Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη του ΓΔ πάνω από τις 950 μονάδες

Με το καλημέρα πήραν το πάνω χέρι οι αγοραστές και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα την εγχώρια αγορά μετοχών. Ποια blue chips συμμετέχουν στην κίνηση. Η προσοχή και στους δείκτες MSCI το βράδυ.

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη του ΓΔ πάνω από τις 950 μονάδες

Με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο ξεκίνησε η συνεδρίαση, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Μιλάνο, με τα futures στη Νέα Υόρκη υψηλότερα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long δοκιμάζουν προς τις 955 μονάδες.

Από την προσυνεδρίαση φάνηκαν οι διαθέσεις των επενδυτών, καθώς οι εντολές που δόθηκαν σε καίριες μετοχές παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα. Όπως και έγινε, με τον Γενικό Δείκτη, από τις 953,39 με ανοδικό χάσμα και συνέχιση με 1,44%, απόρροια των εντολών που ενεργοποιήθηκαν σε Alpha Bank, Eurobank, OTE σε νέα τοπικά υψηλά. Ακολούθησε η Aegean, σχεδόν άμεσα η ΔΕΗ, για να ακολουθήσουν Mytilineos, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Με ταχύ ρυθμό οι εντολές από την πλευρά των αγοραστών οδήγησαν γρήγορα τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips πέραν των ημερήσιων αντιστάσεων, εξέλιξη που έφερε περισσότερες αγορές. Κλάδος-μοχλός της αντίδρασης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ προς τις 715 μονάδες, κίνηση που τεχνικά ενισχύει το σενάριο των 720 με κύριο στόχο τις 740 μονάδες. Στο διάγραμμα του ΔΤΡ είναι εμφανής η αναθεώρηση της στήριξης στις 704 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Ορίζοντάς μας η Παρασκευή.

Με τον δεικτοβαρή κλάδο σε θέση οδηγού και τις εντολές σε Eurobank, Alpha Βank να φτάνουν σε «τοπικές κορυφές» εξηγείται η επίσπευση εισροών και στις τέσσερις του κλάδου. Παράλληλες οι εντολές στην πλειονότητα των blue chips με αγορές σε ευρύ φάσμα μετοχών, καθώς για διάφορους λόγους ευνοούνται από τη συγκυρία. Ενδεικτική η αναφορά μας σε Aegean και Mytilineos, με την πρώτη να ευνοείται από τις προβλέψεις κορυφαίων τουριστικών ομίλων (λ.χ. TUI) για ένα 2022 στα μεγέθη του 2019. Και με τη δεύτερη από τη φρενήρη άνοδο των τιμών του αλουμινίου, με προβλέψεις ακόμη και για 5.000$/τόνο. Περιπτώσεις ενδεικτικές της εμφανούς διάθεσης προεξόφλησης από την πλευρά ισχυρών χεριών, καθώς εξισορροπείται υψηλότερα μεν, σταθερότερα δε, η τάση στην αγορά ομολόγων.

Υπέρ των long και η θετική ανταπόκριση της αγοράς στη χθεσινή παρέμβαση (πηγών) της διοίκησης της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v