Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σκληρό τεστ του «κανόνα»... πούλα τον Μάιο

Θα υπάρξει κάποια χαραμάδα αντίδρασης με προοπτική ή τα κάθε λογής βαρίδια εντός κι εκτός συνόρων θα συνεχίσουν να τραβούν χαμηλότερα την εγχώρια αγορά; Προσδοκίες από επιχειρηματικές κινήσεις σε διεθνή αστάθεια και δύο κρυφά μηνύματα.

Χρηματιστήριο: Σκληρό τεστ του «κανόνα»... πούλα τον Μάιο

Με απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, με ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πρώτη εβδομάδα
του Μαΐου.

Στις 4.123,34 μονάδες με οριακές απώλειες 0,77% ο DAX, στις 13.683,92 με 1,83% ο S&P500 και με "βουτιά" 6,04% ο Γενικός Δείκτης στις 866,75 μονάδες.

Πλέον, από την Παρασκευή και το ΧΑΑ με απώλειες, από την αρχή του έτους όπως Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.α. Με το εύρος της διόρθωσης, στο 13,86% για τον DAX, στο 13,49% του S&P500 έναντι του 2,98% του ΓΔ να εξηγεί- εν μέρει- και την διαφορά της πρώτης εβδομάδος τουΜαΐου.

Η υπεραπόδοση του 4μηνου-Ιανουάριος-Απριλίου- του ελληνικού έναντι των ξένων δικαιολογεί το "κλείδωμα" σημαντικών αποδόσεων, συνεκτιμώντας πως η διόρθωση ξεκίνησε-ουσιαστικά- με ρευστοποιήσεις από την συνεδρίαση της 21/4 καθώς ξένοι και Έλληνες κατοχύρωναν υπεραξίες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 89,9 εκατ.-κατά μέσο όρο- περίπου όσο και την τελευταία εβδομάδα Απριλίου φαίνεται, πως ένα σημαντικό μέρος θέσεων (κυρίως ) σε τραπεζικά και blue chips ρευστοποιήθηκε από την περιοχή των 940 μονάδων προς χαμηλότερες τιμές, με αρνητικό σερί στις πρώτες 4 συνεδριάσεις Μαΐου.

Είναι πιθανή η επιστροφή των αγοραστών, από την στιγμή που στην διάρκεια της ισχυρής διόρθωσης "ισχυρά χέρια" απορροφούσαν την προσφορά; υπό προϋποθέσεις η απάντηση είναι καταφατική, προς τούτο θα πρέπει να συντρέξουν κυρίως 2 λόγοι: το διεθνές περιβάλλον, όπου φαίνεται πως οι επενδυτές "αφομοιώνουν" τις πρώτες κινήσεις των "κεντρικών" τραπεζών, με οδηγό την Fed, έχοντας προσαρμοστεί με την προοπτική ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία, εκρηκτικού περιβάλλοντος σε μέτωπα όπως του πληθωρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών.

Θα δείξει, από αύριο κιόλας καθώς η Δευτέρα 9η Μαΐου έχει αποκτήσει "βαρύτητα", καθώς το Πεκίνο θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την πανδημία, για τη δε Μόσχα είναι ημέρα ισχυρού συμβολισμού.

Αλλά και την Τετάρτη, όταν ΗΠΑ, Γερμανία θα ανακοινώσουν στοιχεία πληθωρισμού με τις αγορές να "συμβιβάζονται" με 8,1% και 8,9% αντίστοιχα, με οποιαδήποτε διαφοροποίηση να μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα.

Μία μέρα μετά αλλά βράδυ, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες Morgan Stanley, με ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον για τον MSCI Greece Standard. Ανάλογα με τις ανακοινώσεις Πέμπτη-Παρασκευή προεξοφλείται, πως θα είναι συνεδριάσεις αυξημένου ενδιαφέροντος, πιθανότατα και συναλλαγών.

Ωστόσο, για το ΧΑ παράμετρος, που θα σταθμίσει στην στάση traders, επενδυτών είναι η έντονη κινητικότητα σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο με την συμφωνία εφοπλιστών-πλευράς Βαρδινογιάννη για την Ελλάκτωρ.

