Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος στις 930 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Το πακέτο αξίας 76 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Mytilineos, που κινείται σε ιστορικά υψηλά, σημαδεύει τη σημερινή συνεδρίαση. Επιχειρείται νέα ανοδική κίνηση στην προτελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες για το Πάσχα. Η εικόνα στις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Ανοδος στις 930 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, με το «καλημέρα» στην... πρίζα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνημένη συναλλαγή για 4.500.000 μετοχές της Mytilineos στα 17 ευρώ, μόλις 8'45" από την έναρξη της συνεδρίασης, ήταν η αφορμή για να διαμορφωθεί τάση για ένα ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Δεδομένου ότι το πακέτο πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά υψηλή αποτίμηση για την εισηγμένη, ήταν λογικό να πυροδοτήσει κάθε λογής σενάρια, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μεσο-μακροπρόθεμα.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία εξέλιξη που προφανώς λόγω του ειδικού βάρους της εταιρείας αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία. Εως τα 17,90 ευρώ η μετοχή, για να βγουν λίγες πωλήσεις προς τα 17,51 ευρώ με τη συμπλήρωση των πρώτων 40' της συνεδρίασης.

Παράλληλα και ένα πακέτο για 250.000 μτχ. της Εθνικής στα 3,895 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση εντολών από αγοραστές έως τα 3,90 ευρώ (1,85%), με χρηματιστές να το εντάσσουν σε κίνηση προεξόφλησης λόγω MSCI.

Κυρίως με Mytilineos, δευτερευόντως με Εθνική, ο ταχύς ρυθμός σε μία συνεδρίαση, που ελάχιστα παραπέμπει σε... νηστίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον χθεσινό τζίρο των 100 plus εκατ. να παραπέμπει σε ενεργό συμμετοχή «ξένων χεριών».

Κύκλοι της αγοράς τον αποδίδουν και σε αποκλεισμό ρωσικών assets (μετοχές, αμοιβαία) συνδυαστικά με την αναδιάταξη δεικτών MSCI και αξιολόγησης από τη Standard Poor's.

«Φαντάσου να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο ο αμερικανικός οίκος την Παρασκευή...» ήταν η επωδός χρηματιστών με τους οποίους επικοινώνησε η στήλη από νωρίς. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, η θετική διαφοροποίηση του ΧΑ από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών λειτουργεί υπέρ των long, αυτοτροφοδοτούμενα και ενισχυτικά για εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Και επιλεγμένων mid caps.

Στις 655 (1,45%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.260 (0,72%) ο FTSE25.

Με τη Mytilineos εύλογα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης -για δεύτερη σερί συνεδρίαση- και Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank συνολικά η 5άδα με αγοραστές.

Στις 49/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v