 930 μονάδες. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει στήριξη μεταξύ 685-680 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v