Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ψυχραιμίας σε Χρηματιστήριο-ξένες αγορές

Προσπάθεια διαχείρισης του εμπόλεμου σκηνικού από τους επενδυτές. Απομακρύνονται από τις αρχικές ισχυρές απώλειες οι ευρωαγορές, «μάζεμα» των πιέσεων για τον Γενικό Δείκτη. «Βαρίδι» η μεγάλη πτώση στην Coca Cola.

Ασκήσεις ψυχραιμίας σε Χρηματιστήριο-ξένες αγορές

Σε επιφυλακή οι αγορές, με την προσοχή στραμμένη στη ροή εξελίξεων με επίκεντρο την Ουκρανία.

Το αναπόφευκτο -σχεδόν αντανακλαστικό- κύμα ρευστοποιήσεων με το οποίο ξεκίνησε η συνεδρίαση έδωσε τη θέση του σε ψυχραιμότερη διαχείριση του μίνι «ξεπουλήματος», με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των αρχικά μεγάλων απωλειών να περιορισθεί.

Ενδεικτική η διακύμανση του DAX, που με «άνοιγμα» από τις 14.365 «βούτηξε» έως τις 14.357, απ' όπου αντέδρασε προς τις 14.570 μονάδες.

Σε αυτό συνέβαλε και η αρκετά φυσιολογική εικόνα των futures στη Wall Street, με τον S&P500 από 1,15% χαμηλότερα και τις 4.295 μονάδες.

Προφανές πως κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι ενεργούν (παρ)ακολουθώντας τις εκατέρωθεν δηλώσεις, επιχειρώντας να διακρίνουν διέξοδο συνεννόησης των δύο πλευρών, με την προγραμματισμένη (πριν το διάγγελμα Πούτιν) συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ μεθαύριο Πέμπτη στη Γενεύη, ένα από τα «κλειδιά» της όλης κατάστασης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αναμενόμενες πωλήσεις είχαν αρχικά ταχύτητα/επιθετικότητα, με συνέπεια ο ΓΔ από τις 936,48 να διορθώσει έως τις 929,08, απ' όπου ενεργοποιήθηκαν αρκετές αγορές.

Με τη μεταβλητότητα στα ύψη, εύλογα οι ενδοσυνεδριακές συναλλαγές ενισχύονται σημαντικά, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ψύχραιμη η διαχείριση των πωλήσεων στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατ., για να ακολουθήσουν άλλα 6 εκατ. μέχρι τις 11:25. Τζίρος 16-17 εκατ. στην πρώτη ώρα, υπό αυτές τις συνθήκες μάλλον ως ενθαρρυντική ένδειξη θα πρέπει να θεωρηθεί.

Συντριπτική μεν η διαφορά πωλητών - αγοραστών (στις 8/85 οι ανοδικές/πτωτικές), ενδεικτικό ωστόσο το γεγονός πως με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας είχε απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Με εξαίρεση δε την Coca Cola, που λόγω Λονδίνου διορθώνει 3,33% (27,32), για τις 24 μετοχές του δείκτη οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1,5% και σε περιπτώσεις των ΤΙΤΑΝ, Aegean, Eurobank, Εθνικής, Quest, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ ήταν μικρότερες της αγοράς.

Μάλιστα, στις 11:25, στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων οι αγοραστές ανέβηκαν στα 6,60 ευρώ, «γυρίζοντας» 0,30% με θετικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v