Ενα deal προπομπός άλλων, που ξεκινούν μεν από την ενέργεια, περνούν από κλάδους όπως τα απορρίμματα εκτείνονται δε ως τις παραχωρήσεις. Και εδώ είναι ο "διαγωνισμός των διαγωνισμών" της Αττικής Οδού, που προσλαμβάνει εύλογο ενδιαφέρον μετά την συμμαχία των πλευρών Βαρδινογιάννη- Holterman.

Είναι ακριβώς αυτές οι εξελίξεις σε κλάδους αιχμής-αυξημένης βαρύτητας, όπως της ενέργειας, των κατασκευών/υποδομών/παραχωρήσεων που ελκύουν ισχυρά ξένα επενδυτικά κεφάλαια και συμφέροντα.

Η είσοδος, ενεργός παρουσία τους στα δρώμενα αυτών των κλάδων αποτελούν-κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων- αντισώματα που σταδιακά θα συμβάλουν στην σταθεροποίηση ενός τμήματος της αγοράς, με σημείο αναφοράς ενδεχομένως την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, που "βλέπει" και ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτή την περίπτωση συνεκτιμώντας τις όποιες αλλαγές στους δείκτες MSCI, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, την προεξόφληση των επόμενων 1-3 μεγάλων συμφωνιών οι αγοραστές στην διόρθωση (από 940 προς 860) κυρίως όμως όσοι λαμβάνουν (και θα λάβουν) θέσεις από τιμές πέριξ των 850 μονάδων, πολύ πιθανά να έχουν την προοπτική αποκόμισης υπεραξιών ακόμη και μέσα στο Μάιο.

Πρακτικά η ισχυρή διόρθωση της πρώτης εβδομάδος Μαΐου -στο ΧΑ- ενδέχεται να λειτουργήσει σαν περίοδος (4 συνεδριάσεων) εισόδου κεφαλαίων- από αισθητά χαμηλότερες τιμές, μόλις μία εβδομάδα/δέκα ημέρες νωρίτερα. Ενδέχεται, εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη συλλογιστική ανθρώπων με γνώση του παρασκηνίου στις εβδομάδες που ακολουθούν να έχουμε διάψευση του κανόνα "...πούλα τον Μάϊο...".

Εβδομάδα μεστή και σε ανακοινώσεις μεγεθών, τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο για blue chips αλλά και mid caps, κάτι που θα δικαιολογήσει επιλεκτικές κινήσεις. Εντολές στο πλαίσιο του stock picking λ.χ. στον ΟΤΕ και Πειραιώς, καθώς την Πέμπτη (πριν) την συνεδρίαση ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου. Στα 17,70 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με απώλειες 3,80% στην εβδομάδα αλλά με αντίδραση 0,74% την Παρασκευή και ένα συνολικό συν 8,89% από την αρχή του έτους.

Την ίδια ημέρα, στοιχεία πωλήσεων ανακοινώνει η Coca Cola με τη μετοχή στα 18,15 ευρώ, να έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα, συνολικά 40,02% ( ! ) από την αρχή του έτους.

Ενδιαφέρον όμως και για mid caps, που είτε παρουσιάζονται στους θεσμικούς είτε ανακοινώνουν μεγέθη.
Την Τρίτη είναι η παρουσίαση της ΠΛΑΙΣΙΟ (3,81 ευρώ) στην Ενωση Θεσμικών, την Τετάρτη των Πλαστικών Θράκης (4,30) και μία ημέρα μετά της Intrakat (2,10).

Τεχνικά, με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες (στις πρώτες 4 συνεδριάσεις Μαϊου) διορθώνοντας 9,53% στις 583,5 μονάδες η όποια προσπάθεια επαναφοράς των αγοραστών θα μπορούσε να επιχειρηθεί μέσω αυτού.

Εισηγμένη/μετοχή ρυθμιστής η Εθνική (3,311) ανάλογα με το αν θα ενταχθεί (ή όχι ) στον MSCI Greece Standard. Με "βουτιά" 5,05% την Παρασκευή και 12,92% στην εβδομάδα αλλά με θετική-ακόμη- απόδοση 13,61% από την αρχή του έτους θα μπορούσε να αποδειχθεί αιχμή αντίδρασης ή να συνεχίσει σαν βαρίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v