Νίκη πωλητών κατά… κράτος στο Χρηματιστήριο

Προβλημάτισε η εικόνα της αγοράς που επέστρεψε στις 854 μονάδες παρά τα ισχυρά κέρδη του ΟΠΑΠ. Στο επίκεντρο πωλήσεων Coca Cola, τραπεζικές μετοχές αλλά και Lamda, ΕΛΧΑ, Titan και ΟΤΕ. Ανέβηκαν στα 65 εκατ. οι συναλλαγές.

Νίκη πωλητών κατά… κράτος στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα και εμφανώς επιφυλακτική εικόνα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπου αναμένονται να ανακοινωθούν και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Συνεδρίαση που εξέπληξε ακόμα και τους απαισιόδοξους, αυτή που ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με όσους παρακολούθησαν τα δρώμενα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ να διερωτώνται, πόσο χειρότερη θα μπορούσε να ήταν η εικόνα για τους βασικούς δείκτες, αν δεν υπήρχε και ο ΟΠΑΠ.

Ακόμα και οι πιο συγκρατημένοι, από τους παράγοντες της Αγοράς, που εκτιμούσαν ότι “η επερχόμενη αργία της Παρασκευής, το πιθανότερο είναι να συντηρήσει τον χαμηλό συναλλακτικό ρυθμό, από την πλευρά βραχυπρόθεσμων traders και να διατηρήσει τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, στον απόηχο των αποτελεσμάτων χρήσης 2021 που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι Εισηγμένες”, ασφαλώς και αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την έλλειψη νεύρου, που χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η επιστροφή της μηδενικής διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, έπληξε ακόμα και μετοχές Εισηγμένων που εξέπληξαν θετικά από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν και με βάση τα οποία, ασφαλώς και αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στο Χ.Α. και το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο του FTSE25, μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, διασώζονταν με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου πενταπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα φυτώριο επενδυτών, που έχουν εθιστεί στις διακυμάνσεις”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Το διάγραμμα της Αγοράς από το 2007 και μετά, παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο λόγω των ισχυρών και πολλών πτώσεων που έχουν καταγραφεί, σε μια σχετικά σύντομη περίοδο. Αν εξαιρέσει κανείς το ψυχολογικό φορτίο που συνεπάγεται για τους συμμετέχοντες, οι εντάσεις αυτές σηματοδότησαν τοπικούς και μακροχρόνιους πυθμένες ευκαιριών, σε όσους είχαν την δυνατότητα να κλείσουν τα μάτια και να περιμένουν.

Βέβαια υπήρξαν και περιπτώσεις που η ανάκαμψη, για μερικές μετοχές, δεν ήρθε ποτέ, ενώ πολλοί από τους επενδυτές που έκλεισαν τα μάτια δεν είδαν ποτέ φως. Αυτό οφείλεται στην φύση και την μοναδικότητα των γεγονότων, που οδήγησαν σε αυτές τις ακραίες καθοδικές υπερβολές. Τα καλά νέα ωστόσο είναι, ότι για τους περισσότερους που πήραν την απόφαση και έκαναν το “άλμα της πίστης” η ανταμοιβή στο βάθος του χρόνου ήταν πλουσιοπάροχη και ανάλογη του ρίσκου που ανέλαβαν.

Εστιάζοντας περισσότερο στο παρόν, από το 2020 και μετά εμφανίζονται δύο “σκληρές” πτωτικές περιόδους. Αναφερόμαστε στον Μάρτιο του 2020 και στον Μάρτιο του 2022. Η πτώση του Γενικού Δείκτη την περίοδο του 2020 ολοκληρώθηκε στις 469,55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 50,5% από το σημείο εκκίνησης της πτώσης. Φέτος η πτώση που ξεκίνησε από τα ψηλά των 970 μονάδων έχει καταγράψει μια πορεία απωλειών 19%, ως το χαμηλό των 788,8 μονάδων της 8ης Μαρτίου.

