Χρηματιστήριο: «Ταμείο» τριμήνου και σήμα για τη συνέχεια

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τελευταία συνεδρίαση μήνα και τριμήνου η σημερινή, με τους traders να προσβλέπουν στον παραδοσιακά θετικό Απρίλιο. Το σινιάλο για τις τραπεζικές μετοχές που δίνει πλεονέκτημα στους long και οι μετοχές με διαμορφωμένη long τάση.

Χρηματιστήριο: «Ταμείο» τριμήνου και σήμα για τη συνέχεια

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street, βήματα σημειωτόν στην Ουκρανία και τέλος Μαρτίου σήμερα, με τους επενδυτές να κάνουν και «ταμείο» πρώτου τριμήνου.

Μερική κατοχύρωση θέσεων στα διεθνή, διόρθωση 1,45% για τον DAX στη Φρανκφούρτη και 0,59% για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε μια συνεδρίαση με συναλλαγές 22,326 εκατ. μτχ., αξίας 73,831 εκατ., με ΟΤΕ, Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, Alpha Bank στις πρώτες 5 θέσεις της σχετικής κατάταξης και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κλέβουν τις εντυπώσεις, δίνοντας αφορμή για εικοτολογία, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει ιστορικά υψηλά, με την αποτίμησή της να πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε μια συγκυρία που η UBS εμφανίζεται «ταύρος» για την Ελλάδα και η Moody's αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως, εγχώριοι θεσμικοί προτίμησαν να «θυσιάσουν» το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος αντί να διασφαλίσουν τις θέσεις τους ενόψει του Απριλίου. Διόλου συμπτωματικό πως οι ρευστοποιήσεις και στα 4 τραπεζικά χαρτιά ενεργοποιήθηκαν με το που έγινε ευρύτερα γνωστή η ψήφος εμπιστοσύνης προς το εγχώριο banking, με συνέπεια ο κλαδικός δείκτης να διαγράψει κάθετα πτωτική τροχιά, να κλείσει στις 641,14 με υψηλό ημέρας τις 654,92 μονάδες.

Το σημαντικό για όσους long προσβλέπουν στον παραδοσιακά θετικό Απρίλιο, το κλείσιμο του ΔΤΡ πάνω από τις 640 μονάδες, επίπεδο που εάν επιβεβαιωθεί σήμερα τους φέρνει με εμφανές πλεονέκτημα από αύριο-Δευτέρα στον μήνα που από το 1999 δίνει 19 θετικά κλεισίματα κατά μέσο όρο 3,47%, το μεγαλύτερο από κάθε άλλο του έτους.

Για να δούμε.

Από 0,15% υψηλότερα και τις 4.602 μονάδες, νωρίτερα, τα futures του S&P500 σε μία συγκυρία που η αναζωπύρωση των ανησυχιών για την Covid-19 επανέρχεται στην Κίνα, με το Πεκίνο να «σφραγίζει» λιμάνια της χώρας προκαλώντας ένα πρώτο «έμφραγμα» στις θαλάσσιες μεταφορές.

Αλλάζουν όλα τα δεδομένα για ανάπτυξη, πληθωρισμό, έσοδα και δαπάνες, σύμφωνα με όσα σημειώνει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, την ώρα που η χώρα δείχνει να εισέρχεται σε μακρά (;) άτυπη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, χρηματιστήριο. Για να δούμε.

Τελευταία συνεδρίαση Μαρτίου και 3μήνου, με τα futures του DAX από 0,14% υψηλότερα και τις 14.651 μονάδες, με πιθανότερο, για το ΧΑ, το ενδεχόμενο ενός μερικού περάσματος από το «ταμείο» συνδυαστικά με κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές του δείκτη και mid caps.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο επίκεντρο, όπως και AEGEAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ για διαφορετικούς λόγους.

Η προσοχή και σε ΟΤΕ, εάν βγει αντίδραση προς τα 17 ευρώ, σε ΔΕΗ προς τα 7,945 ευρώ και ΟΠΑΠ προς τα 13,25 ευρώ.

Autohellas, Intrakat, Papoutsanis, οι δύο της πληροφορικής του FTMidCap Entersoft, EpsiloNet και Πλαστικά Θράκης, AVAX με διαμορφωμένη (ή υπό σχηματισμό) long τάση.

Γνώμονας και τα οικονομικά αποτελέσματα, που έστω και βραχυπρόθεσμα διαμορφώνουν τάση, κυρίως ενεργοποιώντας πωλήσεις.

Στα υπόψη η προσέγγιση του Π. Στεριώτη, για την άνοδο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σε υψηλό 4ετίας, απότοκο σύμφωνα με τον αναλυτή μάλλον της εισαγόμενης ενεργειακής εξάρτησης, η οποία, μέσω του πληθωρισμού και του νόμου προσφοράς-ζήτησης πλήττει σε ένα βαθμό τις προοπτικές της κραταιότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

O DAX, από την άλλη, κλείνει έναν θυελλώδη Μάρτιο με ένα μηνιαίο «κηροπήγιο» στα υψηλά του και με διαθέσεις reversal σε σχέση με τα «πολεμικά» χαμηλά του.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v