Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Εκατσε» ο τζίρος και κοκκίνισε ο ΓΔ

Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη σε μια συνεδρίαση με εμφανή την επιφυλακτικότητα και αντίρροπες δυνάμεις. Με κέρδη σχεδόν 5% έκλεισε ο μήνας για τον ΓΔ, οριακά στο «πράσινο» ο τραπεζικός κλάδος.

Χρηματιστήριο: «Εκατσε» ο τζίρος και κοκκίνισε ο ΓΔ

Συνεδρίαση που αιφνιδίασε αρνητικά, η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τετραμήνου, όχι τόσο για το αρνητικό κλείσιμο του ΓΔΧΑ, παρά το θετικό ξεκίνημα και την διάθεση αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά λόγω της καθίζησης του ενδιαφέροντος και της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, κόντρα στις εκτιμήσεις όσων προσδοκούσαν κάτι σημαντικά καλύτερο και λόγω της λήξης του χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις – εκτιμήσεις από Οίκους αξιολόγησης και Επενδυτικές Τράπεζες.

“Αναμένουμε ότι η Fitch θα ακολουθήσει την αναβάθμιση στις 8 Ιουλίου και η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023”, αναφέρει η Société Générale.

Από την άλλη, στο 9,4% εκτοξεύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Εν τω μεταξύ, δεν δείχνουν να “κουράζονται” και συνεχίζουν τον “ανηφορικό τους δρόμο”, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να αναρριχάται στο 3,31%, ενώ νωρίτερα είχε προσεγγίσει και το 3,4%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Αυγούστου 2022.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν την επιστροφή του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου στο στόχαστρο των “profit takers”, τις ενδείξεις “κόπωσης” για τα μη Τραπεζικά blue chips και το παντελώς αδύναμο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ακόμα και αν ανήκουν σε Εισηγμένες, που συνεχίζουν να εκπλήσσουν από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν.

Έτσι οι ελάχιστοι “κωδικοί λιανικής” που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., επί καθημερινής βάσεως, αλλάζουν συνεχώς θέσεις ευελπιστώντας ότι θα βρουν τις μετοχές που “ξεκινούν”, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ανοδικά “τινάγματα” αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβια, δημιουργώντας νεότερους εγκλωβισμούς.

Όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης, “οι περισσότεροι επενδυτές, όταν ένας τίτλος ανεβαίνει αρκετά σπεύδουν να πουλήσουν, για να ψάξουν να βρουν μία άλλη μετοχή που δεν έχει ‘τρέξει’ με την προσδοκία ότι θα τους αποδώσει περισσότερο”.

Αν κάποιος κάτσει να σκεφτεί πόσες φορές έχει πουλήσει μία μετοχή επειδή την θεώρησε ακριβή, θα δει ότι σε βάθος χρόνου αυτή η μετοχή υπεραποδίδει σε σχέση με άλλες επενδυτικές επιλογές που πήρε στη συνέχεια.

Για παράδειγμα ο κλάδος της Πληροφορικής, έχει κάνει τις μεγαλύτερες αποδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι δεδομένο ότι πολλοί έχουν αγοράσει πολύ φτηνότερα, αλλά πλέον δεν έχουν μετοχές και απλά τις κοιτάνε να “σκαρφαλώνουν” αγοράζοντας διστακτικά, με σκοπό την γρήγορη πώληση λόγω φόβου.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Από την στιγμή που οι Εισηγμένες μας αποδεικνύουν συνεχώς ότι τρίμηνο με το τρίμηνο μεγαλώνουν, τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών, καταλαβαίνουμε ότι ο κλάδος είναι “hot”.

Από την άλλη είναι αυτός που περιμένει και τα μεγαλύτερα νούμερα, σε επιδοτήσεις το επόμενο διάστημα. Τα ποσά είναι τόσο μεγάλα, που δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους. Αυτά και μόνο τα δεδομένα μας λένε ότι δύσκολα πρέπει να αποχωριζόμαστε Εταιρείες του κλάδου που έχουμε μελετήσει.