Η πτώση δεν είναι ίδιας έντασης σε ποσοστό, αλλά έχει ως κοινό γνώρισμα την γρήγορη και συνεχή πίεση του Δείκτη: Η Αγορά υποχώρησε μέσα σε δύο εβδομάδες, μια απόσταση που χρειάστηκε στο παρελθόν ένα χρόνο ανόδου για να την καλύψει.

Ακόμα και αν οι τοποθετήσεις δεν έγιναν στο χαμηλό της Αγοράς αλλά 10% υψηλότερα, όταν η Αγορά αποφορτίστηκε από τις έντονες διακυμάνσεις, η εικόνα ήταν και πάλι συντριπτικά ανοδική και οι αποδόσεις πολύ ικανοποιητικές. Εκ των υστέρων βέβαια όλα φαίνονται εύκολα και αυτονόητα, ωστόσο όταν “η μπάλα καίει” και οι πωλήσεις γίνονται στην λογική του “δεν υπάρχει αύριο”, η απόφαση για ανάληψη ρίσκου περιέχει μια τεράστια ψυχολογική υπέρβαση.

Τα χαμηλά του φετινού Μαρτίου φαίνεται ότι μπορεί να είναι τα χαμηλά έτους, με όσα είναι ήδη γνωστά. Το αρχικό μοτίβο των έντονων διακυμάνσεων έχει ξεθυμάνει και οι Εταιρείες που τα οικονομικά τους στοιχεία έχουν έκθεση στην Ουκρανική κρίση έχουν εντοπιστεί και σε πρώτο χρόνο έχουν ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις επιπτώσεις στην αποτίμηση τους.

Ευκαιρίες ακόμα υπάρχουν, μια ματιά στα μερίσματα που έρχονται ως το Καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την προοπτική της χρονιάς, δίνει αμέσως κάποιες γρήγορες απαντήσεις.

Αν μη τι άλλο, για όσες Εταιρείες δεν έχουν εμπλοκή και τα θεμελιώδη τους είναι ανθηρά, η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των πρόσφατων απωλειών τους, είναι το βασικό τους χρηματιστηριακό σενάριο.

“Και η απόδοση αυτή κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι”, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή, ήταν μία συνεδρίαση “γεμάτη ΟΠΑΠ”, καθώς η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών απασχόλησε το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. η ΕΕΕ (7,26 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΟΤΕ (7,2), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (3,8), ΔΕΗ (2,8), Εθνική (2,8), Alpha Bank (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα δείχνει να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “sellers”, έστω και αν όλοι οι τίτλοι ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -2,37%, Εθνική -2,20%, Eurobank -1,55%, Πειραιώς -0,71%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 630,58 (+1,02%) και 605,9 μονάδων (-2,93%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 612,10 (-1,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 612,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,84%.

Για τον ΔΤΡ, οι αντιστάσεις στις 627 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 642 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών) και 662 – 670 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 670, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 719 μονάδες (gap). Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 591 – 587 (την υποστηρίζουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 573 και 550 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “αίρεται με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες το βράδυ, το τελευταίο εμπόδιο για την τυπική εξυγίανση των Τραπεζικών ισολογισμών και τη διανομή μερίσματος, όταν οι Διοικήσεις λάβουν την έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ( SSM)”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ (+0,71%) και ΟΠΑΠ. Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο από την μετοχή του ΟΠΑΠ (+3,43%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με “καύσιμα” από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και την υψηλή μερισματική απόδοση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός ανακοίνωσε πρόταση προς τη γ.σ. των μετόχων, (9/6), για υπόλοιπο μικτό μέρισμα ανά μετοχή, για τη χρήση 2021, στα €0,50, το οποίο μαζί με το ήδη διανεμηθέν προμέρισμα των €0,10 οδηγούν στο συνολικό ποσό μερίσματος ύψους €0,60. Ημερομηνία αποκοπής μερίσματος 18 Ιουλίου 2022 και επιπρόσθετη πρόταση προς τη γ.σ. για επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,90 ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής 29 Ιουλίου 2022.

Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 12,84 – 12,59 (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θεωρείται απόλυτα εφικτή η κίνηση προς τα 13,30 και 13,80 ευρώ. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 12,59, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 11,93 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε Επιχειρήσεις Ενέργειας που παρουσίασαν υπερκέρδη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη σύνταξη σχετικού πορίσματος, βάσει του οποίου θα κινηθεί η Κυβέρνηση”. Στη δευτερολογία του μάλιστα ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “η Κυβέρνηση δεσμεύεται να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών, το οποίο θα επιστραφεί στον Κρατικό προϋπολογισμό”.

Η είδηση είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στις μετοχές των ΔΕΗ (-1,87%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,18%).

Στην περίπτωση της Δεύτερης, οι “profit takers” κινήθηκαν ιδιαίτερα επιθετικά και ο τίτλος έφτασε να υποχωρεί μέχρι τα 14,20 ευρώ (-6,58%), για να αντιδράσει σχετικά στη συνέχεια, όταν υπήρξε διευκρίνιση ότι η πρόθεση της επιβολής φόρου στα ενεργειακά υπερκέρδη, δεν αφορά τις Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.

Αν συνεχιστεί η πίεση, οι επόμενες στηρίξεις στα 13,50, 13,43 – 13,30 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 12,78 – 12,51 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,44 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 16,08 – 16,10 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τον ΟΠΑΠ, ο μοναδικός τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (+1,46%). Αν η μετοχή υπερβεί τη ζώνη 6,95 – 7,15 (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων και το ημερήσιο “stop short”), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,46 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,63 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,61 ευρώ.

Με πωλητή από την αρχή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της ΕΕΕ (-3,77%). Αν χαθεί η στήριξη στα 19,01 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 18,00 και 17,40 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 21,23 και 22,10 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΕΛΧΑ (-3,54%). Η ανακατάληψη της ζώνης 1,73 – 1,76 αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,798 (ημερήσιο “stop short”), 1,87 – 1,90 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,10 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στα 1,63 και 1,50 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,39%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,98%), με αυξημένες συναλλαγές.

Με θετική μεταβολή, αλλά δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΝΔΡΟ (+1,45%), ΦΙΕΡ (+6,94%), ΣΙΔΜΑ (+0,78%), ΜΕΒΑ (+4%), ΛΑΜΨΑ (+2,02%), ΝΑΚΑΣ (+1,83%), ΜΟΝΤΑ (+0,72%), ΥΑΛΚΟ (+16%) και ΒΙΟΤ (+3,26%).

Κάποιο μικρό “bid” βγήκε στα 1,75 ευρώ, για το Κτήμα Λαζαρίδη (+2,94%).

Αύξησε συναλλαγές η Ιντρακάτ (+1,90%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Revoil (-0,83%), Q&R (-5,52%), Realcons (-1,57%), Frigoglass (-2,97%) και Αλουμύλ (-3,75%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τζιρακιάν (-2,49%), Centric (-0,68%), AVE (-1,22%), Profile (-1,27%), Unibios (-2,78%) και Byte (-2,2%).

Εντυπωσιακά άνευρη η χρηματιστηριακή εμφάνιση του Πετρόπουλου (-4,08%), μετά τα, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Πιθανές ρευστοποιήσεις από Θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Παρουσία πωλητή σε ΟΠΤΡΟΝ (-7,34%), ΚΥΡΙΟ (-2,94%), ΚΟΡΔΕ (-1,69%), ΒΙΟΚΑ (-2,96%), ΑΝΕΚ (-7,69%) και ΜΕΡΚΟ (-1,78%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+0,71%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Αν για τον ΓΔ επιβεβαιωθεί καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 855 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 832 και 814 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι αγοραστές θα ανακτήσουν τον πρώτο λόγο σε περίπτωση αναρρίχησης προς τις 886 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 895 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 898 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 940 – 950 μονάδες.

