Χρηματιστήριο: Οι αργίες έδωσαν όπλα στους πωλητές

Οι βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα θα βαρύνουν στις αποφάσεις των επενδυτών παρά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P. Ποια είναι η εικόνα σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Χρηματιστήριο: Οι αργίες έδωσαν όπλα στους πωλητές

Μεταξύ αρνητικών εξωτερικών και ενθαρρυντικών εσωτερικών εξελίξεων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών πωλητές-αγοραστές θα αντιπαρατεθούν, από αύριο Τρίτη, με σημείο αναφοράς την περιοχή των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μετά από ακόμη μία εβδομάδα με θετικό πρόσημο οι αγοραστές θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το κεκτημένο πλεονέκτημα του Απριλίου, που μέχρι τώρα (συνεδρίαση Μεγάλης Πέμπτης) αποφέρει κέρδος 6,31% για τον ΓΔ -από την αρχή του έτους- 7,62% για τον FTSE 25 με 20,24% για τον ΔΤΡ, με τον τραπεζικό κλάδο αδιαφιλονίκητο οδηγό της αγοράς τόσο για το 2022, όσο για το διάστημα επαναφοράς στα προ της εισβολής της Ρωσίας επίπεδα τιμών.

Κύρια εστία αρνητικών εξελίξεων η Νέα Υόρκη, μετά το γενικό ξεπούλημα της Παρασκευής -απόρροια των εκτιμήσεων για επιθετική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Νωρίτερα το 10ετές των ΗΠΑ στο 2,856%, o δείκτης VIX στις 28,21 μονάδες και τα futures του S&P 500 από 0,79% χαμηλότερα, από τις 4.234 μονάδες. Αρνητική/διορθωτική τεχνικά η διαγραμματική απεικόνιση του δείκτη, με σημαντικό σημείο αναφοράς τις 4.250 μονάδες με την υπέρβαση του ελάχιστη προϋπόθεση αναστροφής για τους long.

Το sell off στην Wall Street θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενδεχόμενο “άνοιγμα” της αυριανής συνεδρίασης στο ΧΑΑ με διορθωτικό χάσμα (gap down). Παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τους αγοραστές μέχρι και την συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης δεδομένων των δύο αργιών, Μεγάλης Παρασκευής και Δευτέρας του Πάσχα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η προσοχή είναι στραμμένη στο Παρίσι αλλά και όσα διαδραματίζονται στα μέτωπα της Ουκρανίας, της ενέργειας αλλά και στην Κίνα όπου τα lockdown δημιουργούν νέους πονοκεφάλους.

Οι ρευστοποιήσεις από νωρίς σήμερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο προϊδεάζουν για την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης στάσης των traders. Τα χαμηλά μηνός οι βασικοί δείκτες, EuroStoxx, DAX, CAC 40 κ.α., η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, η διόρθωση των τιμών πετρελαίου στα χαμηλά 2 εβδομάδων λόγω και των ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας σε Σανγκάη-Πεκίνο προοιωνίζονται συνεδρίαση με volatility και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αυτές τις εστίες ανοιχτές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο, παρά την θετική έκπληξη της αναβάθμισης από την Standard & Poor's. Υπό άλλες συνθήκες -στις διεθνείς αγορές- το «άνοιγμα» της αυριανής συνεδρίασης θα προδικάζονταν χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς η αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο φέρνει την ελληνική οικονομία ακόμη πιο κοντά, σε απόσταση μόλις μίας κλίμακας από την επενδυτική βαθμίδα. Κλάδος, που θα μπορούσε να ευνοηθεί άμεσα θα ήταν ο τραπεζικός, με δυνατή την άμεση συνέχιση της κίνησης πάνω από τις 702,29 προς τις 710 με στόχο την προσέγγιση της περιοχής "τοπικών υψηλών" των 750-755 μονάδων.

Στα 4,06 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με άνοδο 9,85% σε διάστημα εβδομάδος, στα 1,18 της Alpha Bank με 9,11%, στα 1,07 με 4,75% της Eurobank και στα 1,4805 με 8,86% της Πειραιώς.

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα εξαρτηθεί από την στάση πωλητών- αγοραστών, πρακτικά από την έκταση όσων επιδιώξουν να «κλειδώσουν» θετικές αποδόσεις, τις τιμές επανατοποθέτησης εκείνων που θα περιμένουν από χαμηλότερες τιμές. Στις 680 μονάδες έχει διαμορφωθεί στήριξη (ημερήσια) για τον ΔΤΡ, στις 702 αντίσταση σημεία που πιθανότατα θα δοκιμασθούν, με το πρώτο (μάλλον) στην αρχή της συνεδρίασης.

Μένει να φανεί εάν η διήμερη αργία του ΧΑ, θα συμβάλλει στην άμβλυνση των πωλήσεων που σε διαφορετική θα έβγαιναν. Εισηγμένες με (άμεση/έμμεση) έκθεση σε διεθνή χρηματιστήρια (Coca Cola/Λονδίνο- ΟΤΕ/Φρανκφούρτη) είθισται να λειτουργούν σαν «αισθητήρες», με την πρώτη στα 20,10 και την δεύτερη στα 18,04 ευρώ. Με θετική απόδοση στην εβδομάδα, όπως και η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη αφήνουν περιθώριο-ειδικά στους βραχυπρόθεσμους- να κλειδώσουν μέρος των θέσεων τους.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός θετικός για τις 20 από τις 25 του FTSE25, καθώς με αρνητικό πρόσημο παρέμειναν μόνο ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Motor Oil. Αντιθέτως για Mytilineos, Coca Cola, Lamda Development, Aegean, Viohalco, ElvalHalcor η απόδοση (σε εβδομαδιαίο) ήταν μεγαλύτερη της αγοράς (του 3,34% του ΓΔ).

Ουσιαστικά στην αυριανή συνεδρίαση θα αναμετρηθούν πωλητές-αγοραστές με τους δεύτερους να έχουν το ισχυρό πλεονέκτημα της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒ+ από την Standard & Poor's.

Θετική εξέλιξη, που με διαφορετικό διεθνές περιβάλλον θα διευκόλυνε την Αθήνα να προχωρήσει σε δεύτερη (για το 2022) έξοδο στις αγορές, με πιθανότερη την Τετάρτη. Στο 2,963% η απόδοση του 10ετούς- νωρίτερα σήμερα- με το οικονομικό επιτελείο να συνεκτιμά όλα τα δεδομένα, καθώς είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους περισσότερους (δυνητικούς/ενδιαφερόμενους) αγοραστές μίας νέας έκδοσης «ελληνικού χρέους».

Με αυτά εκτός και εντός η αρχή, από αύριο με ορίζοντα την συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο Απρίλιος. Μήνας με θετικό πρόσημο για το ΧΑ και ενθαρρυντική την ανοδική διαφοροποίηση του έναντι των κύριων ευρωπαϊκών και αναδυόμενων χρηματιστηρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v