Σε περίπτωση που προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την κίνηση της Αγοράς, θα πρέπει πολύ προσεχτικά να μειώνουμε τεχνικά θέσεις με το κεφάλαιο να περιμένει καρτερικά, για να αγοράσουμε και πάλι σε κάποια διόρθωση.

Στην χειρότερη, τα χρήματα που έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε στον κλάδο θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για αυτόν και όχι να αλλάζουν τοποθετήσεις απλά λόγω τιμών.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλες μας τις επιλογές σε ένα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε αποδόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, σε μία καλή ανοδική τάση πολλά χαρτοφυλάκια στο τέλος μένουν με “δεύτερες” επιλογές, “χάνοντας το τρένο” σε επόμενη φάση.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία έντονη πτώση της Αγοράς. Πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να πουλήσουν κερδισμένες καλές θέσεις, φοβούμενα μεγαλύτερη πτώση και το πιο πιθανό είναι η Αγορά να κινηθεί αντίθετα και να επαναγοράσουν τους πουλημένους τίτλους σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Τεχνικά, το “χάσμα” καλά κρατεί σαν αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση ένα κλείσιμο ημέρας πάνω από το 931, θα μπορούσε να δοκιμάσει ακόμα ένα ανοδικό σκέλος.

Η συντήρηση δυνάμεων συνεχίζεται με φόντο τον MSCI και όπως όλα δείχνουν ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ δεν έχουν νόημα να πουληθούν, μέχρι την ημέρα των εισροών.

Το 926 χρειάζεται συντήρηση, μιας και αν χαθεί σε κλείσιμο, μπορεί να δοκιμαστεί κίνηση σε τιμές λίγο κάτω από το 900.

“Αντίστοιχα μία ανοδική κίνηση θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη των παλαιών υψηλών, ή και στις παρυφές των 1000 μονάδων” σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 4μηνου.

Ξεκινώντας από την εβδομάδα, αυτή διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,87% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 6,73%. Ο Απρίλιος ολοκληρώθηκε με μηνιαία κέρδη 4,89% για τον ΓΔΧΑ, διακόπτοντας το αρνητικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών και κέρδη 0,28% για τον ΔΤΡ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,26% και ο Τραπεζικός κέρδη 12,15%

Μετοχή του χρηματιστηριακού τετραμήνου η Yalco, με απόδοση 196%.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+196%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+49,8%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+37,43%), ΚΕΚΡ (+34,59%), ΑΑΑΠ (+32,26%), ΤΕΝΕΡΓ (+30,78%), και ΕΤΕ (+30,46%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Cenergy (+3,32%, είχε προηγηθεί “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων).

Επιστροφή αγοραστών στον Μουζάκη (+7,59%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΔΟΜΙΚ (+3,43%), ΓΕΒΚΑ (+4,24%), ΜΕΡΚΟ (+1,83%), ΔΡΟΜΕ (+0,81%), ΜΕΒΑ (+2,63%), ΙΛΥΔΑ (+1,50%), ΑΤΤ (+0,43%), ΒΙΟΚΑ (+1,24%), ΚΛΜ (+0,30%), ΕΧ (+9,62%), ΞΥΛΠ (+8,33%), ΥΑΛΚΟ (+19,35%) και ΜΠΤΚ (+12,26%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε ΞΥΛΚ (+0,44%), Sato (+18,97%), Καρέλια (+2,88%), Byte (+0,47%), Fieratex (+6,39%), Τζιρακιάν (+3,32%) και Λούλη (+2,16%).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο Fourlis (+2,06%) και μετά από τρεις η MIG (+2,14%).

Παρουσία πωλητή σε ΕΛΙΝ (-4,17%), ΟΤΟΕΛ (-1,58%), ΟΛΥΜΠ (-1,41%), ΣΕΝΤΡ (-2,05%), ΦΟΥΝΤΛ (-0,30%), ΙΑΤΡ (-3,03%) και ΕΠΙΛΚ (-5,76%).