Αν οι αγοραστές διατηρήσουν τον FTSE25 υψηλότερα των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), μπορούν να απαιτήσουν αναμέτρηση με τις 2138 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2162 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2167 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2042, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τις 1952 (ημερήσιο “stop short”) και 1911 – 1899 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Θα αγοράζαμε ΟΠΑΠ μετά την εντυπωσιακή μερισματική απόδοση, αλλά και των αμυντικών χαρακτηριστικών της μετοχής, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική (bear market). Σημεία στήριξης οι 850 - 830 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 886 μονάδες. Πολύ καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Fourlis, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Αγοράς. Ο εν. κύκλος εργασιών ανήλθε σε €439,8 εκατ., (+19% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα λειτουργικά EBITDA μετά από τόκους leasing ανήλθαν σε €38,1 εκατ. (87% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €11,5 εκατ., από ζημιές €8,7 εκατ. το 2020, 46% υψηλότερα από τις προβλέψεις. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €30,4 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €135,8 εκατ. Το ΔΣ αποφάσισε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,11/μετοχή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Τεχνικά, η περιοχή του 1 ευρώ έχει σημασία, για την ΑΛΦΑ, τόσο λόγω της τιμής διάθεσης της μεγάλης Α.Μ.Κ. του 2021, όσο και εξαιτίας της ψυχολογικής επιβάρυνσης που δέχεται από βραχυπρόθεσμες θέσεις. Το εύρος 1,00 - 1,40 είναι εδραιωμένο για πολλούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του, ώστε να απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά σε περίπτωση διαφυγής από αυτό. Η μετοχή της ΕΤΕ έχει την καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλώ, όντας ανθεκτική και συνάμα επιθετικά ανοδική. Η ανοδική αντίδραση από την περιοχή των 1,20 ευρώ, αναδεικνύει τα αντανακλαστικά μεσοπρόθεσμων θέσεων, αποτυπώνοντας και τον τρέχοντα σχηματισμό με πρώτο στόχο τα 1,73, για τη μετοχή της ΠΕΙΡ”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν ‘ασυγκίνητες’ από την συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτιμηθεί”, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη. Ιδιαίτερα πιο επιθετικοί στην άνοδο είναι οι Αμερικανικοί δείκτες, παρά τις “hawkish” δηλώσεις της Fed, παραμένοντας μερικώς αποσυνδεδεμένοι από τους Ευρωπαϊκούς.

Παρά ταύτα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν βελτιώσει αρκετά την τεχνική τους εικόνα, “χωνεύοντας” τις τιμές και συσσωρεύοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η όχι αμελητέα αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και πολλών Πρώτων Υλών από τα πρόσφατα εξωφρενικά επίπεδα τιμών που κατέγραψαν, βελτιώνει επίσης την κατάσταση.

Βέβαια η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση επιμένουν, με τις Αγορές όμως να έχουν πλέον ενσωματώσει στις τιμές και αυτές τις αντιξοότητες της περιόδου που διανύουμε.

Ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα έχει η αυριανή έναρξη διαπραγμάτευσης 33 μετοχών του Ρωσικού Χρηματιστηρίου, μετά από σχεδόν ένα μήνα αναστολής.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης “φρέναρε” στην αντίσταση των 880 μονάδων και το 50% της πτώσης από τα ψηλά των 970 μονάδων. Τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο ΓΔ εκτελεί μια συσσώρευση τιμών μεταξύ 850 - 880 μονάδων, αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση.

Επιβεβαιωμένη απώλεια των 850 μονάδων θα επαναφέρει το πτωτικό σήμα στην Αγορά, με τις 830 και 790 μονάδες να μπαίνουν στο “στόχαστρο” των πωλητών, ενώ οι 890 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών & ΕΚΜΟ 55 ημερών) και οι 900 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών & 61.8% Fibonacci Retracement) αποτελούν τις ισχυρότερες αντιστάσεις.

Αντίστοιχη συσσώρευση εκτελεί και ο δείκτης Τραπεζών, μεταξύ των 600 - 630 μονάδων. Απώλεια του κάτω εύρους ανοίγει τον “δρόμο” για τις 560 και εν συνεχεία 500 μονάδες. Στον αντίποδα, πειστική υπέρβαση των 630 μονάδων, δίνει πιθανούς στόχους τις 660 μονάδες (61,8% Fibonacci retracement της πτώσης) και λίγο ψηλότερα τις 700 μονάδες του κλαδικού δείκτη.

