Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες τραβάει την ανηφόρα το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο. Ανοδος άνω του 5% για Πειραιώς, σε νέα τοπικά υψηλά Eurobank και Alpha. Βοήθειες από Coca Cola, ΟΠΑΠ. Στο «πράσινο» η ΔΕΗ. Τι σήμα στέλνει τώρα ο ΟΤΕ.

Με τράπεζες τραβάει την ανηφόρα το Χρηματιστήριο

Ανοδικά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά, καθώς βοηθά και η θετική εικόνα από την αγορά των futures στη Wall Street.

Σε αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αύριο Πέμπτη, τα συμβόλαια του S&P500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» της συνεδρίασης από 0,91% υψηλότερα και τις 4.552 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον -με διακριτή την αποκλιμάκωση και στο ουκρανικό μέτωπο- οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέτειναν επίσης οι εξελίξεις στα μέτωπα της αγοράς ομολόγων και των πιεστικών πωλήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ. Στο μεν πρώτο, η απόδοση είναι πάνω από το όριο του 2% αλλά με τάση εξορθολογισμού, μετά την... εκτίναξη της Δευτέρας. Υψηλά μεν, ελεγχόμενα/διαχειρίσιμα, δε. Στο δε δεύτερο, η παρέμβαση της διοίκησης της Επιχείρησης και με έμπρακτες ενέργειες (ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών) είχε ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και σταδιακή αναστροφή, κάτι που συνέβαλε στην επάνοδο αγοραστών σε μετοχές του δείκτη.

Εως τις 955,91 μονάδες, νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης, που σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 960-962 μπορεί να συνεχίσει προς τις 977, όπου ο επόμενος στόχος-αντίσταση.

Μοχλός της όλης κίνησης κυρίως η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ στις 720 (2,20%) ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εισροών σε μετοχές των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς. Σε ανοδικό momentum ο κλάδος πανευρωπαϊκά -ευνοείται από την άνοδο των επιτοκίων- με κεφάλαια να μεταφέρονται από κλάδους που είχαν υπεραποδώσει το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εισροές και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Σε νέα τοπικά υψηλά σήμερα οι Eurobank (1,11) και Alpha Βank (1,404) στον δρόμο της Εθνικής, που προηγήθηκε (3,63).

Με τον ΔΤΡ να επανέρχεται και να ενισχύεται 3,52% σε εβδομαδιαίο (και 25,26% από την αρχή του έτους) με νέες εισροές σε αυτές τις τιμές, το σενάριο των 740 μονάδων για τον ΔΤΡ είναι εφικτό. Σε κλείσιμο εβδομάδας, την Παρασκευή.

Παράλληλα η προσπάθεια διευθέτησης του θέματος της ΔΕΗ, συνδυαστικά με τη δραστική απορρόφηση της προσφοράς που εκδηλώθηκε, νωρίτερα, έως τα 8,20 ευρώ διευκόλυνε τις κινήσεις των αγοραστών σε άλλες μετοχές του δείκτη.

Στις 2.330 μονάδες ο FTSE25, με ανοδική τάση (σε εβδομαδιαίο) προς τις 2.335 μονάδες.

Αρωγός των long κυρίως ο ΟΤΕ, μετά από νέες αγορές έως τα 17,935 ευρώ (νέο υψηλό 14,5ετίας) και «βλέψεις» για υπέρβαση των 18 ευρώ.

Διαγραμματικά, η υπέρβαση του ορίου είναι εφικτή, καθώς τεχνικά συντήρηση της τιμής πάνω από τα 17,60 ευρώ καθιστά πιο επιθετική την τάση.

Πέραν του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, εντολές αγοράς δίνονται σε Mytilineos (15,45), Motor Oil (14,15), Τέρνα Ενεργειακή (12,84), Jumbo (13,33), TITAN (13,82), Viohalco (4,87), Aegean (5,94) κ.α. Από τις μετοχές-σηματωρούς η τελευταία, καθώς «αποτυπώνεται» η προεξόφληση σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού/αερομεταφορών.

Θετικό το κλίμα, προσεκτική και χωρίς βιασύνες η άνοδος, πλην εξαιρέσεων που «βραχυπρόθεσμο χρήμα» είναι ενεργό (λ.χ. Πειραιώς, από τις τραπεζικές), κατοχυρώνοντας σταδιακά υψηλότερα επίπεδα.

Στις 67/44 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται και προς τα mid&small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v