Αξιοσημείωτες εντολές πώλησης σε ΜΕΝΤΙ (-9,88%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (-6,36%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΛΟΓΟΣ (-0,46%) και ΠΑΠ (-2,83%) και τέσσερις για ΣΠΙ (-0,52%), ΑΒΑΞ (-2,96%) και ΣΙΔΜΑ (-2,59%).

Σε υψηλά διμήνου η Έλαστρον (+0,78%), αλλά τα θεμελιώδη δείχνουν πολύ ψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 920 – 916 μονάδων, οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα για αναρρίχηση προς τις 932 – 937 (gap), 950 και 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 902 – 890 μονάδων (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 και 60 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να πιέσει προς τις 865 (gap), 855 και 843 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη σημαντική στήριξη στις 2189 – 2150 (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Κλείσιμο χαμηλότερα των 2150, μπορεί να πιέσει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2090 και 2036 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι αντιστάσεις στις 2260 – 2279 (gap) 2305, 2327 και 2384 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στους ‘μαύρους κύκνους’ που περιλαμβάνει το επενδυτικό περιβάλλον του Ελληνικού Χρηματιστήριου, προστίθεται τώρα και η ένταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, που είχε πρόσκαιρα απομακρυνθεί”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 1,4%, κυρίως λόγω αύξησης εισαγωγών, αλλά με παράλληλη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Δύσκολη είναι η εξίσωση της βραχυπρόθεσμης πορείας του ΓΔΧΑ, καθώς το περιβάλλον είναι πολύ ευμετάβλητο και παρόλο που τα εταιρικά αποτελέσματα είναι εν πολλοίς ικανοποιητικά, οι προοπτικές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδυτικές αποφάσεις”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“H τάση του ΓΔ παραμένει θετική, παρά τις όποιες διορθώσεις, με τους περισσότερους τίτλους να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα”, όπως σημειώνει η Merit Sec.

Ο Δείκτης, τεχνικά, κινείται κοντά στην αντίσταση των 930 - 940 μονάδων η οποία χωρίς κάποιο ιδιαίτερο θετικό καταλύτη, δύσκολα θα διασπάσει.

Θεωρούμε ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κοντά στο 3,2% δείχνει τους προβληματισμούς της Αγοράς, αναφορικά με το Ελληνικό χρέος, κάτι το οποίο ενδέχεται να μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες.

Σημαντικό ρόλο τέλος θα παίξει και η πορεία των Διεθνών Χρηματιστηρίων, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση.

Την Τρίτη 3/5 θα ανακοινωθεί ο Ελληνικός Βιομηχανικός PMI και η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου την Τετάρτη 4/5.

Η Standard & Poor's αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε “ΒΒ+” και τις προοπτικές “σταθερές”, μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θεωρήθηκε καλός καταλύτης από τον ΟΔΔΗΧ ο οποίος προχώρησε στην επανέκδοση του 7ετους ομολόγου του 2020. Το αντληθέν ποσό διαμορφώθηκε στα €1,5 δισ., με επιτόκιο 2,4%.

Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές την προσεχή περίοδο παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής για τα επιτόκια και για την πορεία μείωσης του QE.

“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, τονίζει η Merit Sec.

“Ο χρηματιστηριακός απολογισμός του 1/3 της φετινής χρονιάς έχει θετικό πρόσημο, τηρουμένων των πολύ απαιτητικών συνθηκών που επικράτησαν και ακόμα επικρατούν, στις Χρηματιστηριακές Αγορές”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το ότι φτάσαμε στο τέλος του τετραμήνου και ο Γενικός Δείκτης παραμένει θετικός από την αρχή του έτους είναι μια μικρή νίκη, δεδομένης της πτώσης που κατά κόρον καταγράφεται στις κυριότερες Ανεπτυγμένες Αγορές του Πλανήτη.

