Ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων εν αναμονή των δύο αργιών, Παρασκευής και Δευτέρας, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Επενδυτές φαίνεται να κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους, μετά το ανοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων.

Ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά και σε αναμονή της ομιλίας της επικεφαλής της ΕΚΤ, ελεγχόμενη μερική κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενόψει των αργιών που ακολουθούν.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η χαλαρή εικόνα που διαμορφώνεται, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, παρά την ένταση που συντηρείται στο ουκρανικό μέτωπο, την ώρα που στη Νέα Υόρκη προσοχή δίνεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και την πρόταση Musk για εξαγορά του Twitter.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το αρχικό θετικό άνοιγμα της συνεδρίασης, την αντίδραση προς τις 930 μονάδες ακολούθησαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, με συνέπεια το «γύρισμα» προς τις 920 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Κυρίως θεσμικοί παίκτες φέρεται να κλειδώνουν μέρος των θέσεών τους, με γνώμονα τη θετική απόδοση που έχουν από την αρχή του μηνός και συνολικά 11,06% σε διάστημα 30 ημερών.

Υπερίσχυση αρχικά των αγοραστών αλλά με σταδιακή μετατόπιση προς την πλευρά των πωλητών, αλλαγή τάσης που αποτυπώνεται τόσο στη μεγάλη όσο και στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Από τις 2.257,25 (υψηλό ημέρας) για τον FTSE25 σταδιακά προς τις 2.238 μονάδες.

Στις 2.226 μονάδες η κοντινότερη στήριξη για τον δείκτη, στις 2.260 η αντίσταση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δοκιμασθεί από Μεγ. Τρίτη.

Εμφανή τα τεχνικά σημεία ενδιαφέροντος, σημειώνοντας πως σε διάστημα μηνός ενισχύεται 12,27%, έχοντας δε γυρίσει σε θετική απόδοση 4,17% από την αρχή του έτους.

Επουσιώδεις οι αλλαγές τάσης στα Παράγωγα, καθώς τα ΣΜΕ από οριακό premium έχουν γυρίσει σε οριακό discount. Μεταβολές του ο,10% συν-πλην ούτε τάση δίνουν ούτε διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα, με τη λήξη της σειράς Απριλίου να γίνεται χωρίς μεταβολές/εκπλήξεις.

Στα 979 τα ΣΜΕ Μαΐου με οριακή αρνητική απόκλιση 0,09% discount μη μετρήσιμο.

Στις 47/57 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ,ανατροπή της αρχικής 58/23 καθώς τους θεσμικούς ακολούθησαν και ιδιώτες επενδυτές στην κατοχύρωση μέρους θέσεών τους.

Με αγορές σε Εθνική (3,73), Mytilineos (16,31), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,478), Viohalco (4,495), Aegean (5,39),
με πωλήσεις σε ΟΤΕ (18,09), ΟΠΑΠ (14,28), ΔΕΗ (8,46), Coca Cola (18,96), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,14).

Συνεχίζεται το παράδοξο, μία εισηγμένη να ανακοινώνει καλά οικονομικά αποτελέσματα 2021 και να «χώνεται» την αμέσως επομένη. Ενδεικτική σήμερα η περίπτωση των Πλαστικών Θράκης καθώς την ανακοίνωση ομολογουμένως εντυπωσιακών μεγεθών η αγορά την αποτιμά με ρευστοποιήσεις έως 6% χαμηλότερα. Είχε προηγηθεί ένα μίνι ράλι προεξόφλησης τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις, με τη σημερινή διόρθωση να έρχεται να ενισχύει ένα παράδοξο που τείνει να γίνει κανόνας.

Στα 24,2 εκατ. ευρώ νωρίτερα η αξία συναλλαγών, αρκετά χαμηλότερη της χθεσινής συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v