Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το rotation και οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο

Η θετική διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς και οι μετοχές που εμπλέκονται στις πιθανές επικείμενες αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece. Στο στόχαστρο και ο ενεργειακός κλάδος. Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Το rotation και οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, ήπιες τάσεις νωρίτερα στις αγορές της Ασίας και στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται η θετική διαφοροποίηση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στις 926,41 (0,81%), με την 5άδα των Mytilineos, ETE, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή να διαμορφώνουν κλίμα και τάση, επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και μήνες ενεργούν με τη λογική της επιλογής συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών και λιγότερο με λογική της παρακολούθησης των δεικτών.

Συνεδρίαση με έντονο χρώμα προεξόφλησης, καθώς σε Εθνική και Mytilineos πραγματοποιήθηκε το 42% της μικτής αξίας συναλλαγών, κυρίως με αφορμή την επικείμενη αναδιάταξη των δεικτών MSCI. Σε κάθε περίπτωση, το μείγμα ήταν ευρύτερα ενεργειακό, καθώς σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Mytilineos οι εισροές κεφαλαίων, κυρίως από «ισχυρά χέρια», έγιναν σε τιμές που διαμορφώθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά για την πρώτη.

Προφανώς και το στοίχημα της ένταξης μίας εισηγμένης/μετοχής στον MSCI μπορεί να ενεργοποιήσει αγοραστές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση σημαντικό μέρος των εντολών προερχόταν από «χέρια» που προσβλέπουν στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, τις διεργασίες και στρατηγικές συμφωνίες που κυοφορούνται συνδυαστικά με την εκροή από «χαρτιά» του χρηματιστηρίου της Μόσχας που αναζητούν διέξοδο σε άλλα ΕΜΕΑ, και το ΧΑ είναι το μόνο που «τιμολογείται» σε όρους ευρώ.

Από αυτή την άποψη, ο Dr Dirk Steffen δίνει μία εξήγηση, στη συνέντευξη του παράγοντα της Deutsche Bank στον Γιώργο Α. Σαββάκη. Θα σταθώ στο θετικό μήνυμα που στέλνει η χώρα με την πρόωρη αποπληρωμή, ειδικότερα στη διαμόρφωση του προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ακόμη και εάν η Standard & Poor's δεν «μιλήσει» μεθαύριο (Μεγάλη Παρασκευή, αργία στο ΧΑ), οι προϋποθέσεις συντρέχουν, πιθανότατα, δε, θα αποτυπωθούν στη νέα έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος Απριλίου.

Από τις 2.243,26 (0,71%) ο FTSE25, από τις 645,83 (0,75%) ο ΔΤΡ και από τις 1.549,88 (-0,23%) ο FTMidCap.
Με δυνατότητες για τους long να δοκιμάσουν προς τις 940 μονάδες, σήμερα-αύριο, αν και μια τέτοια κίνηση δεν είναι αυτοσκοπός, από τη στιγμή που το ανοδικό rotation τροφοδοτεί τη διαμόρφωση αποτιμήσεων υψηλότερων (αντίστοιχα) των δεικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v