Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια στοιχήματα βάζουν οι Long στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το μαξιλάρι ασφαλείας για τους επενδυτές και οι μετοχές που επιλέγουν από το ταμπλό ως στοιχήματα προεξόφλησης. Η υπεραπόδοση των τραπεζών, το κλίμα στις αγορές και ο «εγχώριος πολιτικός παράγοντας».

Ποια στοιχήματα βάζουν οι Long στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα αποτίμησης των τελευταίων κινήσεων από Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή που ξεκινά, με οριακό premium για τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, με μικρές απώλειες κινήθηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας.

Για τον DAX από την περιοχή των 15.100 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 945 μονάδες και με την απόδοση του 10ετούς σε μικρή υποχώρηση αλλά σταθερά πάνω από το όριο του 2%, νωρίτερα.

Παράμετρος που συνεκτιμάται διεθνώς (και) στις αγορές οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με εντεινόμενη την επιθετική ρητορική από την πλευρά της Ουάσιγκτον αλλά με την εικόνα πρόδρομων δεικτών, όπως λ.χ. ο VIX/Cboe σε φυσιολογικά επίπεδα. Στις 23,22 μονάδες, αρκετά χαμηλότερα από την ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων στη Wall Street, για παράδειγμα, την ημέρα της ισχυρής διόρθωσης, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

Πρακτικά η Ουάσιγκτον βλέπει ισχυρό ενδεχόμενο εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, σενάριο που προσώρας η Νέα Υόρκη δεν τιμολογεί. Σε κάθε περίπτωση είναι μία από τις παραμέτρους, που traders, επενδυτές οφείλουν να συνεκτιμούν.

Στα καθ' ημάς, οι χρηματιστηριακές... Αλκυονίδες που ξεκίνησαν από αρχές Ιανουαρίου συνεχίζονται και τις πρώτες 4 συνεδριάσεις Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την ενθαρρυντική διαφοροποίηση έναντι των ευρωπαϊκών και πλειονότητας άλλων διεθνών χρηματιστηρίων.

Πόσο αντέχει στις διεθνείς πιέσεις το ΧΑ, το εύλογο ερώτημά μας, χθες Κυριακή, αν και τις τελευταίες ημέρες έχει υπεισέλθει και εσωτερική πολιτική παράμετρος. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση σε 4 μέτωπα, προτάσσει το «χαρτί» της οικονομίας, σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο είναι μεταξύ πιέσεων της αντιπολίτευσης για γενναιότερα μέτρα στήριξης και δανειστών που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μπορεί να επηρεάσουν (και) αυτά το χρηματιστήριο; Οχι ιδιαίτερα, τουλάχιστον για όσο τα ξένα -και δη τα αμερικανικά funds- θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων και ότι τα 3-4 σημαντικά προγράμματα θα προχωρήσουν απρόσκοπτα.

Σε τράπεζες το κύριο στοίχημα των ξένων, αποτυπώνεται στο 20,88% του ΔΤΡ από την αρχή του έτους και -πλέον- κοντά στην υπέρβαση των 700 μονάδων. Με οδηγό την Εθνική στα 3,64 ευρώ, δηλαδή σε υψηλά 4ετίας και τις εισροές σε Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να υπερτερούν των εκροών. Σε κατασκευές-υποδομές-παραχωρήσεις επίσης μεγάλο στοίχημα, με έκδηλο το ενδιαφέρον πανίσχυρων ξένων funds, όπως και σε πληροφορική, ασφάλειες, ενέργεια κ.λπ., τάση που δικαιολογεί το 6,85% του FTSE25, το νέο τοπικό υψηλό του ΟΤΕ (στα 17,74), τις εισροές σε Viohalco, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ElvalHalcor κ.α.

Παράλληλα μέρος των επενδυτών προσβλέπει σε σταδιακό «άνοιγμα» της αγοράς (σε συνάρτηση με την πανδημία), συνακόλουθα σε καλύτερη τουριστική περίοδο. Στοίχημα προεξόφλησης, που προσώρας αποτυπώνεται στο 23,62% της μετοχής της Aegean -από την αρχή του έτους-, που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να διευρύνει περισσότερο σημαντικά τμήματα της οικονομίας.

Στοίχημα προεξόφλησης φαίνεται πως έχει αρχίσει τελευταία να παίζεται στο πετρελαϊκό/διύλιση, εστιάζοντας σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια. Με το πετρέλαιο προς τα 100$/βαρέλι, οι πετρελαϊκές έχουν -ήδη- ανοδική φορά, τάση που μετά από εύλογο διάστημα φθάνει και στη διύλιση. Με 5,95% τα ΕΛΠΕ και 4,58% η ΜΟΗ «δείχνουν» ποιος κλάδος της αγοράς θα μπορούσε να ακολουθήσει τον Φεβρουάριο.

Τεχνικά, για τους long υπάρχει εύρος-«μαξιλάρι» ασφαλείας από τις 940 έως τις 930 μονάδες για τον ΓΔ, που εάν επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει αγορές έως τις 950-955 μονάδες, σήμερα-αύριο.

Περισσότερο σε συνεδρίαση αναδιάταξης θέσεων και επιλεκτικών πωλήσεων-αγορών παραπέμπει η κατ' αρχάς εκτίμηση αναλυτών, παρά σε ημέρα που η αγορά θα κινηθεί επιθετικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Συσσώρευση δυνάμεων με ελεγχόμενο stock picking και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v