Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ και Εθνική δημιουργούν πίεση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες κόντρα στη θετική κίνηση των αγορών για τον Γενικό Δείκτη. Βαρίδι για τη συνεδρίαση οι απώλειες άνω του 3% για ΔΕΗ και ΕΤΕ. Εχασε τα κέρδη της η Coca Cola, πιέσεις και για Aegean, Ελλάκτωρ. Επιμένουν ανοδικά ΟΤΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ.

ΔΕΗ και Εθνική δημιουργούν πίεση στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στην άνοδο των ευρωπαϊκών και των futures στη Wall Street το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απώλειες έως 0,58% για τον Γενικό Δείκτη έναντι κερδών 0,34% για τον DAX και premium 0,14% στα
futures του S&P500.

Σχεδόν πανομοιότυπη με τη χθεσινή η -μέχρι τώρα- εξέλιξη της συνεδρίασης, με θετικό άνοιγμα και μικρή αντίδραση, για να ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις/πιέσεις, με συνέπεια την καταγραφή χαμηλότερων τιμών.

Διόρθωση που χθες-σήμερα πραγματοποιείται με εντολές πώλησης σε ένα σχετικό εύρος μετοχών, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών πως ένα ή περισσότερα ξένα funds μειώνουν μέρος των θέσεών τους.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η σημαντική άνοδος των τιμών που είχε προηγηθεί συνδυαστικά με την εμφανή επιβάρυνση του κλίματος, ειδικά από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά, οδηγεί ορισμένους να «κλειδώσουν» υπεραξίες.

Ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να ρευστοποιούν, θεωρώντας πως το κλίμα θα βαρύνει περισσότερο στη συνέχεια.

Τεχνικά η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη δικαιολογείται απόλυτα -για αυτό και είχε επισημανθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας- όπως εξηγείται και επενδυτικά.

Λόγοι για μερική κατοχύρωση συντρέχουν ενώ επιμέρους φαίνεται πως την επιτείνουν. Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, με τη μετοχή να δέχεται επίμονες πωλήσεις, επιθετικότερες χθες-σήμερα. Ενδεικτικό το προ ολίγου χαμηλό στα 8,14 ευρώ, δηλαδή 0,86/μτχ. χαμηλότερα των 9 ευρώ της αμκ.

Η εκτίμηση για ξένο πωλητή (πωλητές) ενισχύεται από τις πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής, έως 3,33% χαμηλότερα στα 3,81 ευρώ, την αμέσως επομένη των πολλαπλών πακέτων σε τιμές έως 5% υψηλότερα/ακριβότερα.

Μικρότερες εντολές σε Viohalco, Motor Oil, TITAN, Lamda Development, Aegean κ.α. συμπληρώνουν την εικόνα της συνεδρίασης.

Με τον FTSE25 στις 2.269 (-0,50%) να (υπο)στηρίζεται κυρίως από ΟΤΕ (17,465), Jumbo (13,29) και λιγότερο από τον ΟΠΑΠ (13,01).

Στα 33,8 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο μετά τις 13:15, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 24/83 να έχει βαρύνει προς την πλευρά των πωλητών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v