Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Προς τις 920 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης καθώς οι πωλητές παίρνουν «κεφάλι». Κινήσεις κλειδώματος βραχυπρόθεσμων θέσεων, λόγω και της αργίας της Δευτέρας. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει ανοδικά η ΕΥΔΑΠ.

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στα ευρωπαϊκά, καθώς βαραίνει η εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανάλογη εικόνα, με τοπικό υψηλό στα πρώτα 15'-30' της συνεδρίασης, σταδιακή κατοχύρωση μέρους κερδοφόρων θέσεων, με αποτέλεσμα την κλίση, για τον Γενικό Δείκτη, σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 13:30.

Διακύμανση για τον ΓΔ από τις 926,48 έως τις 931,12 και διολίσθηση προς τις 919,68 μονάδες, χαμηλό ημέρας όπου και «σέρνεται» έκτοτε.

Με συναλλαγές μόλις 32 εκατ. νωρίτερα, σημαντικά λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, είναι διακριτή η προσπάθεια πωλητών-αγοραστών να διαχειριστούν τα της τελευταίας συνεδρίασης εβδομάδος-μηνός και 4μήνου. Με ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όπως σημειώναμε σε προηγούμενα σχόλιά μας και πάντα συγκριτικά με τα όσα διαδραματίζονται εκτός.

Ενδεικτικά τα στοιχεία: για τον ΓΔ απόδοση 3,22% στον μήνα, παρά τις απώλειες 3,21% στην εβδομάδα που διαμορφώνουν την τάση θετική, με 2,89% από την αρχή του έτους.

Στα ίδια διαστήματα, για τον DAX: με απώλειες 0,57% στην εβδομάδα, με 5,11% στον μήνα και με 11,45% από την αρχή του έτους.

Αντίστοιχα για τον S&P500: οριακά συν 0,37% η εβδομάδα αλλά με απώλειες 7,43% στον μήνα και με 10,04% από την αρχή του έτους.

Συνεπώς και πάλι καλά, δεδομένων των συνθηκών.

Ωστόσο η αδυναμία για τον ΓΔ να καλύψει σε «κλείσιμο» το άνω όριο του τελευταίου πτωτικού χάσματος (931 μονάδες) χρήζει προσοχής, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα από τη συνεδρίαση της Τρίτης. Ομως ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 919, πάντα σε «κλείσιμο», θα αποτελούσε ενθαρρυντική ένδειξη για τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου.

Συνεδρίαση δύο όψεων, με υπερίσχυση των αγοραστών στο πρώτο μέρος και πλεονέκτημα των πωλητών στο δεύτερο, καθώς από τα «υψηλά ημέρας» κατοχυρώθηκε μέρος θέσεων, κυρίως θεσμικών και διαχειριστών αμοιβαίων.

Στην περιοχή των 645 μονάδων ο ΔΤΡ, πέριξ των 2.230 ο FTSE25, με ανατροπή στη σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς 65 μετοχές είναι με αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v