Χρηματιστήριο: Σε τροχιά διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης

Πιέζεται κάτω από τις 940 μονάδες στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης, παρά την ανάκαμψη των ευρωαγορών. Οι τράπεζες και ο σηματωρός Mytilineos. Η συντήρηση δυνάμεων, η αναβάθμιση από την S&P και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Χρηματιστήριο: Σε τροχιά διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης

Εκαναν την ανατροπή στο παρά 1' οι αγοραστές στην Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι "ομόλογοι"
τους θα έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν καλύτερα το κενό των 2 αργιών.

Χάι-τεκ επαναφορά στην Wall Street, νέο αφεντικό του Twitter ο Ελον Μασκ και στην προθεσμιακή αγορά τα συμβόλαια παραπέμπουν σε συνέχιση της αντίδρασης. Ενδεικτικά, για τον S&P500 από το χαμηλό των 4.200,87 μονάδων στο "κλείσιμο" των 4.296,12 με τα futures, νωρίτερα, από τις 4.302 μονάδες.

Στα καθ' ημάς οι επενδυτές-πωλητές και αγοραστές- έχουν κάθε λόγο να διαφυλάξουν τα κεκτημένα του Απριλίου, που μόνο στις 4 συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος απέφεραν 3,5% για τον Γενικό Δείκτη (949,68), με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (στις 691,30 με 7,85%) και τα blue chips να ακολουθούν. Από τις 2.312,55 (3,82%) ο FTSE25 με σημαντικές στηρίξεις από ισχυρούς ομίλους, η άνοδος των οποίων οφείλεται σε ουσιαστικούς λόγους, που μπορούν να συντηρήσουν την θετική φορά, να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τρεις και σήμερα, για την (χρηματιστηριακή) ολοκλήρωση του Απριλίου, του φιλικότερου για τους long μήνα του έτους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξίσου δύσκολη συνέχεια.

Μήνας στην διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του ελληνικού έναντι της πλειονότητας των ξένων χρηματιστηρίων, καθώς ήταν το πρώτο σε απόδοση για τον τραπεζικό κλάδο από κάθε άλλο αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Ισχυρό πλεονέκτημα για τους long η θετική έκπληξη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, την Μεγάλη Παρασκευή, "στοίχημα" που εάν κρίνουμε από την υπεραπόδoση -ειδικά- του τραπεζικού κλάδου ορισμένα "ισχυρά χέρια" είχαν παίξει προεξοφλητικά. Χωρίς την χθεσινοβραδυνή ανατροπή στην Νέα Υόρκη και την συγκριτικά ψύχραιμη διαχείριση των όσων διαδραματίζονται στην Κίνα στα χρηματιστήρια της Ασίας οι long θα είχαν δυσκολότερο έργο, για σήμερα. Συντεταγμένες και γραμμές άμυνας δόθηκαν στο χθεσινό σχόλιο μας.

Ωστόσο τα δεδομένα, πάντα βραχυπρόθεσμα, είναι διαφορετικά, πιο εξισορροπητικά που πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνητικοί πωλητές με στόχο τις 940-938 μονάδες του ΓΔ ενδέχεται να βρουν περισσότερους αγοραστές σε τιμές πέριξ των 950 μονάδων.

Αρκετά θα κριθούν από την στάση, κυρίως των traders ειδικότερα όσων είχαν κινηθεί προεξοφλητικά με γνώμονα την βαθμολόγηση της Standard & Poor's. Περισσότερο δε, στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική στα 4,06 ευρώ καθώς "παίζεται" και το στοίχημα ενδεχόμενης ένταξης στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Σημειωτέον, πως η περίοδος τιμοληψίας (τυχαίας επιλογής συνεδρίασης) λήγει την Παρασκευή, που πρακτικά σημαίνει πως οι long στην Εθνική έχουν κάθε εύλογο ενδιαφέρον (και συμφέρον) να συντηρήσουν (τουλάχιστον) τα 3,71 δισ. χρηματιστηριακής αξίας.

Από τα χαρτιά του δείκτη, σηματωρός είναι ο Mytilineos με νέα ιστορικά υψηλά, με συνεχείς εισροές και διάθεση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού σε "ισχυρά χέρια" στα 17 ευρώ και μία αποτίμηση στα 2,58 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, άμυνα -ούτως ή άλλως- εξ' αρχής προκειμένου να διασφαλιστούν τα κεκτημένα και ανάλογα με την εξέλιξη της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, κυρίως όμως στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης πωλητές-αγοραστές θα πράξουν ανάλογα.

Αλλωστε, ο κύριος-στόχος που είχε τεθεί-αρχές Απριλίου- από το Euro2day.gr - δλδ η "πλήρωση" των 680 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών επιτεύχθηκε.

Συντήρηση δυνάμεων και βραχύβια συσσώρευση πέριξ των τρεχουσών τιμών, θα διασφάλιζε περισσότερο τους αγοραστές για την συνέχεια του Μαϊου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v