Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σενάρια μετά την απότομη προσγείωση

Η ρηχότητα της αγοράς αποτυπώθηκε στη χθεσινή βίαιη διόρθωση κόντρα στο ευρύτερο ρεύμα στα μεγάλα χρηματιστήρια. Η «διάσωση» κρίσιμης στήριξης και η αποτίμηση των οικονομικών μεγεθών που δημοσιοποιήθηκαν από τις εισηγμένες.

Χρηματιστήριο: Τα σενάρια μετά την απότομη προσγείωση

Σε Fed, ενεργειακό και οικονομία η προσοχή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά και στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σήμερα οι (προεξοφλημένες) ανακοινώσεις της Fed, με τον επικεφαλής της Jerome Powell έτοιμο να συνεχίσει το σερί της αύξησης επιτοκίων -όπως αναλύεται σε σχετικό θέμα-, σε μία συγκυρία που η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ κλίνει προς το 1/1.

Σε αναμονή συνεπώς, με το χθεσινό νέο -δεύτερο συνεχόμενο- ανοδικό «γύρισμα» να λειτουργεί προεξοφλητικά αλλά να μη βοηθά τους αγοραστές -αργότερα- στα χρηματιστήρια της Ασίας, που διόρθωσαν χαμηλότερα. Κλειστά ωστόσο σε Κίνα και Ιαπωνία.

Σε αναμονή και στην Ευρώπη, με τη Φρανκφούρτη στο επίκεντρο τόσο για τη χθεσινή ανοδική κίνηση του DAX στις 14.039,47 (0,72%) όσο και για το πώς θα αποτιμήσει η ΕΚΤ τις όποιες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στα καθ' ημάς, αναμένεται ανασύνταξη δυνάμεων μετά τη χθεσινή «βουτιά» έως τις 892,42 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με παράγοντες της αγοράς να την αποδίδουν σε ετεροχρονισμένη διόρθωση (λόγω της αργίας της Δευτέρας), αλλά επί της ουσίας να επιβεβαιώνεται η «ρηχότητά» της από τη στιγμή που ένας-δύο ξένοι θα βγουν πωλητές. Για να τους ακολουθήσουν και ορισμένοι εγχώριοι διαχειριστές.

Στα 110,033 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με συναλλαγές 35,611 εκατ. τμχ. και ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Mytilineos, ΔΕΗ να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα, με πωλητές σε τέσσερις και νέα απογοήτευση για τη διόρθωση της μετοχής της Επιχείρησης. Με 4,18% η μεγαλύτερη των πέντε, με συναλλαγές κοντά στο εκατομμύριο τεμάχια στα 7,33 και ελάχιστη ημέρας τα 7,15 ευρώ. Αντιθετική κίνηση, μόνο για τη Mytilineos με διακύμανση στα 17,05-17,70 με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, με συναλλαγές που ξεπέρασαν το μισό εκατ. τμχ.

Σε αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Mytilineos η αγορά χθες και με ανοιχτό το στοίχημα για τον MSCI Greece Standard. Πράγματι η εισηγμένη ανακοίνωσε νωρίτερα εντυπωσιακά μεγέθη, με ενδεικτικά τα EBITDA ύψους 130 εκατ. ευρώ (!).

Κλάδος-κλειδί, και λόγω αυξημένης βαρύτητας στη στάθμιση της διακύμανσης δεικτών, ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να διορθώνει έως τις 613,98 αλλά στο... παρά ένα να διασώζεται σημαντική (εβδομαδιαία) στήριξη με περιορισμό των απωλειών στις 624,31 (-3,17%). Στο επίκεντρο ο κλάδος, και λόγω των εξελίξεων με τον νέο ρόλο του ΤΧΣ αλλά και τις εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ένταξης της Εθνικής στον MSCI Greece Standard.

Ερχονται αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο Νώντας Νικολαΐδης (Moody's) στον Γιώργο Α. Σαββάκη, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Αντρέα Ενρία στην Αθήνα. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ετήσιας πανευρωπαϊκής συνάντησης που με καθυστέρηση δύο χρόνων (λόγω Covid-19) διεξάγεται φέτος επί ελληνικού εδάφους. Με τη Mytilineos να επιβεβαιώνει την ανθεκτική πλευρά της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι επενδυτές συνεκτιμούν τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών. Για αυτό και ιδιαίτερα χρήσιμη η ακτινογραφία, από τον Στέφανο Κοτζαμάνη, νωρίς νωρίς για κερδοφορία, ισχυρές μερισματικές αποδόσεις και θετικό καθαρό ταμείο.

Εύλογη, από αυτή την άποψη, η επιλεκτικότητα των επενδυτών σε επιμέρους εταιρείες -με γνώμονα και την οικονομική κατάσταση/προοπτικές τους-, δικαιολογώντας σε αυτή την ταραχώδη (και) για τις αγορές συγκυρία τη διαφοροποίηση εισηγμένης από εισηγμένη. Ενα stock picking, ενδεδειγμένη τακτική αμυντικής προσέγγισης σε μία αγορά με πλήθος προκλήσεων (ευκαιριών και κινδύνων) μπροστά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v