Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί ελέγχουν την τάση οι αγοραστές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων ενόψει αργιών να εισέρχονται στην εξίσωση. Η άνοδος και τα περιθώρια για τις τραπεζικές μετοχές, το κλίμα στις αγορές και ο χρησμός της S&P.

Χρηματιστήριο: Γιατί ελέγχουν την τάση οι αγοραστές

Με ανοδική φορά οι αγοραστές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Μετά τη χθεσινή, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι έχουν λόγους να κάνουν ένα
πέρασμα από το «ταμείο», κατοχυρώνοντας μέρος των σημαντικών αποδόσεων των προηγούμενων ημερών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 940,69 (1,54%), με τον FTSE25 στις 2.285,42 (1,88%), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 677,47 (4,90%) και στις 1.555,88 (0,39%) για τον FTMidCap.

Γεμάτη και η χθεσινή συνεδρίαση, με αυξημένες καθαρές συναλλαγές/τζίρο, με επιχειρηματικές εξελίξεις, διεργασίες και εμφανή στροφή κεφαλαίων από τα blue chips στα τραπεζικά χαρτιά. Τάση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συντηρήσει το πλεονέκτημα των long, παρά τις αργίες που μεσολαβούν μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης (μετά το Πάσχα), καθώς το ισοζύγιο εισροών/εκροών παραμένει υπέρ των πρώτων, με σταθερούς αγοραστές σε ένα ευρύ φάσμα του ταμπλό.

Χρηματιστές αποδίδουν αυτή την εικόνα στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Standard & Poor's και στην προσδοκία μίας θετικής έκπληξης του αμερικανικού οίκου. Αλλοι την αποδίδουν στη στροφή κεφαλαίων που «φεύγουν» από τη Μόσχα και ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς αναδυόμενες αγορές, με την ελληνική να είναι η μόνη ΕΜΕΑ που «τιμολογείται» σε όρους ευρώ. Αλλοι στις συγκριτικά χαμηλότερες αποτιμήσεις των εισηγμένων έναντι ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών, στα ομολογουμένως ικανοποιητικά αποτελέσματα, στους κοινοτικούς πόρους, στις προσδοκίες για τον τουρισμό κ.α., λίγο απ' όλα -όντως- μπορεί να συντηρούν το «ελληνικό στοίχημα».

Κατ' αρχάς αύριο Παρασκευή, θα έχουμε απτή απόδειξη για τη στάση του «αμερικανικού παράγοντα», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τελευταίες συνεδριάσεις Απριλίου, μέχρι και την προσεχή Παρασκευή.

Πρακτικά, για σήμερα μένει να φανεί το εύρος της κατοχύρωσης θέσεων συνδυαστικά με εντολές αγορών, που για τον τραπεζικό κλάδο «δείχνουν» υπέρβαση των 680, με στόχευση προς τις 700 μονάδες.

Ανοδική η τάση μπορεί να «τραβήξει» μέχρι τις 950-955 μονάδες, περιοχή όπου όμως θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή καθώς δικαιολογεί ρευστοποιήσεις.

Αμυνες-στήριξη στις 935 με stop για long (ημερήσιο) στις 930-928 μονάδες.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με στήριξη στις 670-665 μονάδες για τον ΔΤΡ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v