Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές επανέρχονται στο προσκήνιο

Σταθεροποιητική εκκίνηση για τον ΓΔ. Στο επίκεντρο η συνεδρίαση του Eurogroup και το πολεμικό μέτωπο. Επανεμφάνιση των αγοραστών σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Πού θα κριθεί η υπέρβαση των 900 μονάδων. Η προσοχή και στα αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές επανέρχονται στο προσκήνιο

Με «πολεμικούς» οιωνούς ξεκινά (και) για τις αγορές η εβδομάδα. Ουσιαστικά η πρώτη για τον Απρίλιο,
αν και η αυλαία άνοιξε την Παρασκευή, μετά από έναν φιλικό για τους επενδυτές Μάρτιο.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι όσον αφορά στο αρραγές του ευρωπαϊκού μετώπου. Και μάλιστα την ώρα που η Μπρατισλάβα προτίθεται να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, πληρώνοντας σε ρούβλια.

Κόντρα σε αυτή την εξέλιξη -λίγο ως πολύ αναμενόμενη όμως, για όποιον έχει στοιχειώδη κρίση- θα πρέπει να ενεργήσουν οι επενδυτές και δη οι long για να διασφαλίσουν τη δυναμική επαναφοράς από τα χαμηλά, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με οριακό premium τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, από τις 14.446,48 (0,28% την Παρασκευή) ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης από τις 890,70 μονάδες.

Με ισχυρή άνοδο 5,64% την τελευταία εβδομάδα, αντίδραση που (υπο)στηρίχθηκε από αύξηση τζίρου στα 78,4 εκατ. ευρώ (ημερήσιος μέσος όρος) κατά 41,9% σε σχέση από την αμέσως προηγούμενη. Ενίσχυση συναλλαγών από εβδομάδα σε εβδομάδα όχι τόσο στα τραπεζικά χαρτιά όσο σε blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς κλάδων καίριου ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικό το ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής την πρώτη 5άδα αποτελούσαν ΟΠΑΠ (13,35), ΟΤΕ (16,94), Εθνική (3,44), ΔΕΗ (7,69) και Eurobank (1,063), όπως επίσης αυτό του μεγαλύτερου ποσοστού ανόδου για τον τίτλο του ΟΤΕ κατά 3,29% έναντι 2,56% της Εθνικής.

Διακριτή η επάνοδος των αγοραστών, σε συνέχεια της πρώτης ενεργοποίησής τους -από τα χαμηλά στα τέλη Φεβρουαρίου- σε τραπεζικές μετοχές αλλά και επιλεγμένα «βαριά» χαρτιά κλάδων αιχμής.

Κλάδοι αιχμής, πέραν του τραπεζικού, αυτοί των τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, υποδομών/κατασκευών δείχνουν να επαναπροσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους πρώτους τοποθετημένους από χαμηλότερες τιμές να εγγράφουν -ήδη- κέρδη (μηνιαία). Ενα μέρος του «ταμείου» έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (Δευτέρα-Πέμπτη), με πωλητές-αγοραστές να συντηρούν την τάση κοντά στα επίπεδα του ΚΜΟ 200 ημερών, την ευρύτερη περιοχή πέριξ των 880-890 μονάδων (για τον ΓΔ).

Η υπέρβασή της, η συνακόλουθη προσπάθεια για κίνηση πέραν των 910-915 μονάδων θα κριθούν σε πρώτο χρόνο, πρακτικά, μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα (2021), την επιχειρηματική ειδησεογραφία και, προφανώς, τα νεότερα από τα διάφορα διεθνή μέτωπα.

Η ροή των μεγεθών 2021 συνεχίζεται αύριο με την προσοχή στη ΔΕΗ, ημέρα που ανακοινώνουν και οι Ευρωπαϊκή Πίστη, Αστικά Ακίνητα. Ακολουθούν την Τετάρτη Lamda Development, Quest Holdings, ημέρα που η διοίκηση της Πειραιώς παρουσιάζει το επικαιροποιημένο πλάνο του ομίλου.

Εβδομάδα και τακτικών γ.σ., με Autohellas αύριο και Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη. Μέρισμα 0,672/μτχ. από την ΤτΕ αλλά και εύλογο ενδιαφέρον για τις προβλέψεις της για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v