Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ ρευστοποιήσεων ρίχνει τον ΓΔ κάτω από τις 900 μονάδες

Χάνει το επίπεδο των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την επιδείνωση της εικόνας να αποδίδεται σε «καλάθι» πωλήσεων από ξένο διαχειριστή. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τράπεζες-ΔΕΗ, επιμένει ανοδικά η Ελλάκτωρ, σταθερή η Coca Cola.

Μπαράζ ρευστοποιήσεων ρίχνει τον ΓΔ κάτω από τις 900 μονάδες

Ενός πωλητή επόμενοι ακολουθούν, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διόρθωση διευρύνεται χαμηλότερα των 900 προς τις 893 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά απώλειες 3,12% νωρίτερα.

Από το «άνοιγμα» στις 920,77 μονάδες και μία ήρεμη πρώτη ώρα, με διαχειρίσιμη την προσφορά από την πλευρά των πωλητών, στις 910 με συναλλαγές 13,5 εκατ. και «γύρισμα» με την ενεργοποίηση ξένου(;) πωλητή, συνακόλουθες ρευστοποιήσεις και από άλλους διαχειριστές.

Στα 55 εκατ. ευρώ ο τζίρος νωρίτερα (14:40), με επιταχυνόμενο ρυθμό εδώ και μία ώρα, κυρίως από πωλητές στο σύνολο των μετοχών του δείκτη, με τη διόρθωση να φτάνει στο 4% για τον τραπεζικό κλάδο και στο 3,21% για τον FTSE 25.

Σύμφωνα με χρηματιστές, τον πρώτο πωλητή ακολούθησαν και άλλοι, στην προσπάθειά τους να «κλειδώσουν» θέσεις μετά από έναν Απρίλιο που, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το ΧΑΑ αναδείχτηκε πρωταθλητής. Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, ο γερμανικός οίκος κατατάσσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις πρώτες έξι θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Προφανώς η θετική απόδοση για τον προηγούμενο μήνα συνδυαστικά με τη χθεσινή αργία να εξηγεί την έκταση της σημερινής διόρθωσης, πλην όμως για ακόμη μία -πολλοστή- φορά καταδεικνύονται τόσο η «ρηχότητα» της αγοράς όσο η ισχύς ενός fund να «ρίξει» ή «ανεβάσει» την αγορά.

Η απουσία συγκροτημένης ελληνικής επενδυτικής ομάδας έχει ως συνέπεια την εικόνα της αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται εδώ και 2 ώρες. Γενικευμένες οι πωλήσεις, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί στη ροή των εντολών πώλησης, που από νωρίτερα είχαν ενεργοποιηθεί σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τραπεζικές μετοχές, στα 3,727 (-2,56%) η Εθνική, στο 1,0415 (-4,15%) η Alpha Bank, στο 0,9484 (-5,55%) η Eurobank και στο 1,346 (-3,03%) η Πειραιώς. Στα 18,03 (-2,01%) ο τίτλος του ΟΤΕ, ισχυρή διόρθωση στα 7,28 (4,77%) για τη ΔΕΗ, ελεύθερη πτώση στα 6,13 (-5,84%) για τη Lamda Development κ.ά.

Ενδεικτικό πως από τις 25 μετοχές του δείκτη, μόλις μία -ΕΛΛΑΚΤΩΡ- διασώζεται από την ισχυρή διόρθωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v