Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη Γενικού Δείκτη πάνω από τις 860 μονάδες

Θεαματική άνοδος άνω του 4,5% μετά το «σήμα» από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, σημαντικές εισροές στα blue chips. Καθολική άνοδος για τις μετοχές του FT 25.

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη Γενικού Δείκτη πάνω από τις 860 μονάδες

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά, πάνω από 4% για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ουκρανικό και Fed δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με την εικόνα της προθεσμιακής αγοράς στη Νέα Υόρκη να δικαιολογεί κινήσεις τους έως 3,32% υψηλότερα για τον DAX, 2,98% για τον CAC κ.λπ.

Ράλι προεξόφλησης, ράλι ανακούφισης... όπως και να ειπωθεί, σε εξέλιξη είναι η θεαματική επάνοδος των αγορών μετοχών σε επίπεδα 25ης Φεβρουαρίου, καλύπτοντας δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της βίαιης διόρθωσης από τις τοπικές κορυφές στο πρώτο 10ήμερο του μήνα.

Σε ανάλογο ρυθμό και το χρηματιστήριό μας, με τη βελτίωση του κλίματος διακριτή από χθες (για ένα έμπειρο μάτι) κυρίως από το μάζεμα, μετά τις 11:30 και τη συνέχεια.

Κλίμα που περάστηκε και σήμερα -από το προσυνεδριακό σχόλιό μας-, με το άνοιγμα από τις 831,35 μονάδες να προϊδεάζει για όσα ακολούθησαν και εξελίσσονται.

Ταχύς ο ρυθμός των εντολών, επιμερισμένος σε τραπεζικά χαρτιά αλλά και σε blue chips, αν και του τραπεζικού κλάδου χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ταχύτητα, συγκριτικά πάντα.

Ο κλάδος ευνοείται από την ισχυρή αντίδραση των ευρωπαϊκών με τον EuroStoxx Banks με 5,16% στις 92,75 μονάδες, περνώντας μάλιστα νωρίτερα σε οριακά θετικό πρόσημο, από την αρχή του έτους.

Στις 613,13 με 7,88% ο Δείκτης Τραπεζών υπεραποδίδει έναντι του ESBanks καθώς «μετρά» 6,64% από την αρχή του έτους. Δικαιολογώντας απόλυτα την προτίμηση των κάθε λογής ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων ως του κλάδου με τη μεγαλύτερη μεταβολή (είτε στην άνοδο/long είτε στη διόρθωση/short).

Προφανώς και στις 4 μετοχές το intraday-trading «χρήμα» έχει σημαντικό μερίδιο, άλλωστε αυτό εξηγεί το volatility των Alpha Bank (1,106), Eurobank (0,995), Εθνικής (3,07) και Πειραιώς (1,375).

Σημαντικές ωστόσο οι εισροές σε blue chips, που είτε μαζεύτηκαν από χαμηλότερα στις τελευταίες συνεδριάσεις είτε είχαν διαμορφωμένη ανοδική φορά.

Στα 16,50 (5,05%) η μετοχή του ΟΤΕ, ενδεικτική της πρώτης περίπτωσης, στα 15,06 η Τέρνα Ενεργειακή (5,02%), ενδεικτική της δεύτερης.

Με άνεση η επαναφορά του FTSE25, πάνω και από τη δεύτερη αντίσταση με τάση προς τις 2.070 μονάδες, καθώς με αγορές ενισχύονται και τα 21 μη τραπεζικά του δείκτη.

Απόρροια ενεργών εντολών από «ισχυρά χέρια», ορισμένα εκ των οποίων πρωταγωνίστησαν στο χθεσινό μάζεμα σε τίτλους των Mytilineos (14,44), ΔΕΗ (7,695), Motor Oil (13,60), Aegean (5,38) κ.α.

Συντριπτικός υπέρ των αγοραστών ο συσχετισμός, καθώς υπερισχύουν σε 101 μετοχές έναντι μόλις 16 που πλεονεκτούν οι πωλητές.

Στα 57 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 14:55, με 7,61 εκατ. μέσω πακέτων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v