Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρία για τους long στο Χρηματιστήριο

Ανοδος άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη με το «καλημέρα». Το θετικό διεθνές περιβάλλον μετά και τις αποφάσεις της Fed θέλουν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές. Τα περιθώρια αποδόσεων για τράπεζες και η «μετοχή επικαιρότητας».

Ευκαιρία για τους long στο Χρηματιστήριο

Ράλι στη Wall Street με ώθηση από τη Fed, ανοδικά οι αγορές στην Ασία μετά τις δηλώσεις Πάουελ,
με την τάση να φτάνει μέχρι τα ευρωπαϊκά.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα έστω θετικό, στο Χρηματιστήριο Αθηνών δίνεται η αφορμή στους long να αξιοποιήσουν την περίσταση. Ούτως ή άλλως στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ένα δεύτερο μάζεμα, από τα χαμηλά των 894,98 μονάδων για τον ΓΔ και των 2.168,65 για τον FTSE25 και των 619,47 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών, που αφήνει περιθώριο για βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Δεδομένου ότι ένα πρώτο μάζεμα πραγματοποιήθηκε στο μίνι ξεπούλημα της Τρίτης (λόγω της αργίας της Δευτέρας) από τα χαμηλά των 892,42 μονάδων, διαμορφώνοντας έναν άτυπο σχηματισμό «διπλού πυθμένα». Ενδεχομένως χρήσιμος, από την τεχνική πλευρά, ειδικότερα για τους traders και όσους ενεργούν σήμερα-αύριο.

Κάτι σαν The Big Long η χθεσινή κίνηση του επικεφαλής της Fed, το μήνυμα προς τις αγορές για «ομαλή προσγείωση», μένει να φανεί εάν οι πανίσχυρες αγορές θα τιμολογήσουν και αγοράσουν ανάλογα το συγκεκριμένο αφήγημα.

Εάν ναι, για τον S&P500 υπάρχουν περιθώρια ανοδικής διόρθωσης, καθώς μετρά απώλειες 9,78% από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα για τα ευρωπαϊκά, με αιχμή τον DAX που από τις 13.970 μονάδες μπορεί να δει προς τις 14.080 μονάδες άμεσα, σήμερα. Εάν όχι, οι short θα επανέλθουν δριμύτεροι, με εύλογες βλέψεις για ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο είναι η ρευστότητα, το ρίσκο και η ταχύτητα με την οποία κινείται -πλέον- το «χρήμα» καθημερινά, με θεαματική ενίσχυση του intraday και short term trading, που αφορμές όπως η χθεσινή δύσκολα να μείνουν ανεκμετάλλευτες.

Μένει να φανεί και στο ΧΑΑ εάν οι αγοραστές από το «διπλό χαμηλό» θα αδράξουν την αφορμή, ενισχύοντας τις θέσεις τους με στόχο προς τις 910-918 μονάδες.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων να ανοίγει... παράθυρο για επαναφορά προς τις 650 μονάδες, τουλάχιστον.

Μετοχή επικαιρότητας (λόγω MSCI) η Εθνική, με αποτίμηση 3,34 δισ., πλησιάζοντας επικίνδυνα τη Eurobank των 3,60 δισ.

«Μάχη» για την τραπεζική πρωτιά, που έχει τη σημασία της και τις εντυπώσεις.

Ωστόσο η εξέλιξη που αναμένεται πως θα προσδώσει δυναμική στην αγορά είναι η έναρξη της «μάχης» για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού. Κατατοπιστικότατο το θέμα της Πένυς Κούτρα, για το τι μέλλει γενέσθαι με τη «σύμβαση των συμβάσεων», ένα σημαντικότατο έργο που μέσω της σχετικής διαδικασίας -προφανώς- περνά τα μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός.

Και είναι η αρχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v