Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν την τάση

Προβληματίζει η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η πίεση που εκδηλώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ. Επιφυλακή για πιθανή «έκπληξη» από την αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Ανοδικό το ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν την τάση

Ανοδος στη Wall Street, με την προσοχή στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη. Ανοδικά νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, στο «πράσινο» τα futures στη Νέα Υόρκη, από τις 15.242,38 (0,24%) ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 942,06 (0,42%) ο ΓΔ, μετά την εντυπωσιακή επιστροφή των αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης. Από τις 4.531 (0,42%) τα futures του S&P500, λίγο πάνω από τις 21 μονάδες ο VIX/CBOE, ένδειξη πως στη Νέα Υόρκη δεν «αγοράζουν» την πολεμική ρητορική που επιχειρεί να «πουλήσει» η Ουάσιγκτον στο ουκρανικό μέτωπο. Και οι τιμές του πετρελαίου δεν δείχνουν να συμμερίζονται την επιθετική λογική Biden. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον προκαλεί το ράλι τιμών λ.χ. του αλουμινίου σε υψηλά 14 ετών, ακόμη και στις 5.000$/τόνο ανεβάζει την εκτίμησή της η Goldman Sachs.

Στα καθ' ημάς, ομόλογο και μετοχή της ΔΕΗ λειτουργούν σαν παράλληλοι σηματωροί, με ενθαρρυντικές ενδείξεις για αμφότερους. Στην αγορά ομολόγων, μετά τη λογική παρόξυνση της Δευτέρας διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις εξομάλυνσης, διαχείρισης, με τις αναφορές της προέδρου της ΕΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου να συμβάλλουν αποφασιστικά.

Προφανώς η απόδοση του 10ετούς δεν θα κυμαίνεται στα ιστορικά χαμηλά του 0,528%, ούτε καν στο 1,5%, πλην όμως διαφαίνεται δυναμική διαχείρισης των νέων δεδομένων. Άλλωστε ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει μόνο ένα εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι, τουναντίον, ο σχεδιασμός του θα έλεγα πως προσφέρει απόλυτη ασφάλεια για τη δύσκολη συνέχεια.

Στην αγορά μετοχών, η χθεσινή παρέμβαση (πηγών) της διοίκησης της ΔΕΗ και επιβεβλημένη ήταν και προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Αθηνά Καλαϊτζόγλου έχει όλες τις λεπτομέρειες, με σημαντική αυτήν που αφορά στην επικείμενη εισροή στα ταμεία του Ομίλου του τιμήματος πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Πρακτικά το χθεσινό χαμηλό των 8,115 ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και make or break για πωλητές - αγοραστές, με την προϋπόθεση πως οι επίμονες πωλήσεις ξένων funds απορροφήθηκαν εξ ολοκλήρου από άλλα ανάλογης ισχύος. Η περίπτωση της ΔΕΗ αποτελεί και πολιτικό στοίχημα, ως εκ τούτου επ' ουδενί δεν θα μπορούσε να αφεθεί στην τύχη του, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.

Με τις ισορροπίες να αποκαθίστανται σε μία από τις σηματωρούς της αγοράς, οι long έχουν κάθε λόγο να «κοιτάξουν» υψηλότερα. Άλλωστε η χθεσινή αντίδρασή τους επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» -κυρίως αμερικανικά- θέλουν την αγορά εντός των αγοραστικών στόχων τους.

Οι 945 μονάδες για τον ΓΔ είναι ημερήσια αντίσταση, με την υπέρβασή της να επαναφέρει την αγορά στο εύρος των 950-960 μονάδων. Περιοχή όπου πωλητές-αγοραστές αναδιανέμουν τις θέσεις τους, προτού οι δεύτεροι επιχειρήσουν την υπέρβαση υψηλότερα των 960 μονάδων. «Οπλα» στα χέρια τους λίγα και «βαριά», με πρώτο και καλύτερο τον ΟΤΕ, που μετά το θεαματικό 1,70% στα 17,60 ευρώ επιστρέφει σε υψηλές τιμές 14ετίας. Επίσης το 3,47% στα 13,42 ευρώ του ΟΠΑΠ, το 1,76% στα 13,28 ευρώ της Jumbo κ.α. λειτουργούν υπέρ των long.

Με οδηγό την Alpha Bank η χθεσινή ανατροπή στις τραπεζικές, με το 3,72% στο 1,3795 ευρώ να επιβεβαιώνει την τάση της συγκεκριμένης αλλά και συνολικά του κλάδου. Με 28,09% από την αρχή του έτους για τον τίτλο της Alpha Βank, με 22,63% για τον ΔΤΡ, που από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται η στήριξη πέριξ των 680 μονάδων, πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνέχιση πέραν των 705 προς τις 720 μονάδες, σε αυτή τη φάση.

Στα υπόψη της συνεδρίασης η ανακοίνωση -το βράδυ- της αναδιάρθρωσης (3μηνιαίας) των δεικτών MSCI.
Στην αγορά μπορεί να μην περιμένουν πως θα έχει «ελληνικό χρώμα», αλλά κάτι τα πακέτα της Δευτέρας στη μετοχή της Εθνικής, κάτι οι εισροές με άνοδο της τιμής στον τίτλο της Jumbo αφήνουν ένα μικρό... παράθυρο ανοιχτό σε κάποια έκπληξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v