Ποιος θα περίμενε άραγε τον Nasdaq να χάνει 20% από την αρχή του έτους και την Λ. Αθηνών να “σφυρίζει αδιάφορα” στο φτωχό πλην τίμιο 3%; Σίγουρα όχι πολλοί.

Η υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου βασίζεται σε τρεις άξονες. Ξεκινώντας με τα αποτελέσματα, οι επιδόσεις του 2021 είναι οι καλύτερες από το 2007. Οι Επιχειρήσεις, χωρίς να ενθουσιάσουν στο δ’ τρίμηνο, διατήρησαν ένα ικανοποιητικό βηματισμό κερδών και παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για την εξέλιξη του 2022 και την αύξηση των κοστολογίων, φαίνεται ότι έχει υπάρξει κάποιου είδους προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν, για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, τα εξαιρετικά δυσμενή φαινόμενα.

Χωρίς υπερβολή, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις έχουν εθιστεί εδώ και πολλά χρόνια στο να λειτουργούν υπό το καθεστώς έκτακτων συνθηκών, με μικρά διαλλείματα κανονικότητας. Και μάλιστα αυτή η λειτουργία συνοδεύεται από ρεκόρ κερδών και ιδιαίτερα υψηλά μερίσματα, με αποδόσεις που κάθε άλλο αφήνουν ασυγκίνητους τους επενδυτές, στο άνυδρο καταθετικό περιβάλλον.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τον πρώην “αδύναμο κρίκο” της Αγοράς που είναι οι Τράπεζες. Πλέον αναγνωρίζεται, σχεδόν από παντού, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων. Στο τέλος της φετινής χρονιάς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, θα είναι σε όλες τις συστημικές Τράπεζες μονοψήφιος.

Αν αυτό φαίνεται δύσκολο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς που βρίσκονταν πριν την έναρξη της πανδημίας: Από τα 65 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, οι εγχώριες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις ήταν 14 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2014, ο εξορθολογισμός του Δικτύου έχει μειώσει αισθητά το κόστος λειτουργίας, τα Ακίνητα ως καλύμματα δανείων έχουν αυξήσει την αξία τους, ενώ οι απώλειες από το επιτοκιακό εισόδημα, έχουν αναπληρωθεί μερικώς από τα έσοδα από προμήθειες. Επίσης σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων, οι Τράπεζες θα δουν αυξημένα έσοδα, τα οποία θα καλύψουν μέρος από μια πιθανή αύξηση των προβλέψεων, που μια παρατεταμένη κρίση μπορεί να προκαλέσει.

Στο χειρότερο σενάριο της χρονιάς, οι Τράπεζες θα βγάλουν λιγότερα κέρδη από όσα περιμένουν, κεφαλαιακές απώλειες όμως δεν θα έχουν.

Τέλος τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα δεν έχουν πέσει στην Αγορά.

Αυτή είναι μια κοινή παραδοχή από εκπροσώπους και από τους τέσσερις πυλώνες δραστηριότητας που θα υποστηρίξουν οι επενδύσεις του Ταμείου. Σε συνδυασμό με τις τουριστικές εισροές, οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές του 2019, αναμένεται να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας άνω του 4%. Μια καλή τουριστική χρονιά αρκεί για να σώσει την παρτίδα σε πολλούς κλάδους δραστηριότητας, αυτό έδειξε η περυσινή χρονιά, η οποία για πολλές Εταιρείες ξεκίνησε πρακτικά από τον Απρίλιο.

Το βασικό ζητούμενο που θα απελευθερώσει δυνάμεις, παραμένει η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, από εκεί ξεκινούν όλα. Η αποκλιμάκωση της έντασης θα αποφορτίσει τις τιμές, θα βελτιώσει περιθώρια κερδοφορίας και θα ανοίξει το επενδυτικό τοπίο για κινήσεις μεγαλύτερου ρίσκου. Μέχρι τότε η Ελληνική Αγορά θα διατηρεί το μικρό προβάδισμα που έχει έναντι των άλλων Αγορών, κάνοντας μια κούρσα συντήρησης επειδή οι μετοχές δεν είναι ακόμα ακριβές και επειδή οι λόγοι που τις έφεραν ως εδώ δεν έχουν εκλείψει.

