Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Αποτίμηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως των δηλώσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ επιχειρούν οι ευρωπαϊκές αλλά και η ελληνική αγορά. Το βλέμμα και στις ΗΠΑ, μετά τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών.

Λεπτές ισορροπίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Μεταβλητότητα και ρίσκο τα κύρια χαρακτηριστικά στα ευρωπαϊκά, απότομο «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αγοραστές μπορεί να ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με πωλητές όμως συνεχίζεται από τις 10:45 και μετά. Με μεικτές τάσεις η αποτίμηση των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ, με αρκετούς επενδυτικούς οίκους να αλλάζουν εκτίμηση ως προς την πολιτική της Φρανκφούρτης σε ζητήματα επιτοκίων και αγοράς κρατικών τίτλων, εξέλιξη που προσδίδει μεταβλητότητα και ανεβάζει το επενδυτικό ρίσκο στις αγορές μετοχών, ομολόγων, ισοτιμιών κ.λπ.

Από τις 15.425 στις 15.282 μονάδες ο DAX, με πίεση σε μετοχές των VW, Porsche, Siemens κ.λπ., παρότι τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε αντίδραση. Πιθανότατα, πρόκειται για αποτίμηση καθαρά ευρωπαϊκών δεδομένων, με αντίκτυπο σε νευραλγικούς κλάδους/επιχειρήσεις με αυξημένο δανεισμό και κόστη χρήματος.

Νέα δεδομένα, που υποχρεούνται να συνεκτιμούν και όσοι ενεργούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σε μία συγκυρία που κάποιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται πολιτικά σενάρια. Συνεπώς ευρύτερη μεταβλητότητα, μεγαλύτερη επικινδυνότητα, άρα προσεκτικότερη παρακολούθηση, κινήσεις με ενεργοποίηση εναλλακτικών επιλογών.

Στο εύρος 945-950 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, κοντά στις 700 ο Δείκτης Τραπεζών, πέριξ των 2.300 ο FTSE25 και στις 1.572 ο FTMidCap. Ροή εντολών, ρυθμός συναλλαγών μάλλον μέτριος, αλλά βελτιωμένοι σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, εστιάζοντας σε Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Εθνική, Mytilineos, OTE, Intracom, Jumbo, Viohalco, ΔΕΗ, Πειραιώς, Motor Oil, Cenergy Holdings κ.α.

Σε Alpha Βank (1,3455), Eurobank (1,057) οι κύριες επιλογές από τον τραπεζικό κλάδο, σε ΟΠΑΠ (13,18), Mytilineos (15,44), OTE (17,58) από τα blue chips και κυρίως σε Intracom (1,834) από τα mid caps.
Μοιρασμένοι αγοραστές/πωλητές, σε 40/41 μετοχές αντίστοιχα.

Ευρωσύμβουλοι, Intracom, Moda Bagno, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Ξυλεμπορία, Profile κ.α. με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

Στα 9,3 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:20, με 1,6 εκατ. σε πακέτα για τίτλους των Eurobank (651.000 τμχ. στο 1,055 ευρώ), ΟΠΑΠ (70.000 τμχ. στα 13,08).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v