Κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να επιλέγουν το «ταμείο» σε μετοχές που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, ανοδικά Εθνική, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή.

Κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια ανάσχεσης μετά το ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά, ετεροχρονισμένη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με οδηγό την Νέα Υόρκη, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι οι επενδυτές επιχειρούν να διαχειριστούν τις συνέπειες του τελευταίου sell off, να απορροφήσουν την προσφορά που ενεργοποιήθηκε με αφορμή την επιθετική ρητορική Πάουελ για την επιτοκιακή πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να ισορροπήσουν σταδιακά.

Με τον DAX νωρίτερα στις 14.037 (0,85%), την ώρα που τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε "άνοιγμα" της συνεδρίασης από 0,47% χαμηλότερα, από τις 4.273 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, στο ελληνικό χρηματιστήριο η αντίδραση traders και επενδυτών, στα πρώτα 20', ήταν απόλυτα φυσιολογική, υγιής και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφοροποίησης του έναντι των ξένων.

Φυσιολογικότατο "κλείδωμα" κερδοφόρων θέσεων, κάτι σαν ετεροχρονισμένο profit taking, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές αλλά και χαρτιά του δείκτη, που είχαν "τρέξει" το τελευταίο διάστημα.

Υγιέστατη η στάση των επενδυτών, που στα πρώτα 15' έκλεισαν θέσεις αξίας 10 εκατ. ευρώ έως τα επίπεδα στηρίξεων και για τους 3 βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών.

Εως τις 673,58 με πρώτες εντολές από τις 684,41 μονάδες για τον ΔΤΡ, με το μεγαλύτερο μέρος της κατοχύρωσης θέσεων ακριβώς, όπως αναμενόταν στην Εθνική. Εως τα 3,89 η προσφορά στη μετοχή, για να απορροφηθεί ξεπερνώντας το 1 εκατ. τμχ στις 10.47' οπότε και "γύρισε" θετικά στα 4,106 ευρώ. Προφανές, πως ειδικά στην ΕΤΕ οι αγοραστές έρχονται από την πλευρά όσων προεξοφλούν ένταξη της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece Standard. Από αυτή την άποψη συνέβαλε και η έγκαιρη παρέμβαση του Γιώργου Α. Σαββάκη, καθώς πριν την έναρξη της συνεδρίασης "ανέβασε" θέμα σχετικό με την αλλαγή πλεύσης της Societe Generale.

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, προφανώς στα υπέρ των αγοραστών και η αναβάθμιση από την Standard & Poor's που προφανώς και ανεβάζει πίστα το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συναλλαγές, κινητικότητα και νεύρο στα πρώτα 30' ενδεικτικά τα σχεδόν 20 εκατ. που είχαν πραγματοποιηθεί κυρίως σε Εθνική, Mytilineos, Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ.

Μεταβλητότητα, με εναλλαγή τάσης κάτι που ενισχύει και τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις όπως αυτές αποτυπώνονται και σε τίτλους των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ.

Στην περιοχή των 685 μονάδων ο ΔΤΡ, στις 2.298 ο FTSE25, με τον τζίρο να ενισχύεται και με 2 συναλλαγές σε Εθνική για 1,2 εκατ. τμχ στα 4,026 και Eurobank για 831 χιλ. στα 1,0495 ευρώ.

Συνολικά 20,2 εκατ. με τα 5,7 εκατ. σε αυτά τα 2 πακέτα, με δευτερεύουσα σημασία στο πρόσημο του ΓΔ.
Αυτό, που μετράει είναι η καταφανής εισροή νέων κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές, και στην λογική της ενίσχυσης της στάθμισης του ΧΑ μεταξύ των αναδυόμενων.

Σταθερή και κατ' επανάληψη η υπενθύμιση του Euro2day.gr, πως το ΧΑ είναι το μόνο από τα ΕΜΕΑ που "τιμολογείται" σε όρους ευρώ, σε μία συγκυρία που η Μόσχα έχει αποκλειστεί και για την Αθήνα παίζεται το στοίχημα της αναβάθμισης. Και σε τρέχοντα χρόνο της ένταξης εισηγμένων/μετοχών στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Στις 33/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, νωρίτερα στις 11.08'

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v