Ρίχνουν το Χρηματιστήριο Coca Cola και τράπεζες

Με πλεονέκτημα οι πωλητές, με τις ισχυρές απώλειες της Coca Cola να δίνουν τάση. Η φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και γιατί δεν αφορά τις ΑΠΕ. Υπεραποδίδει ο ΟΠΑΠ. Τι δείχνει το διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας.

Ρίχνουν το Χρηματιστήριο Coca Cola και τράπεζες

Επιφυλακτικές κινήσεις σε υποτονικό κλίμα στα ευρωπαϊκά, με το «γύρισμα» στα futures του S&P500
να ξαναδίνει πλεονέκτημα στους πωλητές. Σε αρνητικό έδαφος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους (και) ενόψει της αργίας της Παρασκευής.

Με θετικό πρόσημο το αρχικό ημίωρο, λόγω ΟΠΑΠ, σταδιακές ρευστοποιήσεις σε τραπεζικά και blue chips,
με τη διεύρυνση των απωλειών για την Coca Cola να πιέζει χαμηλότερα την αγορά. Εως τις 873,34 για τον ΓΔ, με μοχλό -κυρίως- την υπεραπόδοση της μετοχής του ΟΠΑΠ έως τα 13,08 ευρώ, με αποτέλεσμα για τον FTSE25 να δοθούν περιθώρια κατοχύρωσης θέσεων από τις 2.112,68, που είναι το υψηλό ημέρας.

Στη μετοχή του Οργανισμού το -σχεδόν- ήμισυ της αξίας συναλλαγών στα πρώτα 30'-45', για να ακολουθήσουν πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, το πιθανότερο από την πλευρά διαχειριστών και θεσμικών.

Αίσθηση στην αγορά προκάλεσε πάντως η αναφορά του πρωθυπουργού για φορολόγηση του υπερκέρδους των εταιρειών ενέργειας με συντελεστή 90%. Παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκαθάρισαν ότι το θέμα δεν αφορούν τις ΑΠΕ, καθώς αυτές αμείβονται με εγγυημένες τιμές. Οποιαδήποτε παραπάνω αμοιβές διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Σημειώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκαν υπέρ των ΑΠΕ.

Ενδεικτικό το ότι από τις 11:30-12:00 σταδιακά επικράτησαν οι πωλητές στις 4 τραπεζικές και τις 18 από τις 21 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με συνέπεια εκτός από τον ΟΠΑΠ, οι αγοραστές να διατηρούν πλεονέκτημα μόλις σε άλλες δύο μετοχές (ΕΥΔΑΠ, Sarantis).

Στις 614 ο ΔΤΡ με υψηλό ημέρας τις 630, που κατά πιθανότητα θα αποτελέσει την αντίσταση εβδομάδας, με το «κλείσιμο» της αυριανής συνεδρίασης. Μεγαλύτερη άνοδος χθες, μεγαλύτερη διόρθωση σήμερα, με 1,43%, καθώς παραμένει ο κλάδος με την ταχύτερη μεταβολή/ροή εντολών (σε ημέρα) από κάθε άλλον.

Στο 1,082 (-1,45%) η Alpha Bank, στα 3,127 (-1,51%) η Εθνική με εμφανείς τις τιμές στήριξης.

Στα 1,0155 (-1,41%) η Eurobank, στα 1,386 (-1,02%) η Πειραιώς.

Παραμένει πρώτος σε συναλλαγές/τζίρος ο ΟΠΑΠ στα 12,98 (3,51%), με σταθερό πωλητή η Motor Oil στα 13,26 (-2,14%), στα 16,43 (-0,79%) ο ΟΤΕ, στα 7,425 (-0,74%) η ΔΕΗ κ.α.

Χωρίς ουσιαστικό λόγο για να «κυνηγήσουν» υψηλότερες τιμές οι αγοραστές, σήμερα-αύριο, ζητούμενο για αυτή την εβδομάδα παραμένει η επιβεβαίωση της στήριξης πέριξ της περιοχής των 850 μονάδων.

Αλλωστε με τζίρους 45-60 εκατ. δύσκολα να επιχειρηθεί υπέρβαση των 890 προσέγγιση των 900 μονάδων, χωρίς θετικές εξελίξεις από τις διεθνείς αγορές, καθιστώντας έτσι το stock picking μονόδρομο.

Βαρίδι, για ακόμη μία συνεδρίαση, η Coca Cola, με νέο γύρο πωλήσεων, με το κύριο μέρος τους στο Λονδίνο και την...ουρά να φτάνει μέχρι την Αθήνα. Νωρίτερα έως τα 19,61 ευρώ πίεσαν οι πωλητές.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στα mid caps, με AVAX, Entersoft, Intrakat, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Τεχνική Ολυμπιακή οι 5 από τις 20 του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Συνολικά 22 έναντι 77 με απώλειες και αξία συναλλαγών στα 27,2 εκατ. στις 14:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v