“Και αν στο τέλος αυτής της κρίσης η Ελληνική Αγορά βγει αλώβητη, θα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για μεγαλύτερες εισροές και ενδιαφέρον από το εξωτερικό”, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

“Η επιθετική (σε σχέση με άλλες Κεντρικές Τράπεζες) πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, έχει οδηγήσει τον δείκτη του Δολαρίου σε πολυετή υψηλά”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης. Οι εισροές χρήματος προς το Δολάριο είναι, επίσης, αποτέλεσμα της “φυγής από το ρίσκο” και της συνεπαγόμενης ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμης φύσεως επενδυτικών θέσεων σε “ρηχά” Χρηματιστήρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αγορά δεν θα μπορούσε να “διαφύγει του κινδύνου”, κάτι που αποτέλεσε το έναυσμα τερματισμού της “αυτονόμησης” και υπεραπόδοσής της, σε σχέση με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια.

Παρά τις προκλήσεις, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε “διαχειρίσιμη” απόσταση από τα υψηλά δύο μηνών, έχοντας “μαζέψει” το μεγαλύτερο μέρος των “Ρωσοουκρανικών” απωλειών του.

Ατυχής η επιτοκιακή και γεωστρατηγική συγκυρία για την Οικονομία της Χώρας μας, που συνεχίζει, πάντως, να λαμβάνει θετικούς “βαθμούς” από τους Οίκους Αξιολόγησης. Οι τελευταίοι, “ξεκόλλησαν” από την 15ετη περίπου προσφιλή, αλλά όχι άδικη κριτική τους στα καθ’ ημάς οικονομικά δρώμενα.

Οι ενεργοί επενδυτές, στα χαρτοφυλάκιά τους, έχουν αρχίσει να χτίζουν μια “μαγιά” από Εισηγμένες, τις οποίες “τιμούν” δεόντως, ευελπιστώντας στις αναπτυξιακές τους προοπτικές.

Επιλεγμένοι Ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται σε ξεκάθαρη ανοδική τάση, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν ευκολότερα νέες πιθανές περιόδους κατοχύρωσης κερδών.

Το μέλλον θα δείξει εάν η Ελληνική Αγορά εισέρχεται σε φάση “buy the dip”, βαθείας διόρθωσης, ή κίνησης προς το “απωθημένο” των 1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Εν τω μεταξύ, το κόστος του Ελληνικού Κρατικού δανεισμού έχει ανέβει σε πολυετή υψηλά, όπως δείχνει η απόδοση του δεκαετούς χρεογράφου (πέριξ του 3,40% πλέον). Το "χαρτί" δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το πολυθρύλητο “συμμάζεμα” του ισολογισμού της ΕΚΤ, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και το διεθνές ομολογιακό “bear market”.

“Μια ματιά στη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, τονίζει τη σημασία των ‘στροφέων’ στις 950 και 900 μονάδες για τις επόμενες συνεδριάσεις”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, επιστρέφουν τα αρνητικά πρόσημα στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης από το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Σε θετικό βηματισμό ο Χρυσός, δεν ακολουθεί το Ασήμι, προς τα $39000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2850 το Ethereum.

“Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζητά με αξιωματούχους, την ιδέα της σύνδεσης του Ρουβλίου με τον Χρυσό και άλλα Αγαθά”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι τιμές εισαγωγής στη Γερμανία αυξήθηκαν ετησίως κατά 31,2% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της Αγοράς, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά 5,7%.

Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας, προσαρμοσμένο σε τιμές, εποχικές και ημερολογιακές αυξήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας Destatis σε προκαταρκτική έκθεση. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0%.

Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και κατά 0,4% της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης έτρεξε με 5% και της ΕΕ με 5,2%.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας, Εισαγγελείς και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Χώρας (BaFin) πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με εισαγγελική δήλωση που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο δομικός δείκτης τιμών PCE, που παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 5,2%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για φέτος και 4,8% για το 2023 προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Χρήστος Σταϊκούρας. Με βάση την πρόβλεψη, το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 3,5% το 2024 και κατά 3,3% το 2025. Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Κυβέρνηση έχει στόχο για φέτος να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και από την επόμενη χρονιά να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα: 1,1% το 2023, 2,1% το 2024 και 2,3% το 2025.

Κέρδη ρεκόρ περιμένει η Citi από τη Μυτιληναίος το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στις 4 Μαΐου). Η Citi προβλέπει το EBITDA για το Q1 2022 να σκαρφαλώνει στα 130 εκατ. ευρώ, αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανεβάζει την πρόβλεψή της για το ετήσιο EBITDA του 2022 στα 568 εκατ. ευρώ και στα 727 εκατ. ευρώ το 2023.

Τιμή - στόχο τα 10 ευρώ και σύσταση “overweight” δίνει η Pantelakis Sec. για τη μετοχή της Profile. Με βάση τη συγκεκριμένη ανάλυση, προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου 25% στα καθαρά κέρδη της Prοfile κατά την περίοδο 2022 – 2026.

Πέραν αυτών, η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι η τιμή - στόχος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,5 ευρώ σε περίπτωση που υλοποιηθεί εξαγορά άλλης Εταιρείας έναντι ποσού της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ και κατά 0,5 ευρώ, σε περίπτωση που ο συντηρητικά προβλεπόμενος κύκλος εργασιών των 60 εκατ. από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμορφωθεί τελικά στα 100 εκατ. ευρώ.

Για έναν ελκυστικό συνδυασμό αξίας και ανάπτυξης κάνει λόγο για τη μετοχή της Epsilon Net η Euroxx Sec., σε έκθεσή της στην οποία εκτιμά ότι η μετοχή μπορεί να φτάσει τα 11,27 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η Εισηγμένη θα διατηρήσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2025 και θα τριπλασιάσει τα κέρδη της έως το 2026.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 931,12 (+0,65%) και 919,05 (-0,65%), στις 17.00 βρέθηκε στις 922,16 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 922,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος στα 78,2 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΡΦ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ και ΟΤΕ και με το θετικό ο ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Οριακή πτώση στην αγορά Παραγώγων

Συνεδρίαση οριακής πτώσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.799 συμβόλαια).

Στα 3.732 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.543 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 1 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 857, 854 για τον Μάιο και 3 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.240), κινήθηκε μεταξύ 2.225,25 και 2.261,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 659,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Jumbo, 20.000 Εθνική, 6.042 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.774), Εθνική (2.583), Eurobank (3.949), Πειραιώς (601), ΔΕΗ (194), Μυτιληναίο (478), Τέρνα Ενεργειακή (128), Cenergy (224), ΓΕΚ (108), Ελλάκτωρα (214), Lamda Development (152).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 127.105, Πειραιώς 29.781, Εθνική 18.664, MIG 30.394, Eurobank 39.514, ΔΕΗ 15.955, Cenergy 10.370, Ελλάκτωρα 12.809.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

    
    

Oasis Investments II Master Fund LTD 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.704.985 τεμ., (από 60.637.985 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.931.062 τεμ. (1.916.762), Eurobank 49.533.146 τεμ. (49.533.146), ΟΠΑΠ 1.349.123 τεμ. (1.349.123), Εθνική 6.330.764 τεμ. (6.330.764), Πειραιώς 4.814.530 τεμ. (4.913.598), ΟΤΕ 2.353.749 τεμ. (2.308.301), ΑΔΜΗΕ 1.992.849 τεμ. (1.992.849).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v