Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χάνει και τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζεται η κυριαρχία των πωλητών, μετά και τις βαριές χθεσινές απώλειες στη Wall Street. Παράλληλη διόρθωση για τράπεζες και blue chips. Σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι τίτλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Χάνει και τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, μετά το χθεσινό -νέο- ξεπούλημα στη Wall Street, διόρθωσης συνέχεια και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές από τις αναταράξεις στη Νέα Υόρκη, με traders και επενδυτές να αναζητούν νέα -χαμηλότερα- σημεία αναφοράς.

Νωρίτερα, ο DAX στις 13.731 (-1,32%), με τα futures του S&P500 χαμηλότερα από τις 4.121 (-0,55%). Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας, οι long δεν είχαν καμία τύχη -από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης-, με ενδιαφέρον το ότι το ΧΑ ήταν το πρώτο, από τα ευρωπαϊκά, που επηρεάστηκε από το βαθύ «γύρισμα» των futures στη Wall Street. Πιθανότατα λόγω της σημαντικής (αναλογικά) συμμετοχής του «αμερικανικού παράγοντα» στα επενδυτικά της Λεωφ. Αθηνών.

Αναπόφευκτο το «άνοιγμα» με καθοδικό χάσμα, από τις 880 μονάδες για τον ΓΔ, με τις μετοχές των ΜΟΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης. Οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών ώθησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην έγκαιρη λήψη μίας καθ' όλα ορθής απόφασης, επικαλούμενη λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Από τις 880 οι πρώτες εντολές έφθασαν έως τις 867,03 μονάδες, με συναλλαγές 15,5 εκατ. στα πρώτα 50' της συνεδρίασης, με πωλήσεις σε 73 μετοχές και αγορές σε μόλις 8, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην αγορά. Από τις 915,37 μονάδες -ενδοσυνεδριακό υψηλό, χθες- στις 867 στην αρχή σήμερα, ο ορισμός της bull trap, σε πτωτικό διεθνές περιβάλλον και διαλείμματα ανοδικής διόρθωσης, ευκαιρίες διαφυγής για τους long, στη λογική της τακτικής sell the rallies.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας -πρώτη για τον Μάιο- με απώλειες 5% (εβδομαδιαίο) και 1,89% από την αρχή του έτους. Από τις μικρότερες στην Ευρώπη, όταν λ.χ. για τον DAX ξεπερνούν το 13% στο ίδιο διάστημα.
Διαφοροποίηση, που -μέχρι τώρα- οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο και το θετικό τρίμηνο, με τον ΔΤΡ στις 587 μονάδες (χαμηλό αρχής) να διατηρεί θετική απόδοση 4,41% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, παρά αυτή τη διαφοροποίηση, η τάση είναι ξεκάθαρα πωλητική σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, με τον δείκτη, νωρίτερα, έως τις 2.093 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και επιμέρους, με αφορμή εξελίξεις λ.χ. όπως αυτή στην περίπτωση της ΚΕΚΡΩΨ.
Ξεπούλημα στη μετοχή, με σωρευτικές απώλειες 40% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, γεγονός που επηρεάζει το επενδυτικό «μικροκλίμα» στα mid & small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v