Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Χρηματιστήριο - διεθνείς αγορές

Βουτιά σχεδόν 2% για τον Γενικό Δείκτη που προσγειώνεται στις 930 μονάδες. Σε ελεύθερη πτώση η Φρανκφούρτη, μεγάλες πιέσεις στις αγορές και άλμα για τα «ασφαλή καταφύγια», εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία. Οι μετοχές-κλειδιά.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Χρηματιστήριο - διεθνείς αγορές

Σε κατάσταση συναγερμού οι αγορές, με τα πρώτα μηνύματα να παραπέμπουν σε ημέρα έντονων αναταράξεων.

Από τα χρηματιστήρια, τις αγορές πρώτων υλών μέχρι τα κάθε λογής προϊόντα, τη ναυλαγορά, κυρίαρχη είναι η αβεβαιότητα, με τη μεταβλητότητα στα ύψη και τον παράγοντα αστάθειας να προσδίδει πρωτόγνωρη ταχύτητα στις εξελίξεις.

Σε ελεύθερη πτώση η Φρανκφούρτη, με τον DAX να χάνει πάνω από 4,40% στις 14.333 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα, με το πετρέλαιο στα ύψη, με την Ευρώπη «όμηρο» του ενεργειακού, οι μεν επενδυτές στρέφονται -ήδη- στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων», οι δε traders στο πώς θα αξιοποιήσουν το τεράστιο volatility που -κατ' αρχάς για σήμερα- θα είναι κυρίαρχο.

Ηδη συμβόλαια πετρελαίου και μετοχές διαγράφουν αντίθετη πορεία, με τα πρώτα προς τα 94$/βαρέλι και τις δεύτερες από 1,25% έως 2,85% χαμηλότερα.

Σε αναμονή -προσώρας- οι αγορές ομολόγων, με μικρές μόνον διακυμάνσεις για τους τίτλους-σημεία αναφοράς των οικονομιών του ευρωνότου.

Αναμφίβολα με τεράστιο πλεονέκτημα οι πωλητές, με την προβολή των συμβολαίων να παραπέμπει σε άνοιγμα της συνεδρίασης από 1,25% έως 2,85% χαμηλότερα, ανάλογα με το χρηματιστήριο.

Από τις 14.325 μονάδες τα futures του DAX, την ώρα που τα αντίστοιχα του S&P500 είναι στις 4.269 μονάδες.
Ανάλογο κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επαγγελματίες της αγοράς σε εγρήγορση από χθες το βράδυ.

Η χθεσινή -συγκριτικά- καλύτερη, ψυχραιμότερη αντίδραση των επενδυτών στην Αθήνα σε σχέση με τη Φρανκφούρτη και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπορεί να σχολιάστηκε θετικά, να αποτελεί για αρκετούς ισχνή ένδειξη διαφοροποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά, ειδικά για σήμερα, μόνον ως προς την έκταση της διόρθωσης.

Ηδη τα πρώτα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές αγορές είναι αρνητικά, με επιμέρους στοιχεία να προδικάζουν το άνοιγμα της συνεδρίασης στο ΧΑΑ.

Οι εσπευσμένες πωλήσεις στη μετοχή της Coca Cola στο Λονδίνο, οι ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Deutsche Telekom προεξοφλούν τη μεταφορά πωλήσεων σε Coca Cola/HBC και ΟΤΕ, τις δύο βαρύτερες εισηγμένες του χρηματιστηρίου.

Δεδομένης της συγκυρίας, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2021 της Coca Cola/HBC πριν την έναρξη της συνεδρίασης ελάχιστα θα επηρεάσει τη διάθεση των πωλητών. Κατ' αρχάς σήμερα, ειδικότερα στα κρίσιμα πρώτα 5'-15' της συνεδρίασης.

Μετοχές-κλειδιά λόγω της αυξημένης βαρύτητας στάθμισης, όπως για τον τραπεζικό κλάδο οι σημαντικές (διψήφιες) αποδόσεις που «γράφουν» από την αρχή του έτους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v