Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές ποντάρουν τώρα οι αγοραστές

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με το βλέμμα στην Ουκρανία και ορίζοντα την S&P της Παρασκευής, η πρώτη εκ των τριών συνεδριάσεων της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι τράπεζες, οι μετοχές που βλέπουν νέα υψηλά και τα σημεία αναφοράς.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές ποντάρουν τώρα οι αγοραστές

Απώλειες στη Wall Street, οριακές για τον S&P500, μετά το νέο υψηλό τριών ετών στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ. Μικρή διόρθωση νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας, στη σκιά όσων διαδραματίζονται στη Σαγκάη.

Στην Ευρώπη, μετά τις αργίες των ημερών, η προσοχή εστιάζεται στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στα μέτωπα πληθωρισμού-ενέργειας, αλλά και στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή.

Από τις 14.163 μονάδες ο DAX, μετά από οριακά κέρδη (0,27%) της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 918,96 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, με σημαντικό ορόσημο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's την Παρασκευή (ημέρα που θα είναι κλειστό το ΧΑΑ).

Με θετικό πρόσημο για τους αγοραστές η τελευταία εβδομάδα, με ενθαρρυντική την αύξηση συναλλαγών/τζίρου σε μετοχές εταιρειών που ενισχύθηκαν σημαντικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και νέα υψηλά (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Mytilineos αλλά και Papoutsanis), και αγορές σε μετοχές-σηματωρούς (Viohalco, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Quest κ.α.), και ανοδική τάση για τους βασικούς δείκτες, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.

Στα ορόσημα της Μεγάλης Εβδομάδας και η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και οι επιχειρηματικές διεργασίες που συνδυαστικά λειτουργούν υπέρ των αγοραστών αυτή την περίοδο.

Βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές έχουν τις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και τις τέσσερις της επόμενης για να «κλείσουν» τον Απρίλιο, μήνα παραδοσιακά φιλικό στους long και μάλιστα με τη μεγαλύτερη (κατά μέσο όρο) απόδοση από κάθε άλλο μήνα του έτους. Θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας και τον τρέχοντα μήνα; Πιθανόν, καθώς οι αγοραστές έχουν πλεονέκτημα, που μόνο υπό το βάρος θεαματικών αρνητικών ανατροπών θα χάσουν στη συνέχεια.

Ηδη η επιστροφή των 11 από τις 25 μετοχές του FTSE25 στα προ εισβολής (της Ρωσίας) επίπεδα τιμών επενεργεί θετικά, καθώς απελευθερώνονται κεφάλαια που είχαν εγκλωβιστεί στη διάρκεια της ισχυρής διόρθωσης (στις 788,83 της 8ης Μαρτίου), ενώ ενισχύονται όσα είχαν τοποθετηθεί από χαμηλότερες τιμές.

Η επικράτηση της κοινοπραξίας Bouygues-Intrakat στον διαγωνισμό κατασκευής του Marina Tower, στο Ελληνικό, η περίοδος διαμόρφωσης τιμών επιλογής για το ενδεχόμενο ένταξης στον δείκτη MSCI Greece, η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (σήμερα η Entersoft για το πρώτο τρίμηνο 2022, αύριο Viohalco, Space Hellas, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.α.) θα «μετρήσουν» στις κινήσεις αγοραστών-πωλητών.

Αμφότερες οι πλευρές έχουν ως σημεία αναφοράς τις 930 και 905 μονάδες, αντίσταση-στήριξη αντίστοιχα, και οι δύο όμως ενεργούν προσεκτικά, έτσι ώστε να παραμείνει ενεργή η ανοδική φορά που διαμορφώνεται στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v