Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με τραπεζικό βαρίδι στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που χάνει και τις 870 μονάδες. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. «Αμυνες» με ΟΤΕ, σε θετικό έδαφος και η Quest. Νέα χαμηλά 52 εβδομάδων για ΔΕΗ, ElvalHalcor. Νέο limit down για Κέκροπα.

Πτώση με τραπεζικό βαρίδι στο Χρηματιστήριο

Σε εξέλιξη προσπάθεια διαχείρισης ακόμη ενός sell off στα ευρωπαϊκά, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεκάθαρα διορθωτική η τάση στις διεθνείς αγορές, με έντασή της από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Μαΐου φέρνει τον DAX στις 13.776 μονάδες, μετρώντας απώλειες 2,38% σε διάστημα εβδομάδας.

Υπερδιπλάσιες στο ΧΑΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 870 μονάδες να διορθώνει 5,40%, απόρροια -σύμφωνα με χρηματιστές- της υπεραπόδοσης που είχε προηγηθεί στα διαστήματα Απριλίου και 4μήνου Ιανουαρίου-Απριλίου.

Σε πτωτικό «άνοιγμα» παραπέμπει η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, από τις 4.129 (-0,36%) τα futures του S&P500, την ώρα που στα καθ' ημάς οι πωλητές έχουν συντριπτικό πλεονέκτημα, οι αγοραστές επιφυλακτικοί ακόμη και σε χαμηλές τιμές, που πρακτικά αφήνει περιθώριο για περαιτέρω διόρθωση της αγοράς.

Στις 593 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 7,95% στην εβδομάδα -από τις μεγαλύτερες κλαδικά-, με τον κλάδο να λειτουργεί -σε αυτή την φάση- σαν βαρίδι παρασύροντας χαμηλότερα την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Ομως, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα και παρά τη διόρθωση 14,56% στο 3μηνο, η απόδοση, για τον ΔΤΡ, παραμένει θετική 3,35% από την αρχή του έτους. Θεωρητικά υπάρχει περιθώριο για συνέχιση προς τις 560, πέριξ των οποίων είναι σημαντική στήριξη.

Ωστόσο, σε μία αγορά που επηρεάζεται από τις διεθνείς θα αρκούσε μία αντίρροπη κίνηση στη Νέα Υόρκη για να δοθεί αφορμή στους long να μειώσουν θέσεις σε καλύτερες τιμές.

Τακτική που φαίνεται αποδοτική -σε αυτή τη φάση-, στη λογική του sell the rallies, δηλαδή μείωση θέσης σε ανοδικές διορθώσεις μιας πτωτικής αγοράς.

Με 23 μετοχές σήμερα η διαπραγμάτευση για τον FTSE25 -καθώς Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι προσωρινά εκτός μετά τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως έγκαιρα αποκάλυψαν οι Πένυ Κούτρα - Αναστασία Παπαϊωάννου.

Μία συμφωνία που από τη στιγμή που θα «κλείσει», αφενός, δίνει διέξοδο στα διοικητικά/μετοχικά αδιέξοδα ενός ομίλου όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας, αφετέρου, αναδιατάσσει δυνάμεις και ισορροπίες στον (και) επενδυτικά «καυτό» κλάδο της ενέργειας.

Ενα deal που όπως σημειώνεται -από νωρίς στον Εκηβόλο- θα επιταχύνει εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα.

Με τον ΔΤΡ στο μείον 2,67% η τάση παραμένει πτωτική, ενώ ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών στηρίξεων για μετοχές με «βάρος» όπως λ.χ. η Coca Cola, ενισχύει τη θέση των short.

Στα 17,81 ευρώ η τιμή-σημείο αναφοράς, έως τα 18,30 νωρίτερα και στα 18,45 πριν λίγο.

Παράλληλα, καταγράφονται νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, για μετοχές όπως ΔΕΗ (στα 6,88), ElvalHalcor (στο 1,58).

Σε ΟΠΑΠ (13,65), Εθνική (3,408), Mytilineos (16,50), Alpha Bank (1,018) και ΔΕΗ οι περισσότερες  συναλλαγές, με ξεκάθαρο πλεονέκτημα των πωλητών.

«Πλάτη» από τον ΟΤΕ με συναλλαγές στα 17,23-17,71 καθώς από τις 11:25 «γύρισε» σε θετικό έδαφος, όπου έκτοτε παραμένει.

Η Quest είναι η δεύτερη από τις 23 του δείκτη με θετικό πρόσημο -στα 5,11 ευρώ-, μετά από μεγάλη «βουτιά» 13,12% σε διάστημα εβδομάδας, από τις χειρότερες για την εισηγμένη εδώ και καιρό.

Ανάλογη κατάσταση και στα mid caps, καθώς με συν είναι μόνο τα Πλαστικά Θράκης -στα 4,28 ευρώ-, μετά από, ακόμη μία, εβδομάδα σημαντικών απωλειών -9,89%- την τρέχουσα.

Στις 11/97 η σχέση ανοδικών/πτωτικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας, την ώρα που το κλίμα στα mid&small caps «βαραίνει» και από το νέο limit down της μετοχής του Κέκροπα. Στο 1,304% με συντριπτικές απώλειες, σχεδόν 50% (!), σε διάστημα εβδομάδας.

Στα 40,8 εκατ. η αξία συναλλαγών, νωρίτερα στις 13:55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v