Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές καθορίζουν την τάση

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα. Τα σενάρια για την κίνηση του Γενικού Δείκτη, με τους επενδυτές να επιστρέφουν μετά την αργία της Δευτέρας. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές, η λογική της προεξόφλησης και τα «στοιχήματα» των παικτών στα blue chips.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές καθορίζουν την τάση

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στη Wall Street, θεαματική αντίδραση για τον S&P500 από τα χαμηλά έτους,
με τα ευρωπαϊκά να διορθώνουν σημαντικά -καθώς δεν... πρόλαβαν το «γύρισμα» στη Νέα Υόρκη- και με τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μπαίνουν στην «αρένα» του Μαΐου με συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών.

Κοινός παρονομαστής από Νέα Υόρκη μέχρι Σαγκάη και Φρανκφούρτη έως Μιλάνο, ο συνδυασμός αυξημένου ρίσκου-υψηλής μεταβλητότητας, με συνέπεια στις αγορές να κινείται «χρήμα» με πρωτοφανή ταχύτητα και σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Σε σημαντικό βαθμό εξοικειωμένοι -ήδη- traders και επενδυτές ενεργούν περισσότερο με τη λογική της προεξόφλησης εξελίξεων στα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Από Ουκρανία (αλλά όχι μόνο) και αγορές χρέους/ομολόγων/επιτοκίων, μέχρι την ενέργεια, τις οικονομίες και την τάση αναδιάταξης δυνάμεων/ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο μέχρι τώρα απολογισμός των επενδυτών είναι ικανοποιητικός, πάντα συγκριτικά με το διεθνές περιβάλλον, την εικόνα στα ευρωπαϊκά και όσων σε κάποιο βαθμό επιχειρείται να προεξοφληθούν/ενσωματωθούν.

Από τις 922,43 μονάδες ο ΓΔ, από τις 2.236,54 ο FTSE25, από τις 644,77 ο ΔΤΡ και από τις 1.502,82 μονάδες ο FTMidCap, οι επενδυτές στο ΧΑΑ ξεκινούν με το συγκριτικό πλεονέκτημα της χθεσινής αργίας, καθώς αποσοβήθηκαν τα χειρότερα που πιθανότατα θα επέφερε η ισχυρή διόρθωση στα ευρωπαϊκά.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες αργίες (εορτών Πάσχα) συνέβαλαν -μερικώς- στην εξισορρόπηση/διαχείριση των πωλήσεων, πιθανόν κάτι ανάλογο να επιχειρηθεί και σήμερα.

Ωστόσο, ενεργειακό για τα ευρωπαϊκά και επιτοκιακό για τη Wall Street είναι οι δύο κύριες παράμετροι που θα διαμορφώσουν τη στάση (κυρίως) βραχυπρόθεσμων και επενδυτών.

«Θα κοστίσει ακριβά στους καταναλωτές το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο...» προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, την ώρα που το Βερολίνο συναινεί υπέρ ενός αποκλεισμού της ΕΕ στη Μόσχα. Από τις 13.935 μονάδες ο DAX μετά το χθεσινό μείον 1,15%. Αυτά στα ευρωπαϊκά, γιατί στη Νέα Υόρκη είναι η συνεδρίαση της Fed, η αναμενόμενη ανακοίνωση αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 50 μ.β., το ενδεχόμενο δηλώσεων Πάουελ για «παράθυρο» νέας αύξησης τον Ιούνιο, η προεξόφληση των ανοδικών πιέσεων στα ομόλογα κ.ο.κ που θα επηρεάσουν τους traders. Από τις 4.165 μονάδες με συν 0,48% στην προθεσμιακή αγορά για τον S&P500, μετά τη χθεσινή θεαματική ανάσυρση από τις 4.062 μονάδες (χαμηλό έτους).

Στα καθ' ημάς, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «κλειδί» της τάσης, γράφοντας απώλειες σε εβδομάδα και μήνα μεγαλύτερες του FTSE25, συνέπεια της μερικής κατοχύρωσης θέσεων 4μήνου, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου ο ΔΤΡ ενισχύεται 12,15% έναντι 4,08% του 25άρη.

Την τελευταία εβδομάδα έγιναν σημαντικές ρευστοποιήσεις στα χαρτιά των συστημικών, με την Εθνική στο επίκεντρο λόγω MSCI, με απώλειες ωστόσο όπως και για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ηταν εβδομάδα blue chips η προηγούμενη (και τελευταία μηνός & 4μήνου), με τον ΟΤΕ μπροστά (18,40) και Jumbo (15,44), Motor Oil (15,10) να κρατούν στη διάρκειά της με προσθήκες των ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda Development και ΔΕΗ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Επιχείρησης, στα 7,65 ευρώ η αντίδραση ήρθε μετά από ένα μίνι ξεπούλημα Τρίτης -κυρίως Τετάρτης-Πέμπτης-, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο κατά πόσον η (σημαντική) αναβάθμιση από τη Standard & Poor's θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στο 0,66% της Παρασκευής.

Με απώλειες 18,62% από την αρχή του έτους για τη μετοχή της ΔΕΗ. η περίπτωσή της είναι ένα από τα ερωτήματα/στοιχήματα που επηρεάζουν τη στάση αρκετών, κυρίως ξένων.

Από τα ζητούμενα των ημερών, η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Αττική Οδό, μεθαύριο Πέμπτη (καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος), με την προϋπόθεση πως δεν θα δοθεί νέα παράταση.

Σημαντικοί -αλλά σε βάθος χρόνου- οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί για τον σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη, με τον Φίλιππο Πανταζή να έχει, από νωρίς, το σχετικό ρεπορτάζ για τη σημερινή, νευραλγικής σημασίας, «4μερή», με αφορμή τα εγκαίνια του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φ/αερίου.

Για τις τεχνικές συντεταγμένες που θα μας χρειαστούν για αυτές τις 4 συνεδριάσεις, αναλυτικά στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v