Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση υψηλότερα επιχειρεί το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, με εμφάνιση αγοραστών σε τράπεζες και blue chips. Ανοδος και τζίρος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, «μάζεμα» στην Quest, ξεχωρίζει ανοδικά η Sarantis. Οι διεθνείς αγορές και ο στόχος των βραχυπρόθεσμων.

Κίνηση υψηλότερα επιχειρεί το Χρηματιστήριο

Με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, υψηλότερα συνεχίζουν DAX, CAC κ.α., με τα futures στη Νέα Υόρκη να «γυρίζουν» σε θετικό πρόσημο.

Το κατά πόσον οι ελπίδες για συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας είναι βάσιμες ή όχι θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια, ωστόσο είναι μία από τις αφορμές που ωθεί τους αγοραστές να ενεργήσουν λ.χ. 0,73% υψηλότερα στις 14.434 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Στη Wall Street, στην προθεσμιακή για τον S&P500 οι τιμές «δείχνουν» από 0,34% και τις 4.467 μονάδες σε μία σημαντική αλλαγή τάσης, την τελευταία ώρα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές είχαν το έναυσμα για να ξεκινήσουν από τις 864,15 μονάδες, να ανέβουν λίγο με ενθαρρυντική ένδειξη την ταχύτερη ροή εντολών απ' ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης. Ρυθμός που αν και πρώιμα δεν παραπέμπει στα 96 εκατ. (μέσο όρο προηγούμενης εβδομάδας) αλλά ούτε στα χθεσινά χαμηλά των 43 εκατ. (μικρότερος τζίρος 51 συνεδριάσεων).

Επίσης ενθαρρυντική η πρόταξη μετοχών/εισηγμένων πέραν του τραπεζικού κλάδου, με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στις πρώτες δύο θέσεις της σχετικής κατάταξης. Αποτέλεσμα η αντίδραση του FTSE25 προς τις 2.080 μονάδες, με το θετικό ενδεχόμενο να παραπέμπει σε επαναφορά πάνω από τις 2.100 μονάδες (σε «κλείσιμο» Πέμπτης).

Στα 16,60-16,90 οι εντολές στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 12,48-12,65 στον ΟΠΑΠ, με αυξημένη κινητικότητα ενόψει της ανακοίνωσης μεγεθών 2021 (μερίσματος κ.λπ.).

Εθνική, Eurobank, Alpha Bank ακολουθούν επίσης με αγοραστές και τον ΔΤΡ στις 616 (0,92%), με ανοδική τάση σε διάστημα εβδομάδας.

Ακολουθεί η Quest με την προσφορά να μαζεύεται από τα 6,08 ευρώ, έπονται δε Πειραιώς, Mytilineos, Lamda Development, Cenergy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αγοραστές.

Ικανοποιητική η εικόνα για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, με 44 μετοχές στο συν έναντι 14 στο μείον και 102 χωρίς μεταβολή.

Βραχυπρόθεσμα -για την ημέρα- η επιβεβαίωση των 850 μονάδων δίνει την ευχέρεια στους αγοραστές να ενεργήσουν επιλεκτικά, ακολουθώντας τακτική stock picking σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένων mid caps. Autohellas, Cenergy, Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, EpsiloNet, Fourlis είναι ενδεικτικές περιπτώσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v