Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rotation στα υψηλά επταετίας στο Χρηματιστήριο

Ενισχύονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ξεχωρίζουν Εθνική, Πειραιώς, με άνοδο άνω του 2%. «Εσβησε» τις πρωινές απώλειες η Coca Cola. Νέο τοπικό υψηλό για Aegean.

Rotation στα υψηλά επταετίας στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων η σημερινή, με μικρές αυξομειώσεις για βασικούς δείκτες, μετοχές.

Από Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι μέχρι Νέα Υόρκη, εμφανής η στάση αναμονής βραχυπρόθεσμων παικτών, επενδυτών.

Σε ανάλογο ρυθμό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αυτός αποτυπώνεται στο στενό εύρος διακύμανσης, στη μείωση του τζίρου, στην προσοχή που δείχνουν πωλητές και αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε υψηλά 86 μηνών. 

Μεταξύ 957,95 και 965 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με ζητούμενη την εξισορρόπηση σε τιμές πάνω από τις 950, την αφομοίωση της τελευταίας ανόδου και την εναλλαγή θέσεων. Rotation που ξεκινώντας -αρχές χρόνου- από τις τραπεζικές διαχύθηκε σε μία ομάδα blue chips, για να ακολουθήσει δεύτερη και τρίτη με τις τραπεζικές σταθερά σε premium σε όλο αυτό το διάστημα των -σχεδόν- έξι εβδομάδων.

Σε Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Mytilineos, Eurobank, OTE, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με έκπληξη την υποχώρηση -συναλλακτικά- μετοχών όπως λ.χ. του ΟΠΑΠ. Κυκλική η διαδρομή της ρευστότητας -κοντά στα 70 εκατ. σε ημερήσιο μέσο όρο- συντηρεί την κατά 7,06% άνοδο του ΓΔ -από την αρχή του έτους-, με τον ΔΤΡ να φθάνει το 28% -τη μεγαλύτερη απόδοση από κάθε άλλον αντίστοιχο κλάδο ευρωπαϊκής αγοράς- και τον FTSE25 με 9,56%, λόγω υπεραπόδοσης συγκεκριμένων «βαριών» χαρτιών του δείκτη.

Ζητούμενη, εξαρχής, η επιβεβαίωση των 950 μονάδων, ως νέου σημείου αναφοράς στην προσπάθεια των αγοραστών να ανέβουν προς τις 970-980 μονάδες. Το πιθανότερο και άσχετα της πορείας που θα έχει σήμερα η Wall Street, να απαιτηθούν ακόμη λίγες συνεδριάσεις -πέριξ των 960-950 μον.-, προτού επιχειρηθεί το επόμενο ανοδικό βήμα.

Νέα «τοπικά υψηλά» για Εθνική (στα 3,69) και Alpha Βank (1,425) από τις τραπεζικές, με αποτέλεσμα την καταγραφή «τοπικού υψηλού» για τον ΔΤΡ. Στις 732 μονάδες, επίπεδα που είχαν σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου 2020.

Νέο «τοπικό υψηλό» και για τη μετοχή της Aegean, από τα χαρτιά του 25άρη, από τους σηματωρούς για την προοπτική σταδιακού «ανοίγματος» της αγοράς, ανόδου του τουρισμού. Σε ανοδική τάση πανευρωπαϊκά κλαδικοί δείκτες μετοχών αεροπορικών εταιρειών, τουρισμού- ξενοδοχείων και ανάλογων δραστηριοτήτων.

Εως τα 8,66 ευρώ, νωρίτερα, οι εντολές στη μετοχή της ΔΕΗ, ανακάμπτοντας 0,50 ευρώ, από τη συνεδρίαση της Τρίτης. Στα 8,74 η επόμενη αντίσταση για τους long, με stop για short θέσεις με την υπέρβαση των 8,88 ευρώ.

Στις 51/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Frigoglass, Qual, ANEK, Intralot, PVMezz, Λούλη, Ικτίνο, Inform Lykos κ.α. να ξεχωρίζουν από τα mid&small caps.

Στο 1,56 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, σε σύνολο 34,8 εκατ. στις 15:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v