“Σχεδόν δεδομένη θεωρούν οι Αγορές την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανεξαρτήτως του χρόνου όπου αυτή θα επιτευχθεί. Όσο παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο Χωρών, αυτή η πεποίθηση παραμένει ζωντανή. Είναι όμως προφανές ότι μια απότομη διακοπή στις συνομιλίες θα αποτελούσε ιδιαίτερα άσχημη εξέλιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Διεθνείς Αγορές και όχι μόνο”, όπως τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ανοίγει αύριο το Χρηματιστήριο της Μόσχας και θα διαπραγματεύονται 33 μετοχές, με απαγόρευση “short selling”.

Ήπιες πιέσεις στο Ευρώ και νέα κέρδη για το Πετρέλαιο.

Ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν οι αγορές Φυσικού Αερίου να πληρώνονται, από τις μη φιλικές Χώρες, σε Ρωσικά Ρούβλια προανήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $42500 το Bitcoin, λίγο ψηλότερα των $3000 το Ethereum.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία, με Αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αρθούν οι τελωνειακοί δασμοί στον Χάλυβα και το Αλουμίνιο, που είχαν επιβληθεί από τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, καθώς και τα Βρετανικά αντίποινα σε Αμερικανικά Προϊόντα.

Στο 6,2% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για επιτάχυνση από το 5,5% του Ιανουαρίου και το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 6%, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ από το 1992. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Φεβρουάριο.

“Η Γερμανική Οικονομία αναμένεται να δεχθεί χτύπημα φέτος, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των συνεπειών της” ανέφερε σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) που εδρεύει στο Μόναχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο κρίσης, ώστε τα Κράτη Μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες περί Κρατικών ενισχύσεων, με στόχο τη στήριξη της Οικονομίας, στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 772000 μονάδων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν στις 810000 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Σύμφωνα με τις υποθέσεις για το βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός (βάσει ΔΤΚ) θα κυμανθεί στο 7% κατά μ.ο. το 1ο τρίμηνο του 2022 και θα κορυφωθεί περίπου στο 8 - 8,5% την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 5,4% ετησίως το 3ο τρίμηνο και στο 3,6% το 4ο τρίμηνο, με το μ.ο. για το σύνολο του 2022 να διαμορφώνεται σε 5,8%”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Εθνική.

Η HSBC παραμένει “overweight” για τις Ελληνικές μετοχές αφού η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα, αλλά ο Τουρισμός αποτελεί το βασικό μακροοικονομικό “μοχλό” της Χώρας. Οι κορυφαίες επιλογές της αφορούν τη μετοχή του ΟΠΑΠ και της Eurobank, για διαφορετικούς λόγους, με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 16,50 ευρώ για την πρώτη και τιμή - στόχο στα 1,45 ευρώ για τη δεύτερη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 873,34 (+0,67%) και 848,27 μονάδων (-2,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 854,56 (-1,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 854,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,46%.

Ο τζίρος στα 64,9 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΑΔΜΗΕ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα και στην Αγορά Παραγώγων και σήμερα ήταν η σειρά των πωλητών να έχουν τον πρώτο λόγο, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.000 συμβόλαια).

Στα 3.003 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.003 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 883, 863 για τον Απρίλιο και 20 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.060), κινήθηκε μεταξύ 2.045 και 2.108 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 631).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.273), Εθνική (6.248), Eurobank (2.815), Πειραιώς (1.223), ΔΕΗ (926), Ελλάκτωρα (140), ΑΔΜΗΕ (193), Τέρνα Ενεργειακή (128), Μυτιληναίο (198), ΟΠΑΠ (314), ΟΤΕ (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 86.915, Πειραιώς 22.270, Εθνική 33.690, MIG 29.995, Eurobank 32.061, ΔΕΗ 14.446, Cenergy 10.049, Ελλάκτωρα 10.589.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.099.313 τεμ., (από 58.693.313 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.957.086 τεμ. (2.444.270), Eurobank 52.738.146 τεμ. (50.088.146), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.538.260 τεμ. (6.523.392), Πειραιώς 6.920.889 τεμ. (7.025.959), ΟΤΕ 2.283.404 τεμ. (2.388.112), ΑΔΜΗΕ 1.993.949 τεμ. (1.